Constantin Cojocaru, despre legea sa si criza din Romania - Interviu

Vineri, 27 Mai 2011, ora 09:09
9104 citiri
Constantin Cojocaru, despre legea sa si criza din Romania - Interviu

Constantin Cojocaru si Dan Diaconescu, cei care se aflau candva sub aceeasi flamura a unei cauze politico-economice, se afla astazi pe pozitii, cel putin deocamdata, ireconciliabile.

Novatoarea ipoteza conform careia cetateanul roman ar putea intra in posesia sumei de 20.000 de euro, prin intermediul legii Cojocaru, a atras sperante, controverse, litigii. Atat de acute, incat fostul parteneriat s-a sfarsit, lasand loc unui camp de lupta desfasurat in salile pasilor pierduti ale instantelor bucurestene.

Un succint dialog cu domnul Cojocaru a subliniat cateva puncte de vedere ale economistului privitoare la subiecte de actualitate si nu doar atat.

Constantin Cojocaru este absolvent al Academiei de Stiinte Economice si doctor in economie al Universitatii din Galati. A ocupat, de-a lungul vietii, diferite functii de conducere in domeniu, dar si in jurnalism sau la catedra universitara. In 1990, publica in ziarul "Adevarul" un studiu de reforma economica, ce avea sa devina actul constitutiv a ceea ce mai tarziu capata numele de "Varianta Cojocaru".

Aceasta teza propune, printre altele, ca Guvernul Romaniei sa efectueze o emisiune de obligatiuni prin care se angajeaza sa restituie cetatenilor capitalul trecut in patrimoniul statului, sub forma societatilor comerciale si a regiilor autonome, prin intermediul Legii 15/1990.

Principalele prevederi ale legii Cojocaru stipuleaza ca valoarea nominala a unei obligatiuni sa fie de 1.000 de euro. Fiecare cetatean major este indreptatit sa primesca 20 de astfel de titluri de valori, insumand 20.000 euro. Termenul limita de rascumparare este de 10 ani de la data emiterii lor. Obligatiunile nu pot fi rascumparate, insa au drepturi de mostenire. Dobanda este de 0,5% pe an.

Rascumpararea obligatiunilor si plata dobanzilor aferente se fac printr-un Fond National pentru Despagubiri si Investitii, avand ca surse: sume incasate de stat din vanzarea actiunilor si activelor din proprietatea sa, dividende si profituri obtinute de stat, impozitul progresiv pe avere si cel instituit pe avutii obtinute ilicit, alte surse legale.

Parafrazandu-l pe detinatorul unui premiu Nobel in economie, Milton Friedman, ati afirmat, intr-un studiu personal, ca inflatia constituie intotdeauna si pretutindeni un instrument de jefuire a celor multi (fara capital) in favoarea imbogatirii altora mai putini, dar care dispun de sume consistent capitalizate...

Asa este, imi mentin opinia. Inflatia inseamna o majorare exacerbata a tuturor preturilor pentru perioade mai mari de un an. Oamenii cu venituri fixe nu pot tine pasul cu cresterile tarifare scapate de sub control. Intotdeauna, salariile, pensile, ajutoarele sociale etc. au un ritm mai lent, net inferior acelor majorari de care vorbeam. Acest fapt determina inevitabil o scadere dramatica a puterii de cumparare, cu tot ce deriva de aici. Consecinta: saracirea unui vast segment al societatii. Evident, in ecuatie nu intra minoritatea detinatoare de multi bani.

Presedintele Basescu a recunoscut recent ca majorarea TVA la 24% a fost o mare eroare politica, intarziind iesirea Romaniei din recesiune cu sase luni. Cum comentati?

Numai prima parte a enuntului este corecta, dar nu reprezinta cauza intarzierii cu un semestru a iesirii din recesiune. Economia Romaniei este si va ramane in criza profunda, nu datorita ridicarii cotei TVA la nivelul 24, ci pentru ca a fost si continua sa fie distrusa. S-au instrainat importante parti ale capitalului national, printr-o asa-zisa privatizare.

Poate fi pusa in opera despagubirea cetatenilor pentru bunurile de care spuneati ca au fost deposedati prin Legea 15/1990?

Sigur ca da. Nu necesita decat vointa politica a unui partid majoritar in Parlament, capabil sa o aplice.

Care ar fi, in optica dumneavoastra, posibilitatea de realizare a emiterii obligatiunilor de stat, valorand 20.000 de euro, platite fiecarui roman cu titlu de despagubire?

Nu este complicat deloc. Se adopta legea, iar Guvernul trece la executarea efectiva. Tipareste obligatiunile respective, dupa care le distribuie cetatenilor. Demersul ar fi acoperit de realitate, daca la conducerea tarii accede un partid alcatuit din oameni de buna credinta. In acest sens, l-as aminti pe Iuliu Maniu, o personalitate convinsa ca in politica este mai importanta cinstea decat competenta.

Considerati ca exista sau va aparea acea vointa politica necesara aplicarii impozitului pe avere si a controlului impozitarii avutiilor dobandite ilicit, ca parti complementare legii ce va poarta numele?

Un lucru este cert si deosebit de important. Asistam la o vointa populara dovedita de milioane de romani, care au subscris legii Cojocaru. Nu pot afirma acelasi lucru, atunci cand ma refer la actualul cabinet guvernamental si la forul legislativ. Detinem probe in acest sens. Este vorba de semnaturile personale ale domnului Emil Boc - doctor in drept constitutional - pe documente in care se spune ca avutia nationala creata in timpul regimului comunist apartine poporului roman in totalitatea lui. In acelasi registru, sta marturie proiectul de lege introdus de senatorul Ghise, ce a permis obtinerea dovezilor conform carora actuala clasa politica are interese contrare acestui popor.

Unele surse mentioneaza ca formatiunea politica pe care o coordonati este solid configurata la nivel national. Din acest punct de vedere, ce judete ati nominaliza in varful unui clasament ad-hoc?

Evidentiez in mod special judetele Suceava si Galati.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Constantin Cojocaru, #legea Cojocaru, #varianta Cojocaru , #stiri Constantin Cojocaru