Nita: Factura pentru electricitate a consumatorilor poate scadea cu 10% de la 1 iulie

Joi, 23 Mai 2013, ora 15:25
2183 citiri
Nita: Factura pentru electricitate a consumatorilor poate scadea cu 10% de la 1 iulie

Factura pentru electricitate a consumatorului final ar putea scadea cu 10% de la 1 iulie 2013, odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei privind modificarea si completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, joi.

"Consumatorul casnic poate spera la o scadere a pretului facturii pentru energia electrica. Daca legea (Ordonanta de Urgenta privind energia regenerabila - n.red.) intra in vigoare la 1 iulie, de atunci. Nu am studiat impactul, dar scaderea va fi de aproximativ 10%", a declarat ministrul Constantin Nita, prezent la Palatul Parlamentului.

Oficialul a explicat ca pentru trei ani se amana acordarea unui certificat pentru eolian, a doua certificate pentru energia solara si a unuia pentru hidro.

"Cele trei categorii vor intra in cosul ANRE si vor fi scoase de acolo peste trei ani de zile", a explicat Constantin Nita.

Ministrul delegat pentru energie a precizat ca Ordonanta va intra saptamana viitoare in sedintei de Guvern si va intra in vigoare de la 1 iulie 2013.

"Ordonanta a fost agreata de Comisia Europeana, va intra saptamana viitoare in Guvern. Mai sunt cateva detalii tehnice de rezolvat in aceste zile, apoi va fi propusa Guvernului spre aprobare. Va intra in vigoare de la 1 iulie", a adaugat Constantin Nita.

Ce prevede actul normativ

Proiectul de act normativ, lansat in dezbatere publica de Ministerul Economiei, propune amanarea temporara incepand cu 1 iulie 2013 a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate de pana in 10 MW (un certificat verde), de centrale electrice eoliene (un certificat verde), de centrale electrice solare (2 certificate verzi), corelat cu tendintele constatate din prima analiza de monitorizare a schemei.

Recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene.

Documentul propune, de asemenea, exceptarea de la aplicarea prevederilor Legii 220/2008 pentru 50% din cantitatea de energie electrica furnizata marilor consumatori de energie electrica cu un consum anual mai mare de 150 GWh.

Proiectul de act normativ prevede introducerea posibilitatii incheierii contractelor bilaterale intre micii producatorii de energie electrica din surse regenerabile de energie care detin grupuri/centrale electrice cu puteri instalate de cel mult 5 MW pe centrala si furnizorii de energie electrica, pentru simplificarea procesului de comercializare a energiei electrice produse de aceasta categorie de producatori.

Totodata, documentul prevede introducerea posibilitatii preluarii energiei electrice produse din surse regenerabile de energie si sustinuta prin sistemul de promovare prin certificate verzi in piata reglementata de energie electrica, in baza reglementarilor emise de ANRE, precum si eliminarea unor restrictii care conduc la supracompensare.

Autoritatile subliniaza ca masura propusa are in vedere sa faca suportabil impactul brutal si pe termen scurt asupra pretului energiei electrice, impact care poate avea efecte economice si sociale negative ireversibile.A

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Nita factura energie scadere, #Constantin Nita energie regenerabila , #ministru delegat