"Cumintenia Pamantului" - Ministerul Culturii a restituit 99,3% din donatiile facute prin Trezorerie si asteapta o oferta

Vineri, 14 Iunie 2019, ora 16:57
8922 citiri
"Cumintenia Pamantului" - Ministerul Culturii a restituit 99,3% din donatiile facute prin Trezorerie si asteapta o oferta
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Culturii si Indentitatii Nationale a transmis, in urma unei solicitari facute de News.ro la inceputul acestei saptamani, ca a restituit 99,3% din donatiile facute prin Trezorerie in cadrul campaniei "Brancusi e al meu" si ca inca asteapta o oferta din partea proprietarilor privind un pret pentru opera "Cumintenia Pamantului".

Acestia din urma asteapta sa fie contactati in scris.

"Restituirea donatiilor este o operatiune ampla si complexa, presupunand implicarea, alaturi de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN), a unor persoane juridice de drept privat cu sau fara scop lucrativ cu care ministerul a incheiat contracte pentru colectarea fondurilor, in numele si pe seama sa, conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 10/2016.

Astfel, dupa campania ratata a Guvernului Ciolos din anul 2016, a aparut necesitatea prorogarii termenului legal instituit, care sa permita continuarea restituirii donatiilor si in cursul acestui an, in vederea protejarii intereselor tuturor cetatenilor care s-au implicat in campania de donatie", se arata in raspunsul citat.

Pana la aceasta data, institutia condusa de Valer-Daniel Breaz a restituit suma de 368.510,17 lei din totalul incasat prin contul deschis la Trezoreria Statului de 370.811 lei. "A fost restituit un procent de 99,38% din suma incasata de Trezoreria Statului".

In vederea protejarii intereselor tuturor cetatenilor care s-au implicat in campania de donatie, spun reprezentantii MCIN, ministerul se afla in discutii avansate cu institutiile de credit implicate in actiunea de restituire a donatiilor efectuate pentru achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului".

Cat priveste achizitionarea operei de arta, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale "asteapta o propunere scrisa din partea proprietarilor sculpturii cu privire la pretul de achizitie a 'Cuminteniei Pamantului', urmand ca ulterior sa decida o directie de actiune", se mai arata in raspunsul transmis News.ro.

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor sculturii (Paula Ionescu si Alina Serbanescu), a declarat si marti si vineri, contactat de News.ro, ca nu a fost facuta o oferta pentru ca, la randul lor, nu au primit nimic in scris de la Ministerul Culturii.

"Doamnele proprietare asteapta. Dupa ce le-a fost luata de stat in 1957 si au recuperat-o in urma a noua ani de proces, nu sunt stresate. Nu am fost contactati deloc si nici noi nu am mai vorbit", a spus Grabowski vineri.

In primavara acestui an, cele doua parti au avut o intalnire la care au fost discutate cateva aspecte privind dreptul de preemptiune de care dispune statul roman in vederea achizitionarii sculpturii. In urma acesteia, Breaz a anuntat ca asteapta o oferta, insa potrivit reprezentantului proprietarilor, nu a facut niciun demers oficial in acest sens.

Ministrul Culturii a spus in luna aprilie ca institutia sa dispune de 25 de milioane de euro pentru a cumpara obiecte de arta si cladiri din patrimoniu.

Citeste mai multe despre:

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#restituire bani donatii Cumintenia Pamantului , #Cumintenia Pamantului