Corneliu Vadim Tudor, candidat PRM la Alegerile Prezidentiale 2009

Despre Corneliu Vadim Tudor

Corneliu Vadim Tudor este un politician, scriitor si jurnalist, care a fondat si este presedintele Partidului Romania Mare. A fost senator al Romaniei intre 1992 si 2008 si europarlamentar in perioada 2009 - 2014.

Nascut pe 28 noiembrie 1949, la Bucuresti, este casatorit cu Doina si are doua fiice: Lidia si Eugenia. Fratele sau mai mare, generalul Marcu Tudor, a fost si el senator PRM de Prahova.

La alegerile din noiembrie 2008, PRM nu a mai reusit sa intre in Parlament, iar Vadim Tudor a disparut temporar de pe principala scena politica. Insa a revenit alaturi de Gigi Becali si amandoi au reusit sa intre, in iunie 2009, in Parlamentul European.

Corneliu Vadim Tudor a fost discipolul lui Eugen Barbu. A infiintat revistele Romania Mare, Politica si ziarul Tricolorul.

A scris numeroase poeme in care ridica in slavi cuplul dictatorial, pe Elena si Nicolae Ceausescu.

A publicat peste 10 volume de poezie si publicistica, unele editate si in franceza, engleza si araba, si a scris piese de teatru.

Corneliu Vadim Tudor a fost deseori acuzat de xenofobie si antisemitism. In ultimii ani, si-a mai temperat vorbele adoptand o pozitie pro-europeana si a cerut scuze evreilor.

Corneliu Vadim Tudor a fost dat in judecata in mai multe cazuri de insulta si calomnie, in urma pamfletelor aparute, fie sub semnatura sa, fie sub pseudonimul Alcibiade, in revistele Romania Mare si Politica.

Studii

- 1978-1979 - bursa premiului international Herder; studiaza istoria la Viena

- 1975 - urmeaza cursurile Scolii de Ofiteri de Rezerva din Bucuresti

- 1971 - licentiat al Facultatii de Filosofie a Universitatii Bucuresti cu o teza despre Sociologia Religiei

Cariera politica

- Din iunie 2009 pana in 2014 a fost europarlamentar PRM

- In 2008, a candidat fara succes la un mandat de senator PRM de Bucuresti

- In perioada 2004-2008, a fost senator PRM de Bucuresti, vicepresedinte al Senatului, membru in Biroul Permanent, membru in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala

- In perioada 1992-2004, a fost tot senator PRM de Bucuresti si a ocupat si functiile de membru al Comisiei de Politica Externa, pana in noiembrie 2000; presedinte al Grupului Parlamentar de Prietenie Romania-Spania; Secretar al Senatului (1992-1996)

- A candidat la presedintia Romaniei in 1996, 2000, 2004 si 2009, fara succes

- In 2000, a ajuns in turul doi la prezidentiale, dar a fost invins de Ion Iliescu

Este un fervent opozant al votului uninominal despre care crede ca introduce in Parlament "manelistii, carnatarii, berarii si mafia cherestelei, a cimentului si alte mafii de genul acesta”.

Despre partidul sau spune ca, “daca PRM nu va mai exista, se va alege praful de tara asta si ar fi mare pacat. Atata timp cat voi fi eu in putere, PRM va trai si va impiedica jocurile multora".

La un pas de Cotroceni

Vadim Tudor a tot candidat din 1996 la presedintia Romaniei si a pierdut. La alegerile din 1996 s-a clasat pe locul 5 din 16 candidati.

In 2000, a candidat din nou si a ajuns in turul doi unde a fost invins de Ion Iliescu. C.V.Tudor a obtinut 33,17% din voturi.

In primul tur din 2004, a iesit pe locul trei dupa Adrian Nastase si Traian Basescu, obtinand 12,57% din preferintele electoratului.

In primul tur din 2009, s-a clasat pe locul 4 dupa Traian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu, obtinand 5,56% din voturi.

Tot timpul, Corneliu Vadim Tudor a acuzat fraudarea alegerilor legislative si prezidentiale de catre adversarii sai politici.

Parasit de toti

Dupa ce ca nu a reusit in 2007 sa treaca pragul electoral de 5% pentru a intra in Parlamentul European, PRM a fost scos si din Parlamentul Romaniei in urma alegerilor din noiembrie 2008, pentru ca nu a intrunit pragul de 5% necesar pentru a-si mentine pozitia.

In ultimii ani foarte multi lideri au parasit PRM, printre care: Corneliu Ciontu, Lia Olguta Vasilescu, Daniela Buruiana, Codrin Stefanescu, Anghel Stanciu, Dorel Onaca, Dan Claudiu Tanasescu. 

Cea mai controversata plecare a fost cea a lui Corneliu Ciontu, considerat unul dintre cei mai de incredere oameni ai liderului PRM.

In martie 2005, Vadim Tudor s-a retras de la sefia partidului si i-a predat-o lui Ciontu. Sefia acestuia a durat pana in iunie 2005, cand Vadim Tudor a revenit la conducere, iar Ciontu a fost fortat sa paraseasca atat presedintia, cat si partidul.

Odata cu el au plecat insa si vicepresedintele Anghel Stanciu si zece parlamentari.

De-a lungul timpului, au mai plecat multi altii: Radu Teodoru si Dan Ioan Mirescu (membri fondatori) au plecat la mijlocul anilor ’90, dupa ce au fost acuzati de hotie. Putin mai tarziu au plecat Codrin Stefanescu si Dorin Lazar Maior, care au devenit din „vajnici revolutionari“, „gunoaie politice“, „handicapati“ sau „maimutoi“. La fel a fost si cu Ilie Neacsu si Sever Mesca, fosti membri care, dupa plecarea din PRM, au scris o carte despre viata in partid si relatia cu Vadim. Acestia au fost calificati drept „indivizi fara caracter“ si „infractori nerusinati“.

Cu toate acestea, in iunie 2009, PRM a obtinut 8,65% din voturi la alegerile europarlamentare si a inregistrat o revenire spectaculoasa, trimitand trei oameni in PE.

Afara din Parlament

Prin 2007, liderul PRM incearca sa-si revitalizeze partidul prin cooptarea actritei de telenovele Oana Zavoranu, unul dintre candidatii anuntati pentru Camera Deputatilor.

"Oana este un copil minunat pe care il cunosc de la varsta de patru ani. Oana Zavoranu este un castig pentru Romania Mare si eu o apreciez foarte mult", a afirmat Vadim, increzator in succesul starletei in politica.

Insa chiar inainte de alegerile din toamna lui 2008, Oana Zavoranu a anuntat ca se retrage din cursa pentru deputatie, lasandu-l pe Vadim Tudor si mai singur.

Asa se face ca, in noiembrie 2008, PRM nu a reusit sa treaca pragul de 5% pentru a intra in Parlament.

Pacea cu Gigi Becali

In aprilie 2009, Gigi Becali a acceptat sa candideze la Parlamentul European pe listele PRM, asta in ciuda istoriei de jigniri reciproce dintre el si Corneliu Vadim Tudor.

Liderul PRM a declarat ca Gigi Becali a semnat adeziunea la PRM si ca, la randul sau, i-a semnat carnetul de membru de partid, precizand ca, prin acest gest, omul de afaceri nu si-a tradat propriul partid, PNG.

"Cu sau fara Gigi Becali, am fi intrat in Parlamentul European. E momentul ca fortele iubitoare de tara sa candideze (pentru PE - n.red.)", a spus Vadim Tudor.

Cu Gigi Becali pe lista, PRM a obtinut 8,65% din voturi la europarlamentarele din iunie 2009.

Batalia pentru PRM cu Funar

In iulie 2013, Vadim Tudor s-a trezit inlaturat de la conducerea PRM si chiar exclus din partid.

Vadim Tudor nu a recunoscut decizia, catalogata ca fiind “ilegala” si a lansat o serie de acuzatii la adresa "sarpelui" Gheorghe Funar, ales nou lider al PRM.

Ulterior, Vadim Tudor s-a adresat instantei si a castigat intr-o prima faza dreptul de a redeveni lider PRM si de a candida la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014. Gheorghe Funar nu a renuntat insa la lupta in justitie, iar in PRM a aparut o falie: conducerea centrala ii apartine lui Corneliu Vadim Tudor, insa exista o puternica aripa Funar, care il sustine pe acesta din urma in cursa pentru Cotroceni, in care a intrat ca indepedent.

Scuze fata de evrei

In campania electorala din 2004, Vadim Tudor si-a cerut public iertare fata de poporul israelian, deoarece a publicat o serie de articole considerate antisemite. El a construit in Brasov, prin intermediul Fundatiei Romania Mare, o statuie a liderului politic israelian Itzhak Rabin.

Vadim Tudor ar fi dorit sa mearga si la Zidul Plangerii pentru a-si cere iertare pentru greselile trecutului. Dupa alegerile din 2004, israelianul de origine romana Nati Meir a fost ales deputat din partea PRM.

Ulterior, cei doi s-au certat. Meir a acuzat faptul ca in ziarul Tricolorul ar fi aparut un articol antisemit. Meir a plecat din PRM si a ramas deputat independent.

Oda lui Ceausescu

Inainte de Revolutie, Vadim Tudor a fost un fel de poet de curte al cuplului Ceausescu. A inchinat numeroase ode atat dictatorului, cat si Elenei.

In septembrie 2006, Corneliu Vadim Tudor a afirmat ca "Nicolae Ceausescu va avea curand statuie in fiecare oras din Romania", gest pe care liderul PRM il va face pentru ca "nu se pot sterge cu buretele 45 de ani de istorie".

Iata cateva fragmente din ode inchinate Ceausestilor:

Poem de inchinare

"Avem un barbat intre noi si lumina

ne luam din luminile ochilor sai

e bland ca amurgul sfintind Bucovina

si aprig ca Oltul vuind printre vai

pamantul acesta l-a dat, intr-o iarna

asa cum da iarba dintai, prevestind

schimbarea la fata a firii si-a vechei

suflari romanesti cu peceti de argint.

Si multe zapezi l-au albit pe la tample

si-atatea adanci nedreptati l-au durut

taind pentru noi partii largi catre viata

el steagul de foc tot mai sus l-a tinut

astfel si-a urmat Ceausescu destinul

cu-o dragoste vie de oameni in piept

astfel nu mai mira pe nimeni ca astazi

e falnic stejar si carmaci intelept.

Iubindu-si lucid si din inima tara

osteanul din el n-are tihna deloc

si pieptul si-l pune viteaz la fruntarii

si pace el vrea, si belsug, si noroc

inchin, dar, un cantec de slava in cinstea

acestui tezaur de minte si har

el, care, luptand ne-a redat demnitatea

de neam de eroi si popor legendar!"

Urari de iarna

"Si pentru astea, deci, l-am ales noi iara

pe Ceausescu-al nostru, iubit conducator,

pentru a fi puternici, stapani la noi in tara,

spre a zidi sub soare un falnic viitor.

Si-alaturea de dansul, tovaras si sotie

se afla-n cinstea tarii un chip frumos si bland,

ea azi intruchipeaza nobletea pururi vie

a marilor romance nascute pe pamant."

Oda catre tovarasa Elena Ceausescu, prima femeie a tarii

Elena Ceausescu, omul ce intruchipeaza pe vecie

Femeia acestei natii, atat de plina de virtuti,

Mandrie, cinste, frumusete si monument de harnicie,

Pentru acestea toate, iata, iti vine dreapta tarii sa saruti.

E mama, plina de iubire si om politic, cu renume

Si e savantul, pentru care nici o izbanda nu e grea.

Ea duce faima stiintei noastre si a tarii in intreaga lume

Iar patria o proslaveste si se mandreste azi cu ea.

Aceasta nobila plamada e un destin si o constiinta

Tovarasa e de o viata eroului national

Iar existenta lor de lupta - o glorioasa biruinta

Pe drumul rascolit de patimi sub arcul tarii triumfal,

In tot ce face ea aduce un spor de cinste si candoare,

Un intelept si un fluviu de omenie

Pecetea ei de puritate se simte in fiece lucrare

Pe unde calca cresc izvoare si macii ii infloresc sub pasi.

Link-uri utile:

Corneliu Vadim Tudor
Corneliu Vadim Tudor

Data nasterii: 28 noiembrie 1949

Cariera:  senator, europarlamentar, presedinte PRM

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Corneliu Vadim Tudor, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Corneliu Vadim Tudor

Cica Funar si Vadim erau detectivi,si sunt chemati sa investigheze o moarte.Ajunsi la...citeste tot bancul
Un reporter il intreaba pe Vadim: -Suntem surprinsi de perspicacitatea...citeste tot bancul
Ca sa demonstreze ca bebelusul scapat de asistenta nu va avea urmari in viitor Corneliu...citeste tot bancul