Tehnocratii ii raspund lui Tudose in scandalul Rosia Montana: Declaratie de bodega. Se bazeaza pe o falsa informatie

Miercuri, 30 August 2017, ora 17:45
11219 citiri
Tehnocratii ii raspund lui Tudose in scandalul Rosia Montana: Declaratie de bodega. Se bazeaza pe o falsa informatie
Foto: Facebook/Corina Sute

Corina Suteu, fostul ministru al Culturii in Guvernul Ciolos, sustine ca premierul Mihai Tudose transmite o informatie falsa atunci cand spune ca, din cauza depunerii dosarului pentru ca Rosia Montana sa fie admisa in patrimoniul UNESCO, nu se mai pot desfasura activitati la sit.

"Aceasta stire se bazeaza pe o falsa informatie care pretinde ca daca acest dosar ar fi acceptat nu s-ar mai putea face activitati economice in zona. E fals. Tudose bagatelizeaza un subiect extrem de important in sensul ca modul in care vorbeste despre acest subiect neglijeaza complet ce s-a intamplat cu comunitatea de acolo, neglijeaza complet valoarea civilizationala unica pe care o are situl respectiv la nivel mondial.

Sunt specialisti care vin in zona si stiu ca patrimoniul are o valoare unica prin faptul ca reprezinta milenii de traditie culturala. E grav ca un premier se exprima in felul in care a facut-o domnul prim-ministru. A fost o declaratie de bodega, daca imi permiteti", a declarat Corina Suteu, pentru Ziare.com.

Reactia fostului ministru vine dupa ce premierul Mihai Tudose a acuzat Guvernul Ciolos ca in ultimele zile de mandat a inaintat actele necesare catre UNESCO pentru a declara toata zona arie protejata natural, motiv pentru care nu se vor mai putea face exploatari de zacaminte acolo.

De asemenea, Adevarul a publicat un punct de vedere semnat de un consilier din Ministerul Culturii, in care se pretinde ca asumarea depunerii dosarului Rosia Montana la UNESCO de catre fostul ministru al Culturii Corina Suteu ar afecta sansele Romaniei in arbitrajul de la Washington, in care compania Gabriel Resources solicita despagubiri de 4,4 miliarde de dolari.

Consilierul a sustinut ca dosarul pentru inscrierea in Patrimoniul Mondial a fost depus doar prin asumarea ministrului de atunci, Corina Suteu, fara a fi aprobat la nivel de prim-ministru si fara un memorandum aprobat de Guvernul Romaniei. Consilierul sustine ca nici Ministerul Afacerilor Externe nu ar fi avizat trimiterea dosarului si ca desi era nevoie de avize de la Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Economiei, Ministerului Justitiei si Ministerului de Finante acestea nu au fost obtinute.

Toate aceste informatii au fost negate de Corina Suteu pentru Ziare.com. Fostul ministru a declarat ca "procedura de depunere a dosarului UNESCO e foarte simpla. Nu are nevoie de avizul altor ministere in afara de avizul Ministerului de Externe pe care Ministerul Culturii l-a primit".

Aceasta a adaugat ca in conformitate cu Legea 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice, Ministerul Culturii este cel care are o competenta exclusiva in aceasta materie, fiindca Ministerul Culturii este delegatul statului roman sa isi indeplineasca angajamentele prin conventiile internationale.

"Ministerul Culturii reprezinta statul roman in elaborarea dosarelor care urmeaza sa fie depuse la UNESCO spre evaluare in vederea includerii in Patrimoniul Mondial UNESCO. Apoi decizia de includere e luata unilateral de UNESCO. Exista o procedura a UNESCO care presupune o evaluare a dosarului, care e si o evaluare interna a documentului, dar si o evaluare pe teren. De pilda, acum este in pregatire vizita unui expert UNESCO pentru a evalua cum a fost construit dosarul din punctul de vedere al terenului. Un expert UNESCO vine sa constate ca ceea ce este scris in dosar este efectiv echivalent cu realitatea dupa teren. Dupa aceste etape ale UNESCO se ia o decizie in momentul in care discutarea acestui caz e pusa pe agenda UNESCO", a adaugat fostul ministrul.

Intrebata de ce consilierul respectiv ar sustine ca Ministerul Culturii nu avea avizul MAE, Corina Suteu a precizat ca este vorba despre dezinformare.

"Este o dezinformare. Din pacate nu e singura dezinformare care circula in presa din Romania. Nu suntem siguri cand avem o functie de autoritate publica ca ceea ce se scrie si spune in presa este verificat. Cand o asemenea informatie a fost data presei ar fi fost de dorit sa fie verificata", a mentionat fostul ministru.

Fostul ministru a precizat ca tot falsa e si informatia ca Ministerul Culturii ar fi avut nevoie de avizul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Economiei, Ministerului Justitiei si al Ministerului de Finante.

"Este fals. In conformitate cu legislatia din Romania depunerea dosarului a fost conforma cu legea si cu responsabilitatea pe care o are Ministerul Culturii care aplica prevederile anumitor conventii internationale pe care le-a semnat statul roman. Ministerul Culturii are competenta exlusiva", a punctat ea.

Prmeierul Tudose a mai spus, marti seara, si ca Guvernul va incerca retragerea dosarului de la UNESCO, lucru despre care avertizasera cei de la USR ca s-ar putea intampla.

Despre acest lucru, Corina Suteu sustine ca "ar fi revoltator si ar fi un act de iresponsabilitate din punctul meu de vedere fata de valoarea patrimoniala a acestui sit. O alta dezinformare care a circulat a fost ca aceasta depunere a dosarului si eventuala lui acceptare ar impiedica alte tipuri de activitati economice in zona. E fals. Acceptarea pe linia UNESCO a unui sit nu face altceva decat sa aduca recunoastere, vizibilitate si nu impiedica in niciun fel activitatile care vor fi dezvoltate in zona, dimpotriva, le incurajeaza".

Si Platforma Romania 100 a reactionat, miercuri, dupa declaratia premierului Tudose.

"Platforma Romania 100 respinge categoric afirmatiile false si defaimatoare facute de premierul Mihai Tudose in legatura cu demersurile de includere a Peisajului Cultural Minier Rosia Montana pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Totodata, Platforma Romania 100 considera ca atitudinea defetista in fata Gabriel Resources/Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si retragerea dosarului de la UNESCO dovedesc inca o data ca Guvernul PSD-ALDE nu guverneaza in interesul tarii", se arata in punctul de vedere al platformei.

Amintim ca premierul Mihai Tudose a atacat marti seara Guvernul Ciolos pe subiectul Rosia Montana, sustinand ca ar fi trebuit sa o faca arie protejata national, nu la UNESCO, pentru a o putea exploata in voie.

"Poate il intrebati si pe domnul Ciolos de ce in ianuarie, inainte sa plece, in ultimele zile, toata zona a declarat-o arie protejata natural si a trimis hartiile pe la UNESCO. Adica nu mai sapi o gropita acolo nici sa sapi dupa rame, ca e arie protejata. El era seful la tribul acela de tehnocrati, ala destept care ne tot da lectii acum. (...)

Acolo sunt zacamintele noastre. Putea sa o declare protejata pe la noi prin casa, iar noi o protejam, noi o deprotejam - puteam sa spunem ca acolo traieste ultima specie de libelula si apoi constatam ca libelula nu mai e si nu a lasat mostenitori. Nu cred in coincidente", a declarat premierul Tudose la Romania Tv.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Suteu Tudose Rosia Montana, #Tudose Rosia Montana, #UNESCO Rosia Montana , #ministrul Culturii