Nicolescu si Penescu, trimisi in judecata pentru fraudare de fonduri europene

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 13:22
3409 citiri
Nicolescu si Penescu, trimisi in judecata pentru fraudare de fonduri europene
Foto: Arhiva

Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges, a fost trimis in judecata de procurorii DNA sub acuzatiile de fraudare a fondurilor europene, luare de mita in forma continuata si abuz in serviciu. In acelasi dosar mai sunt inculpati Constantin Penescu, o serie de primari din Arges, precum si administratori de firme sau diriginti de santier.

Constantin Nicolescu este acuzat ca ar fi semnat pentru aproape 900.000 de euro din fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea unor scoli despre care ar fi pretins ca au fost afectate de inundatii. Contractele au fost derulate in perioada 2006-2008, toate lucrarile de reabilitare fiind realizate de o singura firma, SC ZEUS S.A., care a incasat integral sumele aferente atat pentru lucrari executate, cat si pentru lucrari neexecutate, firma aflandu-se in relatii contractuale si in raporturi juridice cu familia lui Constantin Nicolescu.

De asemenea, Nicolescu este acuzat ca a pretins si primit mita de la Penescu pentru a achizitiona produse alimentare si nealimentare de la firma acestuia pentru CJ Arges.

Conform comunicatului remis presei, procurorii DNA Pitesti il acuza pe Constantin Nicolescu de:

- folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,

- fals intelectual in legatura directa cu infractiunea impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene anterior mentionata, savarsite in scopul de a ascunde comiterea sau in realizarea scopului urmarit printr-o asemenea infractiune, in forma continuata,

- luare de mita, in forma continuata,

- instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in scopul obtinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial

Cornel Penescu, actionarul majoritar al S.C. PIC S.A. Pitesti, este acuzat de dare de mita, in forma continuata.

Alti inculpati sunt Gheorghe Nicut, fost primar al municipiului Curtea de Arges, Andrei Calin Ioan, primar al municipiului Campulung, si Stefan Ion, primar al comunei Budeasa, judetul Arges, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave.

In acelasi dosar, mai sunt inculpati Florian Despan director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala in cadrul Consiliului judetean Arges, Ion Popa, primar al comunei Stalpeni, Grigore Dobre, asociat si administrator la SC ZEUS S.A. Pitesti, Ion Nicolae, reprezentant al S.C. ZEUS S.A. Pitesti, precum si Gheorghe Dumitrache si Mircea Tudor diriginti de santier.

In rechizitoriul intocmit, procurorii arata ca, in cadrul unui proiect finantat din fonduri PHARE, Consiliul Judetean Arges a accesat un program de finantare nerambursabila in suma de 900.000 euro, avand ca obiectiv efectuarea de lucrari de reabilitare sau reconstructie a patru unitati scolare de pe raza judetului Arges, respectiv din municipiile Campulung, Curtea de Arges si comuna Budeasa, motivul invocat fiind acela ca ar fi fost afectate de inundatiile din perioada aprilie - august 2005.

Cererea de finantare a fost insotita de o declaratie de parteneriat semnata la data de 5 iunie 2006 de catre o parte din inculpatii de mai sus.

Procurorii arata ca fondurile au fost solicitate in conditiile in care niciuna dintre respectivele unitati scolare nu a fost afectata de inundatiile din perioada invocata.

In pofida aspectelor nereale consemnate in cererea de finantare depusa in data de 8 iunie 2006, a fost incheiat respectivul contract de grant astfel ca beneficiarul, Consiliul Judetean Arges, a primit pe nedrept suma totala de 880.249,95 euro cu titlu de finantare externa nerambursabila de tip PHARE.

Contractele au fost derulate in perioada 2006-2008, toate lucrarile de reabilitare fiind realizate de o singura firma, SC ZEUS S.A., care a incasat integral sumele aferente atat pentru lucrari executate, cat si pentru lucrari neexecutate, iar acea firma se afla in relatii contractuale si in raporturi juridice cu familia lui Constantin Nicolescu.

Pe perioada executarii proiectului, presedintele CJ Arges a semnat cererea de plata finala prin care s-a atestat in mod eronat efectuarea unor lucrari care in fapt nu au fost realizate.

In consecinta, Consiliul Judetean Arges a incasat pe nedrept suma de 260.800 de euro reprezentand ultima transa din contractul de finantare nerambursabila, cu toate ca pentru cel mai important obiectiv lucrarile nu au fost finalizate nici in prezent, desi intreaga finantare a fost incasata.

Mita primita de la Penescu

In perioada 2006 - 2008, Constantin Nicolescu, in calitate de presedinte al Consiliului judetean Arges, a pretins si a primit de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, asociat si actionar majoritar la S.C. PIC S.A., sume de bani sau bunuri in valoare totala de 66.588,15 lei pentru ca institutia Consiliul judetean Arges sa achizitioneze de la S.C. PIC S.A. produse alimentare si nealimentare, in unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achizitie publica.

Suma remisa cu titlu de mita reprezinta aproximativ 10% din valoarea totala a acestor contracte.

In plus, in luna iunie 2009, Constantin Nicolescu l-a determinat pe inculpatul Popa Ion, primar al comunei Stalpeni, judetul Arges, sa nu aplice amenda contraventionala in cuantum de 10.000 lei unei persoane care ridicase pe domeniul public o constructie fara a avea toate avizele necesare.

In vederea recuperarii prejudiciului creat, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile apartinand lui Nicolescu Constantin, Grigore Dobre si Popa Ion.

La data de 26 ianuarie 2011, Constantin Nicolescu a fost retinut pentru 24 de ore, iar la 27 ianuarie 2011, acesta a fost arestat pentru 29 de zile. In data de 2 februarie 2011, Curtea de Apel Pitesti a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea a obligarii de a nu parasi tara.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Constantin Nicolescu Arges judecata, #Nicolescu mita Penescu, #Constantin Nicolescu trimis judecata , #arestat