Vadim si Buruiana, marii absenti din Parlament

Marti, 15 Iulie 2008, ora 14:53
2102 citiri
Vadim si Buruiana, marii absenti din Parlament

Corneliu Vadim Tudor, senator PRM, si fosta colega de partid Daniela Buruiana Aprodu, devenita deputat independent in decembrie 2007, sunt parlamentarii care nu au votat niciodata in aceasta sesiune parlamentara.

Daniela Buruiana este observator in Parlamentul European si apoi deputat european pana la alegerile europarlamentare, prin urmare scutita in 2007, dar nu si in 2008, ultimul vot al deputatei fiind inregistrat de sistemul electronic in noiembrie 2006, informeaza raportul activitatii parlamentare realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Prezenta la vot a senatorului Corneliu Vadim Tudor este de 1%.

"Tribunul" este secondat de Mircea Geoana (4%) si Marko Bela (4%).

De asemenea, in topul absentilor de la Senat ii gasim si pe cei mai importanti lideri politici candidati la alegerile locale din luna iunie: Vasile Blaga (1%), Sorin Oprescu (4%), Cristian Diaconescu (5%) si Gheorghe Flutur (16%).

Raportul realizat de IPP semnaleaza faptul ca absenta parlamentarilor din aceasta sesiune are drept urmare adoptarea tacita a unor serii de initiative legislative importante care au trecut de prima Camera sesizata prin acord tacit, deputatii si senatorii fiind ocupati cu alte activitati extra-parlamentare, printre care si alegerile locale.

"Fenomenul acesta devine din ce in ce mai ingrijorator si am sa va dau exemplul ultimei sesiuni de la Camera unde am avut 42 de proiecte de lege care au trecut prin aprobare tacita si 54 care au fost dezbatute. Prin urmare 44% dintre proiectele din aceasta sesiune, aproape jumatate au trecut prin aprobare tacita. Unele pentru ca nu au fost de interes, altele pentru a grabi ritmul discutiilor, pentru ca s-au gandit sa nu mai piarda timpul cu discutiile din ambele Camere si sa lase sa treaca tacit de prima Camera", a comentat directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru.

La polul opus, clasamentul celor care au participat la cele mai multe voturi la Camera Deputatilor ii cuprinde, in primele locuri pe liberalul Adrian-Sirojea Mihei (98%) si pe Furo Iului Ioan de la PRM (98%).

Daca cel de-al doilea este membru cu vechime in PRM, primul a fost ales pe listele PSD+PUR, ca membru al Partidului Umanist, dar a devenit liberal in septembrie 2006.

Cei mai constiinciosi la Senat sunt Ioan Corodan (PNL) - 92%, Gheorghe David (PDL) - 91%, Nemeth Csaba (UDMR) - 90%.

Ion Iliescu (PSD), Viorel Hrebenciuc (PSD) si Sebastian Cutas (PC) nu au asistat niciodata la sedintele Birourilor Permanente.

Exceptii sunt insa Marton Arpad Francisc (UDMR), Mihai Ungheanu (PRM) si Puiu Hasotti (PNL), care sunt foarte des prezenti la lucrari.

Politicienii cu vizibilitate mediatica mare si cu functii de conducere in partidele lor continua sa participe rar la sedintele din plenul Camerelor si la sedintele Birourilor Permanente.

Este cazul tuturor presedintilor de partide care sunt si parlamentari si nu sunt scutiti de prezenta, Corneliu Vadim Tudor, Mircea Geoana, Marko Bella, Daniela Popa, dar si a altor lideri marcanti ai partidelor: Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, Cristian Diaconescu, Adrian Paunescu, Crin Antonescu, Gheorghe Flutur, Vasile Blaga, Verestoy Atilla, Lavinia Sandru, Daniela Buruiana.

Pe de alta parte, odata cu apropierea alegerilor si cu schimbarea sistemului electoral loialitatea deputatilor si a senatorilor a scazut.

"Partidele par ca nu isi mai pot controla reprezentantii si, de multe ori, actiunile politice ale acestora sunt imprevizibile. In acest context nici nu se poate pune problema coerentei politicilor pe care un partid le promoveaza", au mai precizat reprezentantii IPP.

Se observa faptul ca parlamentarii cei mai constiinciosi, care au cel mai inalt grad de prezenta la lucrarile plenului sunt si cei mai loiali fata de grupul parlamentar din care fac parte.

Un numar de 14 senatori si deputati au renuntat la demnitatea de parlamentar pentru aceea de ales local si un numar si mai mare s-a prezentat cu candidaturi la alegerile locale.

"Va fi o alimentare continua si un joc intre ba sa fiu consilier judetean, ba sa fiu parlamentar, ba sa candidez la Parlamentul European, ba sa ma duc pe la Banca Mondiala, ba sa revin. Cred ca aceasta brambureala va continua si asta da peste cap ritmul in care functioneaza in special comisiile", a aratat Adrian Moraru.

Ceea ce a atras atentia IPP este ca o parte dintre cei care au fost alesi in alte functii nu si-au prezentat demisiile pana la incheierea sesiunii. In cazul celor care nu si-au dat demisia exista o problema legala de remunerarea acestor deputati pe perioada vacantei parlamentare.

Astfel, inaintea alegerilor locale, in 2008, trei deputati: Nicolae Bara (PD), Ioan Corneliu Dida (PDL) si Titu Nicolae Gheorghiof (PNL), precum si doi senatori: Radu Berceanu (PDL) si Teodor Filipescu (PSD) au renuntat la mandatul de parlamentar prin demisie.

Alti 11 deputati si trei senatori si-au schimbat afilierea politica la Grupurile parlamentare in primul semestru al anului 2008.

Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#raport, #Mircea Geoana, #Parlament, #activitate, #Corneliu Vadim Tudor, #Daniela Buruiana , #PRM