Corina Cretu, audiata in Parlament - Ponta: Comisarii nu au avut cu cine sa vorbeasca pana in 2012

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 15:58
2147 citiri
Corina Cretu, audiata in Parlament - Ponta: Comisarii nu au avut cu cine sa vorbeasca pana in 2012
Foto: B1TV

Premierul Victor Ponta a participat, luni, la audierea Corinei Cretu in comisiile parlamentare in vederea desemnarii ei in functia de comisar european din partea Romaniei, multumind Opozitiei pentru sustinerea acordata.

Seful Executivului le-a explicat jurnalistilor ca parlamentarii din comisii nu au putut-o audia pe Corina Cretu inainte ca ea sa fie acceptata de noul sef al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, si inainte ca Romania sa primeasca un anumit portofoliu.

"Am explicat foarte clar ca am respectat procedurile. Am multumit tuturor grupurilor parlamentare", a declarat premierul, adaugand ca declaratia senatorului Anca Boagiu, de sustinere a Corinei Cretu de catre PDL ca reprezentant al Romaniei, "e un lucru important, ne da sperante ca la audierea din PE nu va fi blocata pe criterii politice".

"Doamna Boagiu a spus foarte clar si i-am multumit ca cei din PDL sustin candidatura Corinei Cretu", a mai completat Victor Ponta.

Intrebat de jurnalisti daca sunt sanse ca viitorii comisari europeni sa mentina o legatura mai stransa cu ministrii de la Bucuresti, pentru ca Romania sa poata beneficia de mai multe fonduri europene ca pana acum, Victor Ponta s-a aratat increzator ca situatia se va imbunatati odata cu intrarea Corinei Cretu in Comisia Europeana.

"Comisarii nu au avut cu cine sa vorbeasca pana in 2012, domnul Leonard Orban nu avea autoritate administrativa", a mai declarat Victor Ponta, acuzand Guvernul Boc ca nu a gestionat corespunzator relatia cu comisia condusa la acea vreme de Jose Manuel Barroso.

Corina Cretu, comisar european: Ce portofoliu a obtinut Romania

Pe de alta parte, intrebat cine va ocupa postul de vicepresedinte al Parlamentului European lasat liber de Corina Cretu prin intrarea sa in Comisia Europeana, Victor Ponta a raspuns: "Sa fie intai liber, dupa care sunt colegii Ioan Mircea Pascu, Victor Bostinaru, Catalin Ivan care au suficienta experienta in PE si vor putea fi foarte buni".

"E functia PSD, prin algoritmul politic. Va decide delegatia noastra", a mai precizat Ponta, spunand ca a discutat cu Martin Schulz, presedintele PE, si locul va fi ocupat de unul dintre cei trei mentionati mai sus.

Corina Cretu, bucuroasa ca a trecut cu bine de audieri

La randul sau, Corina Cretu a declarat, la finalul audierilor din Parlament, ca este "bucuroasa" ca a trecut prin aceasta etapa.

"La 1 octombrie voi avea si audierea in PE, care va consfinti acest proces (...) Datoria mea va fi aceea de a asigura relatii foarte bune si un dialog constant cu toate statele membre", a spus Cretu.

Europarlamentarul PSD a subliniat faptul ca noua Comisie Europeana va lucra in baza unui nou cadru legislativ, "care merge pe simplificare, pe orientare spre rezultate".

"Nu de a face absorbtie de dragul absorbtiei", a declarat aceasta, intrebata fiind ce intentioneaza sa faca pentru ca Romania sa traga mai multe fonduri europene.

De asemenea, aceasta a subliniat ca odata intrata in CE, va fi comisarul tuturor statelor membre UE, adica nu va favoriza Romania.

"Toate statele membre vor beneficia de acelasi tratament, este un cod de conduita pe care fiecare comisar va trebui sa il urmeze", a afirmat ea.

Corina Cretu este propunerea facuta de Guvernul Romaniei pentru postul de comisar european. Ea a obtinut portofoliul pentru Politici Regionale in noua Comisie Europeana (CE), a carei structura a fost anuntata de presedintele ales al institutiei, Jean-Claude Juncker.

Liderii Opozitiei, Klaus Iohannis si Vasile Blaga, contestasera nominalizarea Corinei Cretu, intr-o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, si presedintelui Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul.

Co-presedintii Aliantei Crestin Liberale (ACL) sustineau ca nominalizarea Corinei Cretu pentru un post european a fost facuta ilegal si ca o desemnare ilegala a unui comisar din partea Romaniei "ar afecta atat credibilitatea Comisiei Europene, cat si pe cea a presedintelui-ales al Comisiei Europene".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ponta Corina Cretu audiata comisar, #Corina Cretu audiata Parlament , #comisar european