Comemorare Corneliu Coposu

Sambata, 15 Noiembrie 2008, ora 19:50
4219 citiri
Comemorare Corneliu Coposu
Foto: Prologos.ro

Aproximativ 200 de persoane au participat sambata la liturghia si parastasul care au marcat implinirea a 13 ani de la moartea lui Corneliu Coposu, la Biserica Sfanta Tereza din Capitala.

Ulterior, a avut loc o slujba la mormantul Seniorului, in Cimitirul Bellu Catolic, dupa incheierea careia cei prezenti au cantat imnul national, relateaza Agerpres.

Slujba a fost oficiata de un sobor de cinci preoti, condus de protopopul greco-catolic de Bucuresti Liviu Otoiu.

Printre cei prezenti s-au numarat sora fostului lider taranist, Rodica Coposu, poeta Ana Blandiana, scriitorul Romulus Rusan, Radu Sarbu, ales presedintele al PNTCD in cadrul congresului extraordinar din 24 august, a carui legitimitate este insa contestata de catre conducerea partidului; vicepresedintele aceleiasi formatiuni, Andrei Dimitriu, dar si o serie de fosti parlamentari ai PNTCD, precum Razvan Dobrescu, Ionut Gherasim, Mircea Popa-Zlatna.

"Corneliu Coposu a fost un adevarat model moral si politic, singurul de dupa 1989. In masura in care putem spera intr-o schimbare a clasei politice, speranta trebuie sa cuprinda ideea ca niste tineri ar putea sa il ia drept model.

Nu in sensul de a suferi ceea ce a suferit el, ci in sensul de a avea in acelasi timp taria credintei in propriile idei, dar si inteligenta si umorul de a intelege realitatea", a declarat Ana Blandiana pentru Agerpres.

Ea a precizat ca, in fiecare an, comemorarea mortii lui Corneliu Coposu devine cu atat 'mai emotionanta si mai deprimanta in mare masura', cu cat ideile lui nu au devenit realitate.

Nascut la 20 mai 1914, Corneliu Coposu a activat, in perioada 1937-1940, ca secretar personal al lui Iuliu Maniu, iar in 1940 a devenit secretarul lui politic.

Pe 14 iulie 1947, Corneliu Coposu a fost arestat impreuna cu intreaga conducere a PNT, iar pana in 1956 a fost tinut in arest preventiv, fara sa fie judecat. Dupa 1956, cand i s-a inscenat un proces pentru 'inalta tradare a clasei muncitoare', a fost tinut pana in 1962 intr-un regim sever de izolare la penitenciarul Ramnicu Sarat.

Dupa 17 ani de detentie, a fost angajat ca muncitor necalificat la Intreprinderea de Constructii-Montaj Bucuresti.

In ianuarie 1990, el a reinfiintat PNT, sub titulatura Partidul National Taranesc Crestin Democrat, al carui presedinte a fost pana la moarte. In mai 1995, a fost numit Ofiter al Legiunii de Onoare, cea mai inalta distinctie acordata de Republica Franceza.

A murit in 11 noiembrie 1995, fiind inmormantat in Cimitirul Bellu Catolic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Corneliu Coposu, #comemorare, #cimitir, #slujba , #stiri Corneliu Coposu