Dobritoiu: Romania va retrage trupele din Afganistan la jumatatea lui 2013

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 11:30
2683 citiri
Dobritoiu: Romania va retrage trupele din Afganistan la jumatatea lui 2013
Foto: Arhiva

Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a declarat, sambata, la intrunirea de la Sibiu a Comitetului Militar al NATO, ca retragerea din Afganistan va incepe la jumatatea lui 2013, iar apoi, in 2014, Alianta va pasa responsabilitatea securitatii in Afganistan catre fortele militare ale tarii.

"In primul rand, Romania se afla pe un parcurs neabatut de la indeplinirea obligatiilor asumate in cadru aliat, dupa cum l-ati auzit si pe presedintele Comitetului Militar in dimineata aceasta (Knud Bartels - n. red.), cel putin la nivelul participarii in teatrele de operatie, ca a saptea tara, avand in vedere numarul de oameni si importanta misiunilor executate.

Noi, in felul acesta, ne respectam ordinul de marime si in cadrul Uniunii Europene", a spus ministrul, explicand ca Romania are de castigat prin recunoasterea eforturilor ei, intrucat sustine Articolului 5, ce prevede asumarea de responsabilitati operationale si nu numai beneficiile asigurate de umbrela de securitate.

Corneliu Dobritoiu a mai spus ca Romania saluta decizia Summit-ului de la Chicago din mai 2012, potrivit careia, incepand din 2014, "NATO sa indrituiasca fortele afgane sa isi asume responsabilitati in domeniul securitatii".

"Calendarul nostru este in curs de dezbatere cu aliatii. In principiu, vom incepe retragerea incepand cu jumatatea anului viitor, urmand ca, dupa 2014, in deplin acord cu aliatii, conform principiului 'Impreuna am intrat, impreuna iesim din Afganistan', sa asiguram o prezenta minimala in scopul asigurarii conditiilor de instruire si mentorship pentru fortele de securitate afgane", a explicat ministrul.

Apare politia aeriana?

Intrebat daca vor exista discutii privind asigurarea de catre Romania a spatiului aerian si a politiei aeriene pentru misiuni ale Aliantei Nord-Atlantice, generalul Dobritoiu a raspuns ca astfel de decizii sunt luate la nivel national.

"Dupa cum stiti, din punctul de vedere al politiei aeriene, avand in vedere capabilitatile limitate pe care le avem, in special numarul de avioane MiG 21 Lancer (avioane care se apropie de sfarsitul ciclului de viata), avem provocari in sensul acesta si sa speram ca vom lua o decizie politica in timp foarte scurt, ca sa nu inregistram deziluzii si sa nu ne pierdem credibilitatea, adica sa fim in masura sa ne asiguram misiunile de politie aeriana in intreg spatiul aerian al tarii", a explicat Dobritoiu, adaugand ca "provocarile sunt mari" pentru Romania incepand cu 2013.

Generalul a subliniat importanta specifica "pe agenda de transformare a NATO" a acestui format de lucru, ce reuneste sefii apararii din Alianta Nord-Atlantica, explicand ca aici se formuleaza propunerile si orientarile din punct de vedere militar ale Aliantei, precum si directiile de dezvoltare a capacitatilor ei.

Referitor la conceptele "smart defence" si "pooling and sharing", adoptate la ultimul Summit NATO de la Chicago, ministrul Apararii Nationale a accentuat faptul ca o atentie deosebita trebuie acordata solutiilor multinationale pentru o mai inteligenta folosire a resurselor.

Generalul Dobritoiu a mai spus ca, in conditiile unor bugete din ce in ce mai limitate alocate apararii, singura solutie este identificarea formelor de cooperare eficienta in ceea ce priveste inzestrarea si folosirea in comun a resurselor pentru apararea valorilor impartasite de statele membre NATO.

Totodata, in fata sefilor armatelor din statele aliate, ministrul a exprimat determinarea Guvernului Romaniei de a-si indeplini angajamentele asumate.

Corneliu Dobritoiu a incheiat, adresand multumiri autoritatilor locale "pentru eleganta demersurilor lor in sustinerea acestei conferinte" si locuitorilor municipiului Sibiu, carora le-a cerut scuze pentru inconvenientele legate de trafic.

La Conferinta Comitetului Militar al NATO de la Sibiu (14-16 septembrie), iau parte sefii apararii din cele 28 de tari membre ale Aliantei si alti aproximativ 300 de oficiali. Lucrarile au fost deschise de presedintele Comitetului Militar al NATO, generalul Knud Bartels, si de ministrul roman al Apararii, Corneliu Dobritoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Corneliu Dobritoiu retragere Afganistan, #ministrul Apararii retragere Afganistan, #Corneliu Dobritoiu NATO Sibiu, #Conferinta NATO Sibiu, #Comitet Militar NATO Sibiu , #ministrul Apararii