Cum s-a descurcat Corina Cretu la audieri: Putine intrebari dificile, raspunsuri standard

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 20:24
2800 citiri
Cum s-a descurcat Corina Cretu la audieri: Putine intrebari dificile, raspunsuri standard
Foto: Facebook/Corina Cretu

Audierea comisarului desemnat pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a decurs, miercuri, destul de lin, cu doar cateva intrebari mai dificile, in timp ce comisarul roman a oferit raspunsuri de cele mai multe ori standard, semn ca s-a pregatit bine cu expertii de la DG Regio.

In cele 15 minute care i-au fost rezervate in debutul audierilor, Corina Cretu si-a prezentat viziunea si prioritatile pentru urmatorii cinci ani in calitate de comisar desemnat pentru Politica Regionala.

Prezentarea a avut loc in limba engleza, la fel si raspunsul la prima intrebare, dupa care comisarul desemnat a folosit limba romana. A revenit la engleza in concluziile de final.

In timpul audierilor care ar fi trebuit sa dureze 3 ore dar au ajuns la 3 ore si jumatate, unele intrebari s-au repetat, membrii Comisiei REGI punand accentul pe colaborarea Corinei Cretu cu Parlamentul European, o atentie mai mare acordata oraselor, rolul macroregiunilor, simplificarea procedurilor sau cheltuirea fondurilor de coeziune.

Corina Cretu, aviz pozitiv in PE pentru functia de comisar: Trebuie sa muncesc in urmatorii 7 ani

Corina Cretu le-a promis europarlamentarilor ca se va consulta cu ei, in conditiile in care timp de peste 7 ani a fost de partea lor si a pledat pentru o mai buna colaborare intre PE si Comisie. "Nu pot sa ma schimb (...) Trebuie sa gasim solutii comune", a punctat Cretu.

Corina Cretu a repetat de cateva ori faptul ca aceasta capacitate administrativa trebuie intarita si a subliniat ca CE nu este "un jandarm", iar ea vrea sa ajute statele, nu sa le penalizeze.

A spus, de altfel, foarte clar, raspunzand unei intrebari, ca masura suspendarii fondurilor va fi "una exceptionala", la care se va recurge dupa discutii cu statul vizat, care ar putea dura chiar cativa ani.

Intrebarile dificile

Intrebarile mai dificile au venit de la eurodeputatii olandezi. Olaf Stuger, neafiliat, i-a spus ca i-ar fi placut mai multa creativitate si mai multa initiativa, propunandu-i, totodata, o lista neagra a celor care fraudeaza fondurile.

"Imi pare rau ca nu v-am convins, probabil ca aveti un nivel ridicat de exigenta legat de creativitate. Nu stiu cat de creativa as putea fi, nu pot veni cu institutii si legi noi. Dvs (europarlamentarii) ati adoptat aceasta legislatie in mandatul anterior. Tot ce va pot promite este sa respect aceasta legislatie", a replicat Cretu.

Si europarlamentarul britanic Bill Etheridge, de la Grupul Europa Libertatii si Democratiei Directe, a lansat o intrebare provocatoare, cerandu-i comisarului desemnat sa justifice alegatorilor sai din regiunea West Midlands cheltuirea banilor europeni pentru centre de fitness si alte proiecte asemanatoare.

A fost singurul moment in care atmosfera s-a animat, Corina Cretu parand iritata de intrebarea britanicului.

"Ne va fi foarte usor sa explicam celor din circumscriptia dumneavoastra faptul ca ei insisi au beneficiat de programe de recorversie profesionala in urma dezindustrializarii masive (...) ", a replicat Cretu.

Cum pe parcursul celor aproape 3 ore si jumatate au fost peste 50 de intrebari, unele s-au repetat. La fel si raspunsurile Corinei Cretu, care s-a pregatit cu expertii de la DG Regio pentru aceste audieri. De multe ori, Cretu a depasit timpul de doua minute alocat fiecarui raspuns. La final, Corina Cretu a revenit la limba engleza pentru concluzii.

La scurt timp dupa audieri, Comisia REGI i-a dat aviz pozitiv Corinei Cretu, ultima etapa fiind programata pe 22 octombrie, cand intreaga Comisie urmeaza sa fie votata in plenul PE.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Corina Cretu audieri, #Corina Cretu intrebari, #Corina Cretu comisar European , #comisar european
Comentarii
Poza Hahn
Hahn
rank 5
a dovedit tarie in oral ...