Donald Tusk le cere votantilor sa respinga partidele antieuropene

Marti, 05 Martie 2019, ora 19:28
2777 citiri
Donald Tusk le cere votantilor sa respinga partidele antieuropene
Foto: Hepta.ro

Miscarile antieuropene sunt intretinute din exterior, pentru a putea manipula mai apoi deciziile din UE, avertizeaza presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Acesta a facut un apel la votantii de pe continent sa respinga partidele antieuropene despre care a afirmat ca au fost infiintate de forte straine ostile si s-ar putea folosi de alegerile europarlamentare pentru a castiga puterea la Bruxelles, scrie Reuters.

"Exista forte externe antieuropene care doresc sa influenteze, deschis sau in secret, alegerile democratice ale europenilor", a afirmat Tusk intr-o conferinta de presa, dand drept exemplu decizia Marii Britanii de a iesi din UE.

"Si s-ar putea ca acest lucru sa se repete la alegerile europarlamentare din mai. Nu permiteti partidelor politice infiintate de forte externe ostile Europei sa decida prioritatile UE si conducerea institutiilor", a precizat Tusk.

Partidele politice ostile UE au castigat popularitate in Europa, mai ales dupa criza imigratiei din 2015 si 2016.

Nationalistii se afla la conducere in Polonia si in Ungaria si se afla in coalitii de guvernare in Italia si Austria. Sondajele arata cresterea popularitatii acestor partide inaintea votului din mai.

Tusk a salutat unele reforme propuse de presedintele francez Emmanuel Macron, cel care a cerut o cooperare europeana mai mare pentru ceea ce a numit "renasterea Europei".

"Nu putem astepta renasterea Europei. Renasterea trebuie sa inceapa acum", a afirmat Tusk.

Emmanuel Macron a adresat o scrisoare cetatenilor Europei, documentul fiind tradus in 22 de limbi, inclusiv romana, si fiind postat pe site-ul Presedintiei franceze. Macron face o pledoarie pentru Europa si pentru Uniunea Europeana, in contextul Brexit.

Printre reformele propuse de presedintele francez se numara si crearea unei agentii europene de monitorizare a starii democratiei in statele membre, pentru a proteja UE de atacuri cibernetice si propaganda externa.

viewscnt

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Tuslk alegeri antieuropenism , #stiri Consiliul European