Cate un euro, pentru ca suntem natiune, nu populatie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 21 Martie 2016, ora 09:42
6604 citiri
Cate un euro, pentru ca suntem natiune, nu populatie

Vad o mare controversa in jurul celor 5 milioane de euro pe care Guvernul intentioneaza sa ii dea pentru a acoperi o parte din pretul sculpturii "Cumintenia Pamantului", a lui Constantin Brancusi.

Suma reprezinta aproape jumatate din totalul cerut de proprietarii operei, pentru restul de 6 milioane urmand sa fie organizata subscriptie publica.

Si am observat doua categorii de reprosuri: cei nemultumiti ca Guvernul nu a platit tot pretul fara a apela la donatiile romanilor si cei care considera ca din 5 milioane de euro ar fi trebuit construite scoli, spitale, autostrazi cu valoare de intrebuintare superioara.

Eu cred ca decizia Guvernului este corecta si intentionez sa dau bani pentru "Cumintenia Pamantului".

Sigur ca existau o multime de domenii in care cele 5 milioane de euro ar fi fost necesare. Dar aici cred ca raspunsul lui Dacian Ciolos este pe deplin acoperitor: "suntem saraci, dar cu aceasta opera de arta a lui Brancusi (care s-a inspirat din strafundul Sufletului Neamului Romanesc) e 'acum sau niciodata'. Daca statul nu-si exercita acum dreptul de preemptiune, risca sa piarda sculptura din proprietate pentru totdeauna, si atunci am fi si mai... saraci. Cred ca avem datoria sa incercam tot ce ne sta in putinta sa ne pastram valorile. Cele vii, dar si cele patrimoniale."

Aceasta achizitie nu este doar o chestiune financiara, o investitie, ci si una simbolica. "Cumintenia Pamantului" este mai mult decat o opera de arta, este o valoare nationala creata de simbolul national Constantin Brancusi, indubitabil cel mai mare sculptor roman si unul dintre putinii romani recunoscuti in prima liga a patrimoniului universal.

Noi n-am stiut sa-l respectam cum se cuvine niciodata. Nu numai ca a murit in exil, dar va aduc aminte ca am fost la un fir de par distanta ca niste trogloditi sa distruga "Coloana Infinitului", pe care s-au straduit sa o smulga din pamant cu tractoarele. Noroc ca era atat de bine implantata incat au renuntat.

Este un moment in care putem arata ca ne respectam valorile nationale si, in felul acesta, ca ne comportam ca o natiune, nu ca o populatie stapana pe un teritoriu.

Da, poate ca Executivul si-ar fi permis inca 6 milioane de euro. De altfel, este posibil ca initial Cabinetul sa plateasca suma integrala, avand in vedere ca proprietarii asteapta toti banii in termen de doua saptamani de la semnarea contractului si nu stiu daca suma din subscriptie poate fi adunata integral atat de repede.

6 milioane de euro ar insemna, de exemplu, ca 6 milioane de romani sa dea 1 euro. Atat. O suma absolut derizorie, dar cu un mesaj imens. Un euro ar arata ca ne pasa. De aceea, nici nu cred ca e o chestiune de suma, ci un test al implicarii, al "neindiferentei".

Noi ce suntem dispusi sa dam efectiv pentru simbolurile noastre nationale? Dincolo de vorbe mari, dincolo de inflamari si lacrimari, practic ce suntem dispusi sa facem, in ce masura suntem dispusi nu doar la gonflari, ci la fapte, nu ca spectatori, ci ca actori? Hai sa vedem!

Sigur, daca banii ar fi mai bine gestionati, daca prejudiciile ar fi in mai mare masura recuperate, daca institutiile si-ar face mai bine treaba, poate ca nu ar fi nevoie de subscriptie. Dar pana sa ajungem acolo, acum e nevoie.

Eu cred ca avem nevoie de o reeditare a momentului "un leu pentru Ateneu", ca sa vedem ce a mai ramas in mod real din raportarea noastra la simbolurile nationale, un test al capacitatii noastre de mobilizare ca natiune.

Si daca pentru Brancusi vom iesi din pasivitate, poate ca antrenamentul va fi util si pe viitor astfel incat sa nu fie nevoie doar de tragedii pentru a ne face vocea auzita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cumintenia Pamantului cumparare, #Cumintenia Pamantului bani, #Cumintenia Pamantului statul roman , #capodopere