Paine neagra - Concurs Ziare.com si Editura Meteor Press

Duminica, 29 Decembrie 2013, ora 08:23
3053 citiri
Paine neagra - Concurs Ziare.com si Editura Meteor Press

Ziare.com si Editura Meteor Press te asteapta in aceasta saptamana sa participi la concursul in urma caruia poti castiga cartea "Paine neagra", de Emili Teixidor.

Pentru a participa la concurs raspunde printr-un comentariu la intrebarea: "Care este romanul cel mai de succes al lui Emili Teixidor?".

Cand devine copilul adult? Cand inceteaza sa se mai joace si isi pune masca de om mare? Pentru Andreu, personajul principal al romanului "Pa Negre", acest lucru se intampla atunci cand se confrunta pentru prima data cu minciunile adultilor si cu lumea rascolita de razboi din Catalonia rurala.

Cartea a fost ecranizata in regia lui Agusti Villaronga, filmul ce are subtitlul Portretul unui ucigas de pasari fiind primul film catalan care a castigat un premiu Goya si propunerea Spaniei pentru cel mai bun film strain la a 84-a editie a Oscarurilor.

"Nici eu, nici Ploramiques n-am zis nimic, fiindca era un mister prea mare sa gasesti moartea inainte sa gusti viata, si fiindca Quirze spunea uneori grosolanii despre nasterea copiilor, zicea ca era ca la vitei, miei, iepuri sau purcelusi, ca noi vazuseram, dar nu pricepeam si nu acceptam ca era la fel la copii.

Probabil ca Quirze avea dreptate, o dreptate brutala, simpla, grosolana, ca intotdeauna. Era singura explicatie pentru faptul ca inmormantarea se facea in secret, a unui prunc care nu apucase sa traiasca nicio clipa. Dar noi, eu si Ploramiques, traiam cu speranta ca lucrurile nu stateau asa cum zicea Quirze si nadajduiam ca lumea avea sa se schimbe brusc pentru noi, asa cum zilele de sarbatoare sau hainele de duminica intrerupeau rutina saptamanii si ne aratau ca viata poate fi altfel".

Emili Teixidor (Roda de Ter, Osona, 1933-2012)

Scriitor, pedagog si ziarist catalan. Autor de proza pentru copii si tineret, a abordat si teme serioase in romane precum "Sic transit Gloria Swanson" (1979), premiul Critica Serra d'Or, "Retrat d'un assassi d'ocells" (1988), "El llibre de les mosques" (2000), premiul "Sant jordi" pentru roman.

Romanul cel mai de succes este "Pa negre" (2003), distins cu premiile "Joan Crexells", "Lletra d'Or", "Premi Nacional de Cultura de Literatura" si "Maria Angels Anglada".

Concursul se desfasoara in perioada 23-29 decembrie. Castigatorii premiilor vor fi instiintati printr-un email despre procedura prin care pot intra in posesia voucherelor. Daca unul dintre acestia nu raspunde in termen de doua saptamani la e-mail, va fi ales un alt castigator.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#carte concurs Ziarecom, #carte concurs, #concurs carti Meteor Press , #concurs carti