Presa de azi: Numele Basescu apare iar in scandalul Popoviciu

Sambata, 28 Martie 2009, ora 08:20
2724 citiri
Presa de azi: Numele Basescu apare iar in scandalul Popoviciu

Consulul Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, a fost convocat, luni, la Palatul Victoria, pentru a da explicatii in legatura cu listingul telefonic pe care l-ar fi primit ilegal de la fostul sef al Directiei de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), Cornel Serban.

Executivul a precizat ca Dinu va trebui sa clarifice "situatia invocata de procurori in cadrul anchetei de la DGIPI", in fata premierului Emil Boc si a ministrului de Externe, Cristian Diaconescu.

Consulul a refuzat sa faca vreo declaratie pe tema documentelor trimise instantei de procurori, in care se arata ca ar fi primit de la fostul sef al serviciului secret al Internelor "lista detaliata a convorbirilor telefonice efectuate de la postul telefonic 072...", scrie Evenimentul Zilei in editia de sambata.

Dupa ce surse judiciare au precizat ca Tiberiu Dinu ar fi folosit acel listing pentru a-l depista pe cel care i-a amenintat cumnatul, pe ministrul sanatatii Ion Bazac, acesta din urma a recunoscut ca a primit un mesaj de amenintare pe telefonul sotiei sale.

"Pe 28 decembrie, (...) pe telefonul sotiei a venit un mesaj in care mi s-a spus ca voi avea de suferit daca-l numesc director la Colentina pe medicul Andreescu", a afirmat ministrul sanatatii. El a adaugat ca sotia sa "a sunat-o apoi pe sora ei (casatorita cu Tiberiu Dinu), pentru a discuta o situatie care ar speria orice om normal". Bazac a sustinut ca nu a cerut si nu a primit niciun listing.

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu s-a declarat, vineri, "profund dezamagit" de fostul sef al DGIPI, care i-a mentionat numele intr-o discutie legata de afaceristul Puiu Popoviciu, inregistrata de anchetatori si furnizata instantei. Basescu nu a facut insa nicio referire la Popoviciu.

"Nici nu stiu cum pot sa raspund. Probabil ca imi este mai usor sa spun ca te astepti la minciuna la un Vadim, la un ziarist chiar, dar la un ofiter superior... A fost o extraordinara dezamagire", a sustinut seful statului.

Serviciul secret al Internelor, aflat acum la un pas de desfiintare, a fost in ultima perioada, motiv de dispute politice mai ales in sanul PSD, ai carui "grei" au vrut sa detina controlul acestuia.

Acest fapt a fost recunoscut de Miron Mitrea, care a precizat ca "Viorel Hrebenciuc si Marian Vanghelie au tinut neaparat sa ia Ministerul de Interne, Viorel vorbind mereu despre "Doi si-un sfert", despre DGIPI".

Potrivit lui Mitrea, argumentul era nevoia PSD de a avea un serviciu de informatii. "Era vorba despre un grup care voia sa controleze anumite dosare care se produc acolo", a conchis Mitrea.

"Puiu Popoviciu a vorbit cu Basescu. (...) Puiu Popoviciu este asociat intr-o firma cu fratele lui Basescu." Asa ar fi incercat, pe 18 decembrie 2008, comisarul DGA, Petru Pitcovici, sa-l convinga pe colegul sau de la DNA sa "ingroape" dosarul omului de afaceri. In replica, purtatorul de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, spune ca "Traian Basescu nu s-a intalnit niciodata de cand este presedinte cu omul de afaceri Puiu Popoviciu si nici nu a existat o discutie telefonica sau fata in fata cu acesta".

Din Gandul aflam ca motivarea hotararii Curtii de Apel Bucuresti, prin care s-a respins arestarea "lotului Popoviciu", scoate la iveala noi amanunte. Astfel, judecatorului dosarului face referire la o convorbire intre Petru Pitcovici, fostul sef al diviziei operatiuni din Directia Anticoruptie si Ion Motoc, politistul de la DNA care a formulat denuntul.

In aceasta discutie, Pitcovici ii spune lui Motoc ca omul de afaceri Puiu Popoviciu a vorbit chiar cu presedintele Traian Basescu. Astfel, in motivare, este invocat un Proces-verbal din 18.12.2008, continand o nota de redare a unor discutii, in care Pitcovici ii reda lui Ion Motoc "cuvintele" spuse de Basescu lui Puiu Popoviciu: "Ba iti dau cuvantul meu ca nu m-am vazut cu Tulus fata in fata. Am vorbit doar la telefon". In acelasi proces-verbal, Pitcovici ii spune lui Motoc ca "Puiu Popoviciu a vorbit cu Basescu" si ca "Puiu Popoviciu este asociat intr-o firma cu fratele lui Basescu".

In motivarea hotararii, judecatoarea Viorica Costiniu apreciaza ca, totusi, veridicitatea acestor afirmatiil este greu de asumat din continutul dosarului. Cu toate acestea, "o conexiune cu cererea procurorului sef de sectie de abtinere, (Doru Tulus n.red.) in instrumentarea acestui dosar si acceptata la nivelul conducerii D.N.A. este posibila".

Judecatorul mai face referiri si la faptul ca ofiterul de politie judiciara al DNA, Ion Motoc, ar fi avut o atitudine incurajatoare, dandu-le de inteles inculpatilor ca se poate "rezolva" dosarul.

In aceste conditii, Popoviciu si "emisarii" sai au inceput sa invoce o serie de relatii sus-puse. "In contextul dat, incurajarea ofiterului Motoc Ion de a determina prin actele sale solutionarea cu celeritate a dosarului 206/P/2006 si daca se poate si favorabil - neincepere a urmaririi penale privind pe inculpatii Alecu si Popoviciu - se realizeaza, potrivit probelor din dosar si prin invocarea unor nume si relatii interpersonale ale acestuia din urma, in masura sa intimideze sau sa dea cel putin sentimentul unor garantii de sustinere in actiunile sugerate acestuia", se arata in motivarea deciziei instantei.

Judecatoarea Viorica Costiniu a considerat ca nu este necesara arestarea celor trei - omul de afaceri Puiu Popoviciu, Cornel Serban, fostul sef al DGIPI, Petru Pitcovici, fost sef al Diviziei Operatiuni din DGA - pentru ca nu sunt intrunite toate conditiile legale exceptionale, comenteaza cei de la Gardianul.

"In raport de datele dosarului, Curtea considera ca luarea masurii arestarii preventive cu privire la inculpati este excesiva, nu-si gaseste acoperire legala in conditiile invocate de Parchet art. 148 lit. f Cod procedura penala (pentru inculpatii Serban si Pitcovici) si respectiv art. 148 lit. b si f Cod procedura penala (pentru inculpatul Popoviciu).

In opinia Curtii nu sunt intrunite in mod cumulativ conditiile legale exceptionale, care sa justifice o astfel de masura extrema, cum este privarea de libertate", se arata in motivarea deciziei.

Cornel serban, fostul sef DGIPI, Petru Pitcovici, de la DGA, si omul de afaceri Gabriel Popoviciu nu au primit mandate de arestare preventiva, in noaptea de miercuri spre joi, de la Curtea de Apel Bucuresti. Surse judiciare au declarat ca dosarul a ajuns vineri, in jurul orei 16:00 pe masa procurorilor DNA pentru ca acestia sa isi poata motiva recursul.

Daca dosarul va ajunge la Inalta Curte de Casatie si Justitie in cursul zilei de sambata, cel mai probabil magistratii vor lua in discutie recursul duminica. Recursul impotriva nearestarii urmeaza a fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, cel mai probabil saptamana viitoare.

Romania Libera anunta cu surle si trambite ca surpriza de proportii in motivarea instantei de judecata privind eliberarea din arest a inculpatilor din lotul fostului sef al DGIPI Cornel Serban si al colegului sau Petru Pitcovici: fratele presedintelui Traian Basescu este asociat intr-o firma chiar cu magnatul Puiu Popoviciu, acuzat, arestat si apoi eliberat in acelasi dosar penal!

Potrivit judecatorului Viorica Costiniu, pentru a-l determina pe politistul judiciarist de la DNA Ion Motoc sa inchida mai repede dosarul omului de afaceri Popovici, comisarul Petru Pitcovici i-a spus "Puiu Popoviciu a vorbit cu Basescu" si ca "Puiu Popoviciu este asociat intr-o firma cu fratele lui Basescu".

"Veridicitatea afirmatiilor este greu de asumat din economia dosarului, dar o conexiune cu cererea procurorului-sef de sectie (Doru Tulus n. red.) de abtinere in instrumentarea acestui dosar si acceptata la nivelul conducerii D.N.A. este posibila" a mai precizat judecatorul Viorica Costiniu.

O alta surpriza este ca fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu, Ioana, este proprietara unui apartament de tip penthouse in cartierul rezidential Baneasa, detinut de omul de afaceri Puiu Popoviciu, dezvaluie o investigatie realizata de Departamentul de Anchete al Trustului Realitatea-Catavencu.

Ioana Basescu ar fi platit in urma cu un an 554.000 de euro plus TVA pentru apartamentul situat in complexul construit pe fostul teren al Universitatii Agronomice, a carui preluare ilegala a dus la retinerea milionarului Puiu Popoviciu si a fostului sef al DGIPI. Iar pretul nu include si finisajele, sustine fiica presedintelui, informeaza Cotidianul.

"Detin un apartament pe care l-am achizitionat in luna martie 2008, l-am achitat prin transfer bancar... integral. Sunt notar public, am fost avocat, am castigat bani, pentru ca asta imi este meseria", a declarat Ioana Basescu, care a precizat ca pretul apartamentului este unul mai mic fata de pretul pietei la nivelul anului trecut si asta pentru ca finisajele a preferat sa le faca in regie proprie.

Potrivit reprezentantilor Baneasa Rezidential, la ora actuala, valoarea unui astfel de apartament este de 800.000 de euro plus TVA.

In plus, fiica presedintelui afirma ca a inchiriat si in cladirea C1 57 de metri patrati cu 18 euro pe metrul patrat in luna ianuarie 2009. "Cred ca platesc pretul corect avand in vedere situatia pietei", a mai spus Ioana Basescu.

In tot acest scandal, Liviu Dragnea si-a amintit, brusc, ca a renuntat la functia de ministru de Interne nu din pricina "constrangerilor bugetare", cum anuntase in februarie, ci din cauza problemelor numirilor de la DGIPI, aflam din Jurnalul National.

Anuntul a fost facut intr-o declaratie data postului Realitatea TV. "In perioada in care am fost ministru, au fost niste propuneri la DGIPI, iar in Biroul Permanent al PSD a fost propus domnul Ionel Georgescu la DGIPI.

Emil Boc nu a fost de acord cu aceasta propunere, iar SRI si DNA ar fi trebuit sa-l informeze pe presedintele tarii in legatura cu situatia de la DGIPI", a afirmat ieri Liviu Dragnea. Tot vineri, Miron Mitrea a declarat ca DGIPI a fost ca o bomboana otravita pentru PSD. "Am pierdut doi ministri din cauza bomboanei otravite DGIPI.

Liviu Dragnea a demisionat din cauza serviciului secret de la MAI, iar Dan Nica nu poate fi fericit cu asemenea bomba in buzunar la DGIPI", a afirmat vineri Miron Mitrea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu Pitcoviciu DGIPI, #Dragnea Cornel Serban, #Nica DGIPI , #stiri Cornel Dinu