Lucrarile Consiliul European s-au incheiat cu un esec - bugetul nu s-a adoptat

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 19:45
6029 citiri
Lucrarile Consiliul European s-au incheiat cu un esec - bugetul nu s-a adoptat

Lucrarile Consiliului European, in cadrul caruia trebuia adoptat bugetul UE pe anii 2014-2020, s-au incheiat, vineri, cu un esec.

Liderii UE nu au reusit sa ajunga la nicio intelegere, Marea Britanie, Germania, Olanda si Suedia sustinand ca trebuie sa existe reduceri bugetare mult mai insemnate decat cele prezentante in proiectul presedintelui UE, Herman Van Rompuy.

Acesta a propus un buget de 973 miliarde de euro, ceea ce inseamna o reducere a bugetului european de 75 de miliarde de euro, dar o alta redistribuire a sumelor.

Potrivit presedintelui Traian Basescu, reducerea bugetului ar putea ajunge, in cele din urma, chiar la 100 de miliarde de euro.

Liderii europeni au precizat ca discutiile vor continua in saptamanile urmatoare, iar Van Rompuy s-a aratat increzator ca se va ajunge la o intelegere la inceputul anului viitor.

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT desfasurarea lucrarilor Consiliului European.

19:02 - Summit-ul a esuat din cauza Marii Britanii si a Germaniei, care au obtinut sprijinul Olandei si Suediei, relateaza The Guardian.

Desi David Cameron s-a aratat dispus sa continue negocierile in timpul weekend-ului, Van Rompuy a hotarat sa puna capat Consiliului, in urma certurilor privind reducerile bugetare.

Mark Rutte, premierul olandez, a sustinut ca bugetul propus de Van Rompuy, in valoare de 973 de miliarde de euro, ar trebui redus cu 100 de milioane de euro. David Cameron, in schimb, isi dorea sa vada reduceri in valoare de 50 de miliarde de euro, potrivit publicatiei britanice. Cancelarul german, Angela Merkel, a cerut, de asemenea, reduceri, desi s-ar fi multumit cu unele mai modeste.

18:58 - Consiliul Europei ii confera presedintelui sau mandatul ca, impreuna cu presedintele Comisiei Europene, sa continue munca si consultarile, in saptamanile urmatoare, pentru a ajunge la un consens intre cele 27 de state membre fata de bugetul UE pentru perioada 2014 - 2020, se arata in declaratia oficiala publicata dupa finalizarea summit-ului.

Adoptarea bugetului UE, amanata pentru inceputul anului

"Discutiile bilaterale si constructive din cadrul Consiliului European arata un grad suficient de convergenta potentiala pentru a face un acord posibil la inceputul anului viitor. Un buget european este important pentru coeziunea Uniunii, pentru infiintarea locurilor de munca si cresterea economica", se mai arata in comunicat.

18:51 - David Cameron a precizat ca nu a fost singurul care a sustinut reducerile bugetare, fiind sustinut de Olanda si Suedia.

18:33 - Traian Basescu:

"Primul element de la negocieri a fost ca solicitarile de reducere a bugetului venite din partea statelor membre net contributoare variau intre 50 de miliarde la 200 de miliarde. Stim sigur ca reducerea fata de propunerea Comisiei va fi de 100 de miliarde.

Pentru Romania lucrurile aratau foarte rau in prima propunere a lui van Rompuy. Va dau un exemplu: TVA-ul neeligibil, cofinantarea pe care el a propus-o de 75% si am reusit sa o readucem la 85% si a fost deja inscrisa in proiectul care a circulat azi noapte".

18:31 - Premierul britanic, David Cameron, a atacat dur liderii europeni care nu au fost de acord cu propunerile sale de reduceri de cheltuieli. Potrivit spuselor sale, propunerea lui Van Rompuy "nu a fost suficient de buna".

De asemenea, seful guvernului britanic a declarat ca institutiile europene traiesc "intr-un univers paralel" si trebuie sa revina la "lumea reala", in care tarile efectueaza reduceri adevarate pentru a trece peste criza financiara.

18:17 - Angela Merkel:

"Am vazut ca am ajuns la un oarece consens. Oamenii si-au exprimat opiniile si dorinta pentru a ajunge la un acord.

Cand am spus ca nu vom face aceste negocieri in public, evident s-au discutat multe subiecte, dar nu vreau sa fac publice aceste pozitii. Vom discuta pana la sfarsitul anului, intr-un cadru constructiv, astfel incat sa obtinem un acord.

Ma gandesc la urmatoarea etapa, la inceputul anului viitor. In summit-ul din decembrie vom discuta mai multe. Germania trebuie intai sa-si stabileasca politica bugetara pana in 2014, sa ne gandim ce consecinte va avea acest proiect asupra tarii noastre, va trebui sa vorbesc cu parlamentul. Nu trebuie sa ne grabim.

Am discutat de reducerea costurilor si despre ce alte corecturi se mai pot face. Aceasta a fost pozitia tuturor tarilor. Trebuie sa fim rezonabili in aceasta privinta".

Basescu, concluzii dupa Consiliul European: Reducerea va fi de 100 de miliarde de euro

18:14 - Jose Manuel Barroso:

"Am avut o discutie foarte constructiva, dar nu am ajuns la un punct la care sa avem un acord si vom avea nevoie de noi negocieri. Trebuie sa punem tot ceea ce s-a intamplat in context. Aceasta a fost cea de-a treia runda de negocieri pentru mine si inteleg ca este dificil, pentru ca situatia actuala este foarte complexa.

Pentru prima data in istoria UE discutam reduceri de buget reale, si nu cresteri. Facem asta pentru ca acum avem mai multi membri, suntem 27, curand vom fi 28. A crescut concurenta in sanul UE, asa putem sa intelegem de ce sunt asa de complicate aceste negocieri.

Trebuie sa ne concentram si pe calitatea acestui produs final. Pentru noi, inseamna ca trebuie sa atingem 5 puncte importante: modernizarea bugetului, pentru crearea de locuri de munca. Cheltuielile trebuie sa favorizeze competitivitatea intre statele membre. Trebuie sa investim in infrastructura, trebuie sa facem piata unica functionala, trebuie sa dezvoltam si alte proiecte. Doar asa vom obtine rezultate mai bune pentru evolutia Europei.

Trebuie sa ne uniformizam politicile economice cu cele bugetare. Vrem sa ne asiguram ca aceste cheltuieli bugetare vor continua reformele. Vrem ca bugetul sa fie transparent.

Evident, trebuie sa aiba rezultate eficiente, sa reducem costurile, dar sa nu reducem capacitatea institutiilor europene. Pentru a avea competitivitate, trebuie ca institutiile europene sa fie la cel mai inalt nivel.

CE cere ca acest buget sa fie modernizat si sa foloseasca in interesul cetatenilor.

Sunt multe diferente de opinie, dar cred ca, in urmatoarele saptamani, vom face importante progrese".

18:07 - Herman Van Rompuy:

"Trebuie sa discutam pe un buget moderat, pentru ca asta cer vremurile. Euro trebuie foarte atent cheltuit, sunt multe lucruri pe care UE trebuie sa le faca pentru cetatenii sai.

Am fost de acord cu totii ca acesta trebuie sa fie un buget pentru crestere economica, pentru crearea de noi locuri de munca, iar cheltuielile pentru infiintarea de locuri de munca trebuie sa reprezinte peste 50%.

Mai avem nevoie de timp pentru a finaliza acest proiect, pentru ca este bugetul pentru restul deceniului. Urmatoarele saptamani vor fi cruciale.

Negocierile sunt atat de complexe, incat nu putem ajunge la un acord in doar 2 zile. Negocierile vor continua, dar vom avea un acord pana la inceput anului viitor."

17:40 - Liderii UE au revenit in sala de consiliu pentru a prezenta concluziile.

17:30 - Lucrarile Consiliului European s-au incheiat cu un esec. Bugetul UE pe anii 2014-2020 nu a fost adoptat.

16:20 - Presedintele grupului Social Democrat din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat ca summit-ul este "dezastruos" si l-a criticat pe premierul britanic David Cameron.

15:45 - Potrivit unor surse, negocierile cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru urmatorii sapte ani s-ar putea prelungi pana sambata, informeaza The Telegraph.

15.30 - Slovenia sprijina aceeasi pozitie ca Romania in cadrul negocierilor de la Bruxelles privind bugetul UE, dar si aderarea la spatiul Schengen in 2013, a declarat ministrul sloven al afacerilor externe, Karl Erjavec, dupa o intalnire cu ministrul roman de Externe, Titus Corlatean. "As dori sa-mi exprim speranta ca presedintii nostri vor avea succes in demersurile pe care le intreprind astazi la Bruxelles", a spus ministrul sloven.

14.50 - Think tank-ul Open Europe a publicat o copie a propunerilor reviziuite privind bugetul UE prezentate noaptea trecuta de Van Rompuy, asupra carora Cameron si Merkel si-au exprimat nemultumirea. Documentul arata ca au fost majorate fondurile alocate pentru Politica Agricola Comuna, insa nu include nicio reducere o costurilor administrative, masura ceruta de premierul britanic.

14.37 - Consiliul European considera ca exista "mai multe optiuni" disponibile pentru a ajunge la o "intelegere buna, au spus membrii echipei conduse de Herman Van Rompuy jurnalistilor prezenti la Bruxelles. Van Rompuy urmeaza sa prezinte in curand propunerile revizuite privind bugetul.

14:30 - Toti liderii de state iau parte la aceasta ora la un dineu la care stabilesc daca vor continua negocierile pe bugetul pe 2014-2020 sau le vor intrerupe si relua la o alta data.

14:15 - Presedintele francez, Francois Hollande, si premierul britanic, David Cameron, s-au intalnit vineri dimineata pentru a incerca sa deblocheze negocierile pentru bugetul UE, au declarat surse diplomatice franceze.

14:05 - Un obiectiv al Romaniei in negocierile pentru bugetul UE 2014-2020 il reprezinta decuplarea ratei de absorbtie, au declarat surse oficiale.

13:45 - Ministrul francez al Agriculturii, Stephane le Folle, s-a declarat multumit de bugetul pentru Politicile agricole comune (PAC).

13:30 - Premierul britanic David Cameron a declarat ca noua propunere de buget prezentata joi de Herman van Rompuy nu aduce un "progres suficient".

"Eu nu cred ca exista un progres suficient in acest stadiu. Nu e momentul de mici carpeli", a declarat Cameron, vineri, in a doua zi a summitului european, la Bruxelles.

13:10 - A doua sesiune a lucrarilor Consiliului European a inceput. Joi, in prima zi a negocierilor, lucrarile au inceput cu o intarziere de 3 ore.

12:55 - Traian Basescu a sosit la lucrarile Consiliului European.

12:45 - Cancelarul german Angela Merkel a declarat, vineri, ca nu crede in posibilitatea de a se ajunge la un acord privind bugetul UE la summitul de la Bruxelles.

"Cred ca in timpul acestei sesiuni (de negocieri - n.red.) nu vom ajunge la un acord pentru a stabili bugetul", a spus Merkel.

12:30 - Liderii UE incep sa soseasca la sediul Consiliul Europei, pentru o noua zi de negocieri privind bugetul pe anii 2014-2020.

Ce prevede noua propunere facuta de Rompuy

Potrivit noii propuneri de buget facuta de van Rompuy, se vor acorda 8 miliarde in plus Politicii agricole comune (PAC) si 10,6 miliarde politicii de coeziune pentru statele cele mai sarace.

Se vor scadea insa 13 miliarde din fondurile alocate bugetului pentru dezvoltare si infrastructuri mari si 5 miliarde de euro de la bugetul prevazut pentru actiuni exterioare.

Herman van Rompuy a avertizat, la inceputul intalnirii de joi, ca summit-ul "ar putea fi lung si complicat". Si cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat pesimista in ceea ce priveste finalizarea negocierilor pe bugetul UE. "Ma indoiesc ca am putea ajunge la un acord", a declarat aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Consiliul European buget, #buget UE Consiliul European, #Traian Basescu Consiliul European , #buget