Constantin Stroe a fost inmormantat cu onoruri militare

Marti, 20 Decembrie 2016, ora 14:00
17853 citiri
Constantin Stroe a fost inmormantat cu onoruri militare
Foto: captura Youtube

Istoria Romaniei a avut cateva personaje emblematice care au riscat si sacrificat totul ca sa isi puna in aplicare o viziune pentru aceasta tara. Azi ne-am despartit de unul dintre acesti mari oameni - Constantin Stroe. Numele sau este strans legat de Dacia, brandul care acum aduce respect si prestigiu Romaniei peste tot in lume. Si lui i se datoreaza acest lucru.

A fost martorul nasterii automobilului romanesc, apoi a suferit in timpul decaderii industriei. Nu s-a lasat insa descurajat si nu a renuntat la viziunea lui si a dat totul pentru a resuscita Dacia.

Marti intregul judet Arges e in doliu. Constantin Stroe a fost inmormantat la Pitesti, cu onoruri militare.

Ziare.com v-a prezentat principalele momente de la funeralii

- Funeraliile s-au incheiat la Cimitirul "Sfantul Gheorghe" din Pitesti cu salve de tun.

- S-a terminat slujba si in fata Catedralei Sfanta Vineri a inceput sa cante fanfara militara. Cortegiul urmeaza sa plece spre Cimitirul "Sfantul Gheorghe" din Pitesti.

Foto: Ziare.com

- Ambasadorul Frantei la Bucuresti Francois Saint-Paul a venit sa-i aduca un ultim omagiu lui Constantin Stroe.

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

- Oamenii care au dorit sa fie alaturi de Constantin Stroe pe ultimul drum spun ca a fost un om deosebit si vorbesc cu admiratie despre contributia deosebita a acestuia la Dacia si F.C. Arges.

- Au venit si mai multi suporteri ai F.C. Arges 1953. Ei au un banner urias pe care scrie "Stroe, manager model al Romaniei. Ultima sa dorinta - F.C. Arges sa reinvie".

Foto: Ziare.com

- La funeralii este prezent si seful Dacia, Yves Caracatzanis.

Foto: Ziare.com

- A inceput slujba de inmormantare.

- Fostul primar al Pitestiului Tudor Pendiuc regreta pierderea lui Constantin Stroe.

"Pitestiul, Argesul, Romania au pierdut un om greu de egalat. Un om complet, de un curaj deosebit. Daca nu era dl Stroe, cu siguranta Automobile Dacia putea sa dispara. Dl Stroe ii datoram toti existenta a peste un milion si jumatate de locuri de munca, ii datoram poate cea mai mare parte a industriei de componente auto din Romania, ii datoram multe baze sportive, sprijinirea multor unitati de sanatate publica, a lacaselor de cult. A fost un om pe care orice natiune si l-ar dori. Dumnezeu sa-l odihneasca", a declarat Pendiuc pentru Ziare.com.

Foto: Ziare.com

- Peste 30 de militari ii vor da ultimul onor lui Constantin Stroe. In fata Catedralei Sfanta Vineri se afla un pluton de 15 militari la garda de onoare. La finalul funeraliilor vor fi date salve de tun.

- La funeralii ia parte si Nicolae Dica, fostul fotbalist de la FC Arges. Constantin Stroe a fost presedinte la FC Arges in ultima perioada de glorie a pitestenilor.

"Dansul a fost unul dintre cei care m-au ajutat cel mai mult cand am facut primii pasi in fotbal, cand eram la inceput. Condoleante familiei", a declarat Dica pentru corespondentul Ziare.com.

- Slujba incepe la ora 11:15, la Catedrala Sfanta Vineri. Dimineata a fost la capela actualul primar al Pitestiului, Cornel Constantin Ionica. Putin inainte de inceperea slujbei au ajuns la biserica si fostul edil Tudor Pendiuc, precum si prefectul de Arges, Cristian Soare.

De la speranta la disperare si, apoi, pe culmile succesului

Povestea lui Constantin Stroe incepe in 1968 cand, proaspat iesit de pe bancile Universitatii Politehnice din Bucuresti, s-a angajat ca inginer la Uzina de Automobile Pitesti.

In decursul celor aproape 50 de ani de activitate, Constantin Stroe a avansat treptat in cadrul companiei, ocupand succesiv functiile de sef de atelier, inginer sef si director tehnic.

"Evolutia Dacia si a industriei auto mi-au marcat viata profesionala inca de la inceperea fabricatiei Daciei 1100 in 1968. Impreuna cu Dacia si industria auto am traversat in acest rastimp perioade bune de sperante si chiar de entuziasm, dar si etape de disperare, frustrari si pericole", povestea, in vara acestui an, omul care si-a dedicat viata salvarii si infloririi Dacia, intr-un interviu pentru Stiinta si Tehnica.

Pentru convingerile sale l-a sfidat chiar si pe Ceausescu

In noiembrie 1987, la doua saptamani de la "Revolta de la Brasov", a fost dat afara de la Dacia, deoarece a refuzat sa preia conducerea fabricii de autocamioane, in ciuda faptului ca propunerea a fost facuta de primul-ministrul Constantin Dascalescu, chiar la initiativa lui Nicolae Ceausescu.

"L-am refuzat pe Dascalescu de cinci ori in ziua aia. M-a tinut de dimineata de la opt pana la doua, ma mai introducea in birou zece minute, eu spuneam nu, iar ma dadea afara, iar ma chema. Nu ma lasa sa plec", povestea Stroe, in cadrul unui interviu acordat Gandul.

A lucrat apoi o perioada la turnatoria din Slatina, apoi la Intreprinderea de Piese si Subansamble Auto din Scornicesti si la Oltcit Craiova. In 1988, a fost numit director la Intreprinderea de Autoturisme Timisoara. Acolo a creat si lansat Dacia Lastun, unul dintre simbolurile perioadei comuniste.

In 1990, s-a intors la Pitesti, in functia de director general al uzinelor Dacia, functie pe care si-a pastrat-o si dupa privatizarea societatii. A devenit vicepresedinte al Consiliului de Administratie in 2002.

Lupta pentru salvarea Dacia

Constantin Stroe nu a facut bucati uzina, ca s-o vanda rudelor. In timpul cat a fost la conducerea societatii, s-a investit intr-o linie noua de productie, s-a lansat un model nou (de conceptie 100% romaneasca), productia si exporturile au crescut, depasind nivelurile - record din perioada comunista (caz rar in industria romaneasca).

In vremea lui Constantin Stroe, numarul de angajati a ramas relativ stabil si nu au existat neintelegeri cu sindicatele care sa duca la opriri ale productiei.

In martie '90, proaspat nou director la Dacia, Stroe a trimis scrisori marilor companii producatoare de automobile si a inceput campania de convingere a lui Renault sa revina in Romania. Dupa un prim refuz, s-a adresat Audi, Peugeot, Fiat, Chrysler, GM, Hyundai, Daewoo.

Cei mai multi si-au trimis delegatii, dar au dat inapoi din cauza realitatilor dure pe care fabrica pitesteana le avea: 31.000 de salariati intr-o uzina care fabrica doar 450 de masini pe zi.

Intr-un final, prin 1997, Manuel Gomez, directorul de operatiuni internationale al grupului Renault, a venit in Romania. Francezii au dat unda verde inceperii studiului de prefezabilitate in Romania, care a durat pana in vara lui 1998.

Constantin Stroe a ramas presedinte al Dacia inca trei ani dupa preluarea de catre Renault, dupa care a devenit vicepresedinte al Dacia si mai apoi al centrului de inginerie Renault Technologie Roumanie.

O legenda a industriei romanesti de automobile, Constantin Stroe a participat la realizarea primului autoturism Dacia, in 1968. Tot el a "asistat" nasterea modelelor Dacia Nova, Super Nova si, mai recent, Dacia Logan.

Pentru dedicarea lui, a fost decorat de catre statul roman cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler si de catre statul francez cu distinctia Cavaler al Ordinului National al Legiunii de Onoare.

Nu a luat niciodata insa meritele pentru el: "Asa de mandru eram de mine ca am dus Dacia la 450 de masini pe zi in anul 2001 incat credeam ca de acolo nu mai e nimic decat Dumnezeu sus. Dacia azi produce 1.400 de masini pe zi, cu alta generatie, si nu este deloc greu sa recunosc lucrul asta, ba chiar sunt mandru" - Constantin Stroe, 2012.

Omul caruia ii datoram viitoarea autostrada Pitesti-Sibiu: "Niciun guvern, de orice culoare politica, nu va mai avea cale de intors"

Constantin Stroe este si omul caruia putem spune ca ii vom datora constructia, in sfarsit, a autostrazii Pitesti-Sibiu.

S-a luptat ani de zile cu cei care au fost la guvernare ca aceasta artera sa devina realitate si putem spune ca este ultima sa mostenire lasata romanilor, insa pe care nu a apucat sa o vada finalizata.

Memorabil va ramane momentul din 2012, pe cand Dan Sova fusese pus sa gestioneze Marile Proiecte, si social-democratul a decis pur si simplu sa schimbe din pix traseul autostrazii in Brasov-Sibiu, pe motiv ca e de patru ori mai ieftin decat Pitesti-Sibiu.

Stroe a fost atunci cel care a aratat ca o astfel de decizie ar putea duce chiar la inchiderea uzinei Dacia si Sova si guvernul din care facea parte vor trebui sa raspunda pentru asta.

Si a continuat lupta pentru acest proiect pana in ultima clipa. A facut parte din grupul de lucru infiintat la nivelul Guvernului Ciolos in care s-a stabilit "Viziunea pe 2030" pentru Romania.

"Tot ce pot sa spun despre acest subiect este ca avem de-a face cu o foarte importanta actiune promovata de catre actualul Guvern al Romaniei, coordonata de catre premierul Dacian Ciolos si desfasurata de catre vicepremierul Costin Borc. In orice caz, viitoarele guverne vor fi obligate sa tina seama de 'Viziunea 2030' si vom beneficia de o continuitate care, de regula, nu a functionat atunci cand a operat alternanta la putere.

Lucrurile sunt de asa maniera facute incat niciun guvern, de orice culoare politica, nu va mai avea cale de intors in privinta Pitesti-Sibiu si nu numai. Viitorul guvern se va afla intr-un tunel cu sens unic si o singura banda in care nu poti intoarce, ci doar merge inainte", declara in vara acestui an Constantin Stroe, intr-un interviu pentru Adevarul.

O viata traita cu pasiune pana la sfarsit, cu tenacitate, pentru a schimba lucrurile in bine si a darui o viata mai buna romanilor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Constantin Stroe murit, #Constantin Stroe Dacia Renault, #Constantin Stroe inmormantare , #murit