14 ani de la moartea lui Corneliu Coposu

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 09:21
3138 citiri
14 ani de la moartea lui Corneliu Coposu

Romanii comemoreaza miercuri 14 ani de la moartea lui Corneliu Coposu, fostul presedinte al Partidului National Taranesc Crestin Democrat.

Nascut la Bobota, in judetul Salaj, pe 20 mai 1914, Coposu a avut o viata tumultoasa, suferind in urma anilor grei de temnita de pe vremea comunismului.

Important politician roman, detinut politic in perioada comunista, senator si presedinte al Partidului National Taranesc dupa Revolutie, a decedat pe 11 noiembrie 1995, la Spitalul Universitar, ca urmare a unui neoplasm pulmonar.

A fost inmormantat la Cimitirul Bellu Catolic, fara funerarii nationale, dar sute de mii de romani au venit sa-l conduca pe ultimul drum.

In perioda 1937-1940 a fost secretar personal permanent al lui Iuliu Maniu, pe care il insoteste in toate misiunile si negocierile politice importante.

In 1940 a fost secretar politic al lui Iuliu Maniu. In aceasta functie l-a insotit in toate negocierile si tratativele purtate cu negociatorii occidentali si cu liderii partidelor politice din coalitia antihitlerista.

I s-a incredintat cifrul secret al corespondentei diplomatice prin care Opozitia negocia iesirea Romaniei din Axa si intoarcerea ei catre aliatii traditionali.

In 14 iulie 1947, Corneliu Coposu a fost arestat impreuna cu intreaga conducere a PNT, dupa inscenarea de la Tamadau, desi nu facuse parte din grupul arestat acolo.

Inscenarea de la Tamadau a fost un incident inceput pe 14 iulie 1947. Unui numar important de fruntasi ai Partidului National Taranesc le-a fost oferita ocazia de a fugi in strainatate. La aerodromul din Tamadau insa, autoritatile comuniste i-au arestat pe fugari si i-au pus sub acuzare pentru "incercare de fuga intr-o tara straina".

Se crede ca intreaga peratiune a fost o provocare organizata de Partidul Comunist pentru a justifica desfiintarea PNT, lucru care s-a si intamplat.

Citeste aici mai multe despre viata lui Corneliu Coposu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#moarte Corneliu Coposu, #comemorare Corneliu Coposu, #Coposu PNTCD , #PNTCD