Dobritoiu: Nu se poate preciza tipul avionului multirol achizitionat

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 22:43
1852 citiri
Dobritoiu: Nu se poate preciza tipul avionului multirol achizitionat
Foto: Gov.ro

Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a declarat luni ca nu se poate preciza deocamdata tipul de avion multirol care va fi achizitionat de Romania, acest lucru urmand a fi cunoscut in momentul in care va fi semnat contractul.

"Vom putea spune acest lucru in momentul in care vom semna contractul. Vom demara etapa negocierilor si abia la sfarsitul acestei etape putem sa avem certitudini. Negocierile se vor purta, intr-o prima etapa, cu un singur furnizor. Daca vom avea succes, categoric ne vom opri aici. Daca nu vom avea succes si daca piata produselor multirol se va ingusta, atunci vom deschide negocieri si cu altii.

Finantarea va fi cu certitudine de la bugetul de stat, pentru ca se pune problema sustinerii unui program multianual de finantare cu impact minimal de 0,1 la suta din buget", a declarat Corneliu Dobritoiu, dupa intalnirea cu membrii comisiilor de specialitate din Parlament.

Acesta a spus ca le-a prezentat membrilor Comisiilor reunite de aparare, ordine publica si siguranta nationala "o analiza de stare succinta".

"Am facut o scurta introducere in tema, o analiza de stare succinta, analiza in urma careia rezulta ca trebuie sa derulam rapid niste etape pentru a ne aseza ferm in picioare cu o relevanta strategica pe masura, ca stat. Am prezentat conceptia de dezvoltare a capacitatilor aeriene pana in 2030. E o conceptie graduala, care vizeaza pe o perioada initiala desfasurarea unei achizitii, urmata de operare in comun, atat a MIG 21 Lancer cu a avionului care va intra in dotare si o perioada finala, care speram noi, in alte conditii economice, sa ne asigure accesul catre un aparat de generatia a V-a", a afirmat Dobritoiu.

Ministrul Apararii a mai spus ca se vor face "diligentele" necesare pentru a se grabi procesul de negociere cu furnizorii iar in ceea ce priveste prima transa care ar trebui acordata pentru achizitia avioanelor multirol, aceasta va face obiectul bugetului de stat pe anul viitor.

Suma platita pentru avioanele multirol, una corecta

Dobritoiu a adaugat ca suma pe care statul roman ar putea sa o plateasca pentru achizitia avioanelor de lupta este una justificata, avand in vedere faptul ca aparatele de generatia a IV-a sunt capabile "sa desfasoare actiuni mult mai complexe decat cele pe care le desfasuram acum cu MIG 21 Lancer".

"Este un pret just, pentru ca vorbim despre aparate care au capabilitati, capacitatea sa desfasoare actiuni mult mai complexe decat cele pe care le desfasuram acum cu MIG 21 Lancer. Ne-am fi dorit sa luam avioane noi, in primul rand pilotii si-ar fi dorit. Pai daca un avion in serviciu costa aproape 10 milioane de dolari, ganditi-va ca un avion nou... Costurile unui avion nou se ridica intre 60 si 70 de milioane de dolari pe bucata.

Aceste avioane in uz pe care le avem in vedere pot sa asigure o durata de exploatare de minimum 20 de ani, adica 200 de ore de zbor de aparat, pe an, in conditiile in care vom avea un buget serios sa putem sa zburam cu aceste aparate la nivelul respectiv, daca nu, chiar ne vom duce catre 25-30 de ani, avand in vedere realitatile bugetare actuale", a apreciat Corneliu Dobritoiu.

Ministrul Apararii a completat ca procedura de achizitie va fi respectata conform legislatiei europene. Potrivit acestuia, este posibil ca, in cazul in care va exista si o decizie politica, sa se faca reparatii capitale la un numar restrans de avioane MIG 21 Lancer.

"Cat timp vom mai putea folosi MIG-urile... depinde... daca se va adopta inclusiv decizia politica de a se face reparatii capitale la un numar restrans de avioane, in asa fel incat sa nu ramanem fara mijloace de a ne proteja spatiul aerian. Daca nu vom reusi sa achizitionam un multirol, atunci parerea mea este ca Romania va avea o problema de siguranta nationala sau o problema de securitate nationala, mai bine zis, gandindu-ma ca noi, in momentul aderarii la NATO ne-am asumat niste obligatiuni, obligatiuni pe care nu le mai putem indeplini si asta inseamna ca un alt stat aliat sa vina sa ne pazeasca spatiul aerian, sa vina sa faca misiunile de politie aeriana, care din punct de vedere al intensitatii sunt mult mai scazute decat apararea aeriana, or acest lucru nu se va face gratis iar costurile vor fi suportate de catre Romania si vor fi usturatoare, va asigur", a spus Dobritoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Corneliu Dobritoiu achizitie avioane multirol, #avioane multirol armata romana, #avioane F 16 Portugalia, #avioane multirol Romania , #ministrul Apararii
Comentarii
Poza LORENZON
LORENZON
rank 1