Cel mai nou film al lui Porumboiu - ermetic, nu ar trebui urmarit dintr-o sala de cinema - Variety

Miercuri, 14 August 2013, ora 21:18
3296 citiri
Cel mai nou film al lui Porumboiu - ermetic, nu ar trebui urmarit dintr-o sala de cinema - Variety
Foto: Variety

Cel mai nou film al regizorului Cornel Porumboiu, inscris acum la festivalul de la Locarno, "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism", a fost descris de publicatia Variety drept o productie ermetica ce nu ar trebui urmarita din sala de cinema.

Critica din Variety a fost scrisa de Jay Weissberg, unul dintre specialistii din industria filmului pasionati de filmul romanesc.

"Este foarte mult dialog in noul film al lui Porumboiu, dar, ca si titlul, cuvintele nu trebuie luate in sens propriu. "Cand se lasa seara" este cea mai cerebrala creatie a lui Porumboiu analizand relatia dintre regizor si lucrarea sa in aceeasi masura in care analizeaza relatia dintre regizor si actrita sa", scrie Weissberg.

Potrivit criticii scrise in Variety, Porumboiu intelectualizeaza cu grija fiecare schimbare exterioara incat filmul sau nu are loc sa respire, fortand publicul sa lucreze greu pentru a prinde umorul jucaus si inventivitatea din el.

Weissberg considera ca acest film nu este unul care trebuie urmarit din sala de cinema.

"Acest film nu va avea succes introdus intr-o zi in care toata lumea se inghesuie sa vada cat mai multe filme, avand in vedere ca gradul de concentrare necesar vizionarii nu se potriveste cu inghesuiala din sala de cinema. Totusi, avand in vedere ca subiectul filmului este realizarea unui film, cinefilii sunt publicul tinta", precizeaza criticul de film.

Weissberg sustine ca minutiozitatea cu care s-a lucrat la imagine este un factor determinant dandu-i filmului o aura de teorema matematica marcata de rigiditate.

Prima scena ii arata pe regizorul Paul (Bogdan Dumitrache) si pe actrita sa Alina (Diana Avramut), intr-o masina, noaptea, pe strazile din Bucuresti, discutand cum o anumita metoda de a filma a revolutionat filmul ca si concept.

Criticul Variety dezvaluie publicului subiectul si actiunea filmului. Paul se culca cu Alina. Regizorul se pregateste sa filmeze o scena nud, stiind ca trebuie sa o convinga pe Alina ca este justificata aceasta secventa inainte ca ea sa se dezbrace. Regizorul este prezentat intr-o lumina nu tocmai pozitiva.

In timpul unei repetitii intr-un apartament, Alina insista sa inteleaga motivatia fiecarei miscari. Paul incearca sa ii explice chiar daca stie ca, de fapt, lucrurile nu au o insemnatate anume.

Dupa o scurta harjoneala, cei doi merg la un restaurant chinezesc unde se poate observa cum miscarile ei fine si abile cu betigasele de mancat contrasteaza cu postura lui cocosata.

Conversatia se fixeaza pe dezbaterea daca bucatariile nationale s-au dezvoltat in functie de uneltele folosite pentru a manca. Discutia pare fara final, dar este de fapt o continuare a discutiei incepute in masina despre evolutia filmului.

In penultima scena din film, dupa ce Paul decide sa ii reduca rolul Alinei, ii este sugerat faptul ca ar fi mai bine sa puna ceea ce este important in centru si nu pe margini.

"Este o replica reflexiva, ironica si critica totodata la adresa modului standard de a face filme, dar si aceasta replica, la fel ca tot filmul, conceptul si executia riguroasa sunt mai puternice decat produsul intreg", mai scrie Weissberg.

In ceea ce priveste personajele, criticul de film le considera contrastante, dar nu cat sa justifice dialogul.

"Pastrand o rigoare generala, jocul lui Dumitrache in rolul regizorului prezinta personajul ca fiind unul lipsit de structura interioara si suflet. Acest personaj intra in contrast cu personajul jucat de Avramut care este o proiectie calma la exterior dar cu o nervozitate interioara. Contrastul dintre cei doi amplifica paleta verbala, dar acest lucru se adauga sentimentului de exercitiu exagerat", spune Weissberg.

Concluzia criticului de film este ca productia "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism" este, printre altele, o productie ermetica cu orice element disturbator eliminat.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#film Porumboiu critica film, #Porumboiu lasa seara Bucuresti , #filme
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Da, ermetismul intareste onanismul.