Scandalul mutarii Romgaz si Transgaz la Bucuresti: Nici PSD nu este alaturi de Nita

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 18:43
4714 citiri
Scandalul mutarii Romgaz si Transgaz la Bucuresti: Nici PSD nu este alaturi de Nita
Foto: economica.net

Ministrul PSD al Energiei, Constantin Nita, nu are parte de sustinere nici din partea propriului partid pentru mutarea sediilor Romgaz si Transgaz de la Medias la Bucuresti.

"Aceasta mutare nu este oportuna", a subliniat deputatul PSD Eduard Martin, vicepresedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputatilor.

Eduard Martin a declarat pentru Ziare.comca problema mutarii sediilor Romgaz si Transgaz a fost abordata marti in sedinta Comisiei de industrii a Camerei Deputatilor, ajungandu-se la concluzia ca aceasta miscare nu este "oportuna".

"Daca nu exista argumente foarte, foarte solide nu are rost sa facem aceste modificari. Parerea mea este ca daca un lucru merge bine, nu trebuie schimbat. Daca lucrurile merg bine cu sediul acolo nu trebuie schimbate.

Din datele pe care le avem la comisie reiese ca nu ar fi oportuna mutarea. Nu a existat un vot, a fost o discutie libera intre parlamentarii din zona respectiva si noi, membrii comisiei", a detaliat deputatul PSD.

eputat al Forumului Germanilor: Opriti-l pe domnul Nita!D

Eduard Martin si-a exprimat speranta ca ministrul PSD al Energiei se va razgandi si va renunta la propunerea de a transfera managementul Romgaz si Transgaz la Bucuresti.

"Probabil ca domnul ministru va renunta la idee, va tine cont de reactiile oamenilor. Probabil ca in urma protestelor de strada o sa se inteleaga ca e mai important sa ramana acolo taxele, sa fie oamenii linistiti din punct de vedere al impactului social, decat sa se mute sediul", a punctat vicepresedintele Comisiei de industrii.

Deputat PNL: O propunere total neinspirata, sunt convins ca Nita va renunta

Liberalii sunt mult mai transanti. "Este o propunere total neinspirata", a declarat secretarul Comisiei pentru industrii, deputatul PNL Bogdan Timpau.

"Mutarea la Bucuresti nu ar rezolva absolut niciuna dintre problemele Transgaz. Daca se simte nevoia unei comunicari mai bune, se poate infiinta un birou al Transgaz la Bucuresti, ca sa aiba o relatie directa in cadrul Ministerului Energiei.

Traim in 2013, tehnologia de comunicatii a ajuns la un nivel extrem de avansat, deciziile se transmit cu promptitudine, nu cred ca exista o problema din acest punct de vedere, nu mai pleaca mesajul cu postalionul sau cu porumbelul", l-a ironizat deputatul liberal pe ministrul Nita.

Timpau este convins ca in spatele propunerii ministrului Energiei de a transfera managementul celor doua copmanii din Medias nu sta niciun fel de calcul economic.

"O propunere neinspirata pe care nu o voi sustine sub niciun fel. Sunt convins ca este o propunere facuta fara sa aiba la baza niste calcule prealabile pentru a vedea care sunt costurile si care sunt beneficiile. Sunt foarte curios daca exista o estimare de costuri si beneficii vizavi de o asa modificare, pentru a le pune in balanta.

Mutarea este total lipsita de oportunitate si de o justificare pragmatica", a adaugat deputatul PNL.

De altfel si Timpau este convins ca Nita va renunta la ideile sale.

"Sunt convins ca nu va sustine in continuare acest demers. El nu are sprijin nici in interiorul PSD. Marti s-a discutat in Comisia de Industrii, chiar si colegilor din PSD le-a venit greu sa gaseasca argumente pentru o astfel de decizie. E o propunere nefericita, sunt convins ca domnul ministru nu va face si pasi ulteriori.

Sper ca ratiunea va invinge orice fel de orgoliu, este mai bine sa recunosti ca ai gresit si sa faci un pas in spate", l-a sfatuit Timpau pe Nita.

De unde a pornit scandalul

Ministrul Energiei, Constantin Nita, a anuntat, vineri, ca intentioneaza sa mute sediile centrale si conducerea celor mai importante companii de stat de extractie si transport ale gazului natural, Romgaz si Transgaz, de la Medias la Bucuresti.

"Conducerea Transgaz si conducerea Romgaz se vor muta la Bucuresti, pentru a se putea implica mai usor in proiectele viitoare - interconectari, valorificarea resurselor locale in beneficiul economiei locale. Este important ca aceste doua companii valoroase sa fie parte activa la discutiile, respectiv la proiectele de pers-pectiva pentru viitorul sectorului energetic din Romania. (...) Aceasta mutare se refera strict la top management, neexistand nici o modificare din punct de vedere al contributiei companiilor la economia locala", a declarat Nita.

Intentiile ministrului s-au lovit atat de opozitia autoritatilor locale, cat si a angajatilor celor doua companii. Marti, la Medias, a avut loc un amplu miting de protest la care au participat peste 3.000 de persoane.

PNL ar putea cere demisia ministrului PSD Constantin Nita (Video)

De asemenea, presedintele PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, sustine ca are de gand sa solicite conducerii USL demiterea lui Nita daca acesta nu renunta la mutarea celor doua companii.

"Daca pana sambata nu se ajunge la un punct comun, voi cere demisia domnului ministru, pentru ca nu poate gestiona. (...) Sa spuna ca nu se vor muta la Bucuresti conducerea centrala a Romgaz si Transgaz", a spus deputatul PNL, citat de Agerpres.

"Guvernul a cerut o reducere a cheltuielilor de 15 %. Eu nu sunt de acord cu infiintarea niciunui sediu si a niciunui birou si ca nici un om sa plece de la Medias la Bucuresti. (...) Sunt cel care luni dimineata in Parlament voi fi cu o nota prin care o sa cer demisia domnului ministru Nita, daca va fi cazul, pentru ca in USL sunt oameni capabili, deosebiti, in PSD sunt oameni care pot gestiona problema de la Transgaz si Romgaz", a mai subliniat deputatul Mircea Cazan.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Constantin Nita Transgaz Romgaz, #mutare Transgaz Romgaz, #PNL demisie Constantin Nita , #stiri Constantin Nita