Corina Cretu - portofoliu greu. Bucurie sau ingrijorare? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 14:58
3862 citiri
Corina Cretu - portofoliu greu. Bucurie sau ingrijorare? (Opinii)

Asadar, ceea ce devenise de cateva zile secretul lui Polichinelle s-a confirmat - Romania a primit in noua Comisie Europeana portofoliul politicilor regionale pe care il va gestiona Corina Cretu.

Este un portofoliu foarte important, comparabil cu cel al Agriculturii, detinut pana acum de Romania. Corina Cretu va gestiona un buget impresionant, peste 350 de miliarde de euro, cel mai mare, bani destinati dezvoltarii diferitelor regiuni europene. Este deci un portofoliu foarte greu.

Nu pot decat sa sper ca doamna Cretu are capacitatea profesionala sa faca fata acestei provocari si ca va intelege ca misiunea domniei sale acolo nu este in primul rand de reprezentant al intereselor guvernului de la Bucuresti, ci al intereselor generale ale UE care presupun ca fiecare euro sa fie folosit exclusiv in interes public, cu maxima integritate.

Daca nu va reusi, ma tem ca drumul decredibilizarii va fi ca o autostrada foarte scurta.

Deocamdata Corina Cretu nu a indeplinit functii manageriale de mare importanta si de aceea sunt multi cei care isi exprima indoieli in privinta competentelor reale ale domniei sale.

Din punct de vedere politic, desemnarea Corinei Cretu, reprezentanta a gruparii iliescinene din PSD, este o victorie a antireformismului. Cei care asteapta o reforma a clasei politice romanesti privesc, cred, cu mare amaraciune faptul ca un produs politic tocmai al lui Ion Iliescu a ajuns sa reprezinte Romania la Bruxelles. Si asta cu sprijinul lui Traian Basescu, care a recunoscut explicit ca a contribuit la negociere.

Poate ca in felul acesta Victor Ponta si-a asigurat sustinerea, pana acum nu foarte clara, a lui Ion Iliescu in perspectiva prezidentialelor din toamna. Iar Traian Basescu pare sa ii fi acordat suportul necesar pentru a atinge acest obiectiv.

Personal, regret plecarea de la Bruxelles a lui Dacian Ciolos si consider ca ne aflam in fata unui regres. Romania a avut un comisar de autentica anvergura profesionala, unul dintre cei mai respectati oficiali europeni, cu o carte de vizita impecabila de-a lungul intregului mandat.

Trimitem in schimb un politican din zona cea mai nereformata a politicii, cu competente manageriale netestate, cu unele aspecte controversate in CV, larg dezbatute de presa externa si care, in unele opinii, nu tin doar de viata personala.

Da, era foarte greu ca dl Ciolos sa isi pastreze portofoliul. Dar nu putea oare domnia sa sa preia politicile regionale? Sau daca nu dl Ciolos, macar un profesionist cu competente manageriale certe? Se pare ca nu.

Oare dl Ciolos a fost astfel pedepsit pentru ca a avut un rol cheie in dosarul ICA incheiat cu condamnarea lui Dan Voiculescu? Imi amintesc ca Sorin Pantis, condamnat in acelasi dosar, ii vestea din puscarie lui Dacian Ciolos caderea in scurt timp.

Dar cum zarurile au fost aruncate si coabitarea cea rupta a functionat ca unsa, nu putem decat sa speram ca doamna Cretu se va dovedi o relevatie incepand cu audierile in comisie si mai apoi pe parcursul intregului mandat.

Pentru ca in joc nu este in primul rand imaginea domniei sale. In joc este prestigiul Romaniei, pe care Corina Cretu o va reprezenta in Comisia Europeana. Daca rateaza, decontul nu va fi asadar doar unul personal, ci unul national, ceea ce pentru o tara nu chiar fruntasa in corul european ar fi un dezastru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Corina Cretu comisar European, #Corina Cretu Ion Iliescu , #comisar european