Problemele din Educatie, lasate pe mana unui ministru cu si mai multe probleme

Vineri, 04 Mai 2012, ora 14:45
4314 citiri
Problemele din Educatie, lasate pe mana unui ministru cu si mai multe probleme
Foto: Arhiva

Corina Dumitrescu, nominalizata de Victor Ponta sa preia portofoliul Educatiei in viitorul Guvern, ar putea fi sansa elevilor mai putini sarguinciosi, nepregatiti sa promoveze examenul de Bacalaureat.

Cu Dumitrescu in frunte la MECTS, minister cu care se afla in proces, de altfel, stacheta scolii romanesti ar putea sa coboare, iar lozinca "invatamantul romanesc scoate studenti de banda rulanta" sa revina in actualitate.

De-a lungul timpului, Dumitrescu a incercat sa modifice legislatia in sprijinul invatamantului privat.

Alaturi de sotul sau, deputatul PSD Cristian Dumitrescu, a sprijinit modificarea legii privind patrimoniul universitatilor particulare, in asa fel incat acestea sa poata fi desfiintate usor, iar bunurile sa treaca in proprietatea fondatorilor.

Culmea, Dumitrescu este fondator al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", iar initiatorii legii privind patrimoniul universitatilor particulare sunt pesedistul Petru Filip si Catalin Croitoru de la PDL, ambii profesori la universitarea privata a Corinei Dumitrescu.

Imediat cum USL-ul a castigat majoritatea in Senat, in urma cu o saptamana, a fost adoptat proiectul de lege care faciliteaza desfiintarea facultatilor private de catre fondatori si trecerea intregului patrimoniu in mainile acestora.

Notarul fara examen propune studentul fara Bac

Una dintre cele mai grave acuzatii care i-au fost aduse Corinei Dumitrescu a venit in 2006, din partea Monicai Macovei, ministru al Justitiei la acea vreme. Macovei a acuzat atunci mai multi magistrati, sprijiniti de PSD, ca ar fi facilitat intrarea in Notariat fara examen.

Pe lista celor banuiti c-au sarit peste examen se aflau atunci sotia social-democratului Miron Mitrea si Corina Dumitrescu, pe care Ponta o vrea acum sef la Educatie.

Facultatea: Greu de intrat, si mai greu de terminat - Examen de admitere si doua probe de licenta

Cinci ani mai tarziu, dupa ce le-a plans de mila tinerilor care au picat examenul de maturitate din 2011, Dumitrescu s-a alaturat unui proiect initiat de senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, care prevedea ca aceeasi absolventi de liceu care n-au luat Bac-ul pot deveni, totusi, studenti.

Potrivit proiectului, absolventii de liceu cu media 7 se inscriau in primul an in facultate si, concomitent, se pregateau si pentru Bacalaureat. In plus, proiectul sprijinit de Dumitrescu propunea ca studentii fara BAC sa primeasca ajutoare financiare pe parcursul primului an la facultate. Initiativa a fost respinsa ferm de Ministerul Educatiei, aflat in urma cu un an in portofoliului lui Daniel Funeriu.

Clasificarea universitatilor, lovitura pentru Dumitrescu

Tot in mandatul lui Daniel Funeriu, clasificarea universitatilor a fost o lovitura puternica de imagine pentru invatamantul privat, mai ales ca majoritatea institutiilor se afla in ultima categorie valorica.

Funeriu a anuntat cum au fost clasificate universitatile - vezi ce s-a schimbat

Corina Dumitrescu, in calitate de presedinte al Consiliului Director al Asociatiei Universitatilor Particulare din Romania, a contestat imediat clasificarea si a dat in judecata Ministerul Educatiei. La prima instanta, rezultatul a fost favorabil MECTS, dar procesul continua.

Tot ministrul propus pentru Educatie a militat pentru existenta unui organism care sa acrediteze universitatile private, altul decat Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior.

In vizorul ANI

Nici Agentia Nationala de Integritate nu a scutit-o de atentie pe Corina Dumitrescu. In vara anului trecut, dupa ce aceasta a fost aleasa drept reprezentant al societatii civile in CSM, presedintele CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, a cerut ANI sa stabileasca daca noua functie este compatibila cu functia de rector pe care o ocupa Corina Dumitrescu.

Ministrul propus al Educatiei, cercetat de ANI pentru incompatibilitate

Presedintele Traian Basescu declarat la acea vreme ca Senatul a actionat gresit, desemnand in CSM o persoana incompatibila conform legii ANI.

Politicieni platiti de Dumitrescu

Lista argumentelor pentru care Corina Dumitrescu este cea mai contestata numire in Cabinetul Ponta continua. Pe statul de plata al universitatii private pe care o conduce Dumitrescu se afla nume sonore atat din viitorul guvern, cat si din parlament.

Astfel, potrivit Gandul, printre cei pe care ii plateste rectorul Corina Dumitrescu se afla Titus Corlatean, propus pentru Justitie, Alina Gorghiu (PNL), Vasile Bleotu (PSD), Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe in Guvernul Ungureanu si in Guvernele Boc 1 si Boc 2, Petru Filip (PSD, fost PDL) ori Catalin Croitoru, pesedistul care a demisionat, in ziua motiunii.

Lista politicienilor care isi primesc salariu de la institutia condusa de Corina Dumitrescu este completata de Daniela Popa de la PC, pesedista Ana Birchall, deputatul PSD de Valcea Vasile Bleotu, pedelistul William Branza sau Iulian Fota.

Acestori figuri li se adauga si Cristian Dumitrescu, deputat PSD, sotul Corinei Dumitrescu, care a demisionat din functia de presedinte al Comisiei de invatamant din Camera odata cu nominalizarea sotiei la Ministerul Educatiei.

Si presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, s-a aflat pe statul de plata al universitatii private. Udrea a precizat insa ca nu mai preda la Universitatea Dimitrie Cantemir inca din 2008 sau 2009, dupa ce presa a speculat ca democrat-liberala si ministrul propus in Cabinetul Ponta ar fi destul de apropiate.

Reguli noi la ministru nou?

Bacul riguros de anul trecut a adus rezultate dezastruoase, iar notele extrem de slabe si procentul de promovabilitate scazut au redus drastic numarul de absolventi care si-au indreptat atentia spre facultatile private.

Mentinand rigorile de anul trecut de la examenul de maturitate, Dumitrescu s-ar afla in situatia in care din ce in ce mai putini tineri ar calca pragul universitatii private pe care o conduce.

Cresc taxele la facultate

Asadar, ministrul care se afla in proces cu propriul minister ar putea propune un examen lejer, pe care sa-l treaca usor elevii sarguinciosi si, mai chinuit, sa-l promoveze si tinerii delasatori, care se vor inscrie ulterior la facultati particulare. Tot din taxele acestor tineri ar urma sa fie platite salariile politicienilor care predau la Dimitrie Cantemir.

In scurta declaratie data presei, Corina Dumitrescu a dat asigurari ca examenul din acest an va fi organizat "cele mai corecte(sic!) conditii". Daca totusi regulile aspre se vor mentine si la examenul din acest an, absolventii de liceu trebuie sa indeplineasca o prima conditie pentru a promova Bac-ul: sa scrie mai corect decat profesorul universitar doctor Corina Dumitrescu, care are ca pasiuni innotul, a studiat la sectia reala si se bate cu pumnul in piept ca a absolvit Universitatea Standford din California.

Chiar daca reprezentantii Universitatii Stanford din SUA o contrazic si transmit ca nu au gasit date oficiale care sa ateste ca Dumitrescu ar fi fost inscrisa sau ar fi absolvit un program finalizat cu diploma al universitatii...

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Corina Dumitrescu Cabinet Ponta, #politicieni platiti Corina Dumitrescu, #Corina Dumitrescu bac standarde , #ministrul Educatiei