Bloomberg: Romania face afaceri cu chinezii pentru noi reactoare nucleare

Sambata, 05 Iulie 2014, ora 16:31
3598 citiri
Bloomberg: Romania face afaceri cu chinezii pentru noi reactoare nucleare
Foto: Wikipedia.org

Romania va incerca sa semneze un contract de construire a doua noi reactoare nucleare cu firma China General Nuclear Power Holding Corp, a declarat ministrul Economiei, Constantin Nita.

"Vom contrui reactoarele cu ajutorul investitorilor chinezi. Va fi o procedura trasparenta, astfel incat sa poata participa si alti investitori, dar i-am asteptat 10 ani sa vina si nu au venit. Asa ca acum sunt convins ca vom termina aceasta sarcina pana la sfarsitul anului ori, cel mai tarziu, in primul trimestru al anului viitor", a spus Nita, potrivit Bloomberg.

Chinezii vor sa finanteze reactoarele de la Cernavoda. Alte investitii de miliarde de euro

Romania, unul dintre cei mai saraci membri ai Uniunii Europene, a incercat sa atraga investitori straini pentru a-si moderniza sistemul energetic invechit, intr-un moment in care tara vrea sa isi diversifice sursele de energie si sa scada costurile acesteia pentru cetateni si companii.

Guvernul a recurs la investitorii chinezi dupa ce companii ca Arcelor Mittal si Enel s-au retras dintr-un proiect comun care urmarea construirea celor doua reactoare.

Nuclearelectrica SA, compania care va reprezenta statul roman in proiect, va avea o participare minoritara, a carei dimensiune nu a fost inca hotarata.

Daca acordul romano-chinez va fi incheiat, China General Nuclear va detine pachetul majoritar de actiuni in proiect, ale carui costuri ministrul Constantin Nita le estimeaza la aproximativ 6,5 miliarde de euro.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Constantin Nita Cernavoda reactoare chinezesti, #Nita investitori China reactoare, #Nita China centrala nucleara , #ministrul Economiei