Ziare.com

Corina Cretu acuza Romania ca e misogina

Sambata, 16 Iulie 2011, ora 08:51

   

Corina Cretu acuza Romania ca e misogina
Corina Cretu, europarlamentar PSD si vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, critica lipsa totala de preocupare a autoritatilor de la Bucuresti pentru situatia femeilor din Romania si spune ca tara noastra apartine lumii a treia, in ceea ce priveste respectarea drepturilor femeilor si mentalitatea misogina din societate.

Cretu a fost saptamana aceasta la New York, la lansarea raportului UN Women privind progresele in imbunatatirea situatiei femeilor in lume.

"Societatea romaneasca este, in continuare, mai apropiata de tarile subdezvoltate decat de statele occidentale, din cauza lentorii progreselor si a mentalitatii misogine. Din punctul de vedere al respectarii drepturilor femeilor, Romania apartine lumii a treia", sustine Corina Cretu, se arata intr-un comunicat al europarlamentarului remis Ziare.com.

"E revoltator ca numai 1 din 10 parlamentari romani este femeie, ca o persoana de sex feminin castiga in medie 75% din salariul unui barbat, ca rata mortalitatii maternale ramane foarte ridicata si ca unu din cinci romani considera ca e justificabil ca un barbat sa-si bata sotia.

Dar si mai revoltator decat aceasta imagine creionata societatii romanesti de raportul agentiei ONU pentru femei este faptul ca, in loc de progrese, asistam la o degradare a situatiei femeilor, pe fondul recesiunii, pierderii locurilor de munca, saraciei in crestere, abandonului scolar tot mai mare, degradarii serviciilor medicale si lipsei de protectie din partea statului", mai evidentiaza Corina Cretu.

Agentia ONU pentru egalitatea de sanse intre sexe si emanciparea femeilor a facut public primul sau raport, consacrat in special accesului femeilor la justitie.

"Raportul evidentiaza barierele practice impuse femeilor, inclusiv in tari ale caror legislatii garanteaza drepturile femeilor. E nevoie de progrese concrete, altfel aceste drepturi raman litera moarta. Pe de alta parte, exista agresiuni grave neincriminate explicit, cum este cazul violului in cadrul casatoriei, nepedepsit in 127 de tari. De asemenea, peste 600 de milioane de femei traiesc in tari in care violenta domestica nu este o infractiune, iar peste jumatate din femeile care lucreaza in lume se afla intr-o postura vulnerabila la locul de munca", subliniaza Corina Cretu.

Pesedista mentioneaza problemele intampinate de femei in justitie, pentru ca mentalitatea inapoiata stigmatizeaza victima, daca este femeie, in raport cu infractorul barbat.

Raportul mentioneaza cateva discriminari: violul ca arma de razboi, restrictiile severe aplicate de 61 de tari pentru avort, faptul ca in 50 de state varsta legala pentru casatoria femeilor este mai mica decat a barbatilor, ponderea de doua treimi a femeilor intre analfabetii planetei, lentoarea cu care este introdusa in legislatiile electorale cota minima obligatorie de reprezentare a femeilor in Parlament si discriminarea femeilor in ceea ce priveste dreptul de proprietate.

B.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1533 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu sunt intrutotul de acord cu aceasta pozitie.

Am cunoscut personal rezultatele politicii feministe din America. Dupa zeci de ani de promovare cu prioritate a drepturilor femeilor, rezultatul a fost acela ca femeile au ajuns "mai egale" decat barbatii, pierzandu-si complet orice urma de feminitate.

 

O egalitate de drepturi exista deja

De exemplu instantele din Roamnia sunt pline de femei ce ocupa posturi de magistrati, avocati, in numar mult mai mare decat barbati. Si numarul femeilor este in crestere in orice sfera profesionala.
Feminismul in schimb, alta chestiune. Freud a remarcat tendinta unor femei de a deveni psihologic barbati purtatori de ovare.

Corina Cretu acuza Romania ca e misogina

paiata asta ori e chioara ori n aude bine de aproape. Pai hai sa numaram femeile din politica de la virf : Elena Udrea , Rogerta Anastase , Olguta ( de ce s o fi alintind asa cind e ditamai dihania , nu inteleg , dar asta i alta problema ) Vasilescu ,Cati Andronescu, Rodica Stanoiu , Teo Trandafir si inca un vagon de fufe nestiute de nimeni , cu exceptia amantilor lor.
V am spus eu, madama asta nu vede nici cu ochelari.

@popa

Dar ce tendita au barbatii care sint profeministi? Sa devina femei purtatoare de test.icule?

Exemple de barbati profeministi:
- JS Mill
- individul a carui poza o afisezi ca avatar
- John Lennon
- in general, orice om care si-a insusit principiile umaniste foarte populare in civilizatiile occidentale

@DR.STRANGELOVE

- si corina e un exemplu numai bun !

@dr: Femeile exista ca sa fie "feminine"?

Nu mai intreb ce inseamna "feminine" :)

Tipic pentru tarile inapoiate

nimic nou sub soare

 

Crestinul Pat Robertson despre feminism

“encourages women to leave their husbands, kill their children, practice witchcraft, destroy capitalism and become lesbians."

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor