Cu Corina Cretu, Romania traieste periculos (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 23 Octombrie 2014, ora 18:12
8608 citiri
Cu Corina Cretu, Romania traieste periculos (Opinii)

Noua Comisie Europeana a primit votul Parlamentului European si in cateva zile isi va intra in paine.

Ca imagine de ansamblu, accentul este mai degraba politic decat profesional, ceea ce poate reprezenta pana la urma marele pariu al lui Jean Claude Juncker.

Romania a primit portofoliul Politicilor Regionale, atribuit Corinei Cretu, in locul Agriculturii detinuta in Comisia Barroso de Dacian Ciolos.

Personal, regret plecarea dlui Ciolos, unul dintre putinii profesionisti autentici si de mare calibru pe care Romania a reusit sa-i aseze pe un loc potrivit. Dl Ciolos a fost unul dintre cei mai apreciati si respectati comisari, a lasat in urma o reforma agricola de amploare si, lucru deloc neglijabil, un stil de lucru care a zgaltait putin intepeneala birocratica de la Burxelles.

De exemplu, faptul ca a purces la reforma cu o ampla dezbatere publica a inceput prin a starni panica printre functionarii care se temeau de scaparea lucrurilor de sub control si nu gaseau niciunde in hartii procedura pentru asa ceva.

Dar decizia e luata, sa privim spre viitor.

Portofoliul Politicilor Regionale este de o dificultate comparabila cu cel al Agriculturii. In esenta este vorba despre gestionarea politicii de coeziune si a fondurilor europene, iar dna Cretu va avea pe mana cel mai mare buget dintre toti comisarii, peste 350 de miliarde de euro, adica o treime din bugetul 2014-2020 al Comisiei Europene.

Complexitatea acestui protofoliu nu rezida insa doar in bugetul imens. Este o pozitie care implica atat anvergura politica, dar si anvergura profesionala.

Pe de-o parte, dna Cretu trebuie sa aiba exceptionale tehnici de negociere politica in relatia cu beneficiarii fondurilor, adica top level de la nivelul fiecarei tari beneficiare.

Pe de alta parte, trebuie sa cunoasca extrem de bine continutul domeniului pe care-l gestioneaza pentru a sti exact pana unde se poate intinde in negociere, care este limita flexibilitatii.

In plus, tot sub aspect profesional, daca dna Cretu nu va reusi sa se impuna in fata corpului functionaresc, a directorilor din subordinea domniei sale, va deveni cumva prizoniera lor, ceea ce mai devreme sau mai tarziu tot ar iesi la suprafata si ar exclude-o din joc. Riscul intr-o asemenea situatie este sa devii un comisar de conferinte, dar fara putere reala de decizie.

Si mai e o coordonata. Stilul de lucru de la Bruxelles nu se compara cu, sa-mi fie iertata exprimarea, maneaua politicii romanesti. Sigur, nu trebuie sa idealizam. Nu sunt acolo doar genii imaculate, e foarte multa intepeneala, birocratie, uneori chiar ingustime. Dar sistemul de lucru e diferit. Exigentele, ritmul, tonul, argumentatia sunt diferite. Dincolo de eleganta, e o lume extrem de dura pentru care trebuie sa fii pregatit si la nivelul careia trebuie sa te ridici.

Sincer, fara nicio ipocrizie, eu ii doresc dnei Cretu tot succesul din lume. Si asta pentru ca succesul sau insuccesul domniei sale inseamna succesul sau insuccesul Romaniei. Am primit un portofoliu greu si important, e o investitie de incredere dupa succesul lui Dacian Ciolos.

Stacheta ridicata de dl Ciolos trebuie confirmata de dna Cretu, pentru ca altfel regresul nu va fi consemnat doar in dreptul domniei sale, ci si in dreptul tarii.

Dar, chiar dorindu-i succes, temeri nu pot sa nu am. Pentru ca dna Cretu nu a dovedit pana acum anvergura nici profesionala, nici politica. A dovedit tenacitate, disciplina, un anumit tip de retorica, dar nu anvergura.

In CV-ul domniei sale nu exista niciun jalon important, asa cum exista in CV-ul dlui Ciolos, daca ne gandim macar la modul aproape miraculos in care a reusit sa evite in ultima secunda o clauza de salvgardare care parea deja fapt implinit.

Dna Cretu a absolvit ASE dupa care, intre 1989 si 1992, a lucrat la Fabrica de Masini-Unelte din Blaj. A fost ziarista la publicatii apropiate PSD, purtator de cuvant al lui Ion Iliescu, senator si europarlamentar.

Semnalele de pana acum nu sunt neaparat incurajatoare. Dna Cretu s-a aflat, potrivit EurActiv.com, pe o lista cu sase comisari problema dupa audierea in comisii cand nu au convins.

Imi aduc aminte ca audierea dlui Ciolos s-a lasat cu aplauze.

Daca dl Ciolos nu venea de fapt din politica romaneasca, ci din zona tehnocrata, ceea ce cred ca a reprezentat din start un atu de adaptare la mediul european, dna Cretu vine direct din mijlocul politicii romanesti asa cum o stim.

Poate ca anii petrecuti deja in Parlamentul European au fost o buna scoala care au tratat macar partial metehnele dambovitene. Poate ca dna Cretu va dovedi acea anvergura si politica, si manageriala necesare pentru a face o figura buna si se va dovedi o autentica revelatie.

Deocamdata insa nu pot spune decat ca Romania traieste periculos cu domnia sa intr-o pozitie atat de grea.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Corina Cretu comisar European, #Cretu Politici Regionale , #comisar european