Consilier al lui Basescu: Parlamentul nu poate da mandat presedintelui pentru Consiliul European

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 19:18
4726 citiri
Consilier al lui Basescu: Parlamentul nu poate da mandat presedintelui pentru Consiliul European

Consilierul prezidential pentru Afaceri Europene, Bogdan Manoiu, spune ca Parlamentul Romaniei nu poate da mandat presedintelui Traian Basescu pentru participarea la reuniunea Consiliului European care incepe miercuri, in ciuda faptului ca premierul a convocat Legislativul pe aceasta tema.

"Parlamentul isi exercita atributiile pe care le are conform Constitutiei; din acest punct de vedere, stabilirea pe agenda Parlamentului a discutarii participarii Romaniei la urmatoarea reuniune a Consiliului European nu este surprinzatoare.

In privinta raportului stabilit intre ce adopta Parlamentul si participarea la Consiliul European, lucrurile sunt diferite. Parlamentul nu are rol in stabilirea mandatului la Consiliul European, iar decizia Curtii Constitutionale asupra proiectului de lege privind cooperarea Parlament-Guvern reflecta acest lucru.

Parlamentul are rolul sau de dezbatere, iar tema Consiliului European, in general, si agenda reuniunii din 22-23 noiembrie, in special, sunt aspecte care au importanta necesara pentru a fi discutate in cadrul Parlamentului; o eventuala hotarare a Parlamentului in privinta mandatului nu va crea, insa, efecte juridice", a declarat Manoiu pentru Ziare.com.

Intrebat daca Romania ar fi avut un plus de forta daca ar fi fost reprezentata in Consiliul Afaceri Generale de premierul Victor Ponta, Manoiu a raspuns: "Ar fi putut sa participe, Tratatul ii dadea dreptul in acest sens. Ar fi fost un plus de autoritate pentru Romania. Reprezentarea e asigurata de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban".

Premierul vrea in fata Parlamentului

Premierul Victor Ponta a cerut Birourilor Permanente Reunite ale Legislativului sa se adreseze plenului Parlamentului in privinta reprezentarii Romaniei la Consiliul European.

Romania va fi reprezentata la reuniunea sefilor de stat si de guvern din UE de presedintele Traian Basescu. Acesta a refuzat sa-i acorde mandat premierului Ponta pentru ca acesta sa participe in locul sau la summit. Principala tema care se va discuta acolo e adoptarea viitorului buget al Uniunii Europene, asupra careia exista divergente, dupa ce statele bogate au cerut o reducere a acestuia, principalele taieri venind de la politica agricola si de la cea de coeziune.

Basescu nu il lasa pe Ponta sa mearga la Consiliul European

Traian Basescu l-a criticat dur pe Victor Ponta pentru faptul ca acesta a spus ca Romania trebuie sa foloseasca dreptul de veto asupra propunerii de buget al UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Manoiu Basescu mandat Parlament, #Parlament Basescu Consiliul European , #Traian Basescu