Ziare.com

Alexe: Nu vom atinge tinta de 50% pe reciclare pana la sfarsitul anului, vom intra in infringement

Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 18:36

   

Alexe: Nu vom atinge tinta de 50% pe reciclare pana la sfarsitul anului, vom intra in infringement
Romania nu va atinge tinta de 50% ca rata de reutilizare si reciclare din masa totala a cantitatilor de deseuri municipale la final de 2020, vom intra intr-o procedura de infringemenent si va trebui sa platim niste penalizari pana ne conformam, a afirmat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

"Din pacate, noi, astazi, nu ne vom atinge tinta de 50% (rata de reutilizare si reciclare din masa totala a cantitatilor de deseuri municipale, n.r.), la final de 2020. Noi nu reciclam cat ne-am dori, nu pentru ca nu ar avea cine si nu ar avea cum, ci pentru ca nu prea avem ce.

Problema noastra cea mai importanta astazi este cum toate aceste deseuri cu o valoare ridicata, in loc sa le vedem la gropile de gunoi, ar trebui sa ajunga la reciclatori. Am o pasiune pentru paduri, dar nu vreau sa va ascund ca am fost la groapa de gunoi de la Boldesti, din Prahova, apoi am fost la Chiajna, ieri la Glina si mi se rupe sufletul cand vad in aceste depozite imense cantitati de PET-uri care in mod normal ar putea fi reciclate.

Daca nu atingem aceasta tinta, vom intra in procedura de infringement si vom plati niste penalizari pana cand ne vom conforma. S-ar putea ca acest cost al penalitatilor sa fie mai mare decat daca am fi investit in a fi focusati sa luam masuri preventive", a declarat Alexe.

Ministrul de resort a adaugat ca Romania trebuie sa tina cont de faptul ca, in urmatorul exercitiu financiar, Comisia Europeana nu va mai acorda finantari pentru modernizarea SMID-urilor (Sisteme de Management Integrat al Deseurilor, n.r.), nu recomanda constructia altor gropi de gunoi si nici constructia de incineratoare.

"Avem groapa de gunoi de la Chiajna, care are statie de sortare. Am fost ieri (marti, 25 februarie 2020, n.r.) la Glina, care are o statie de sortare ce ar putea sa sorteze pana la 70.000 de tone de deseuri pe ora. Sunt convins ca daca aceste statii de sortare din tara ar functiona, nu am mai fi nevoiti sa ducem la groapa de gunoi foarte multe materiale.

Dupa cum bine stiti, Comisia Europeana, in urmatorul exercitiu financiar, nu va mai finanta modernizarea SMID-urilor, nu recomanda constructia altor gropi de gunoi si nici constructia de incineratoare. Astfel incat, daca nu ajungem la 50% la final de an, aproape ca suntem obligati prin 2030 sa ducem la depozitul ecologic de deseuri doar 10%.

Trebuie sa platim fiecare dintre noi pentru cat aruncam. Avem Legea compostului, care este pe un traseu legislativ. Cred ca privim un pic gresit, pentru ca de fiecare data s-a asteptat ca lumina sa vina de la ministere. S-au facut de multe ori consultari publice, ultimul caz cinci zile pe Facebook. Asta nu este consultare publica", a sustinut oficialul.

Conform datelor oficiale, in prezent, in Romania se recicleaza doar 13% din cantitatea totala de deseuri, in conditiile in care tinta asumata de tara noastra pentru finele anului 2020 este de 50%. In acest context, aproape 70% din cantitatea de deseuri generata se arunca la gropile de gunoi.

Vezi si Ministrul Mediului le cere primarilor de sector sa spuna cum vor creste gradul de reciclare de la 9% la 50%


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3613 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da’ de treaba asta nu se știe

... de vreo zece ani? Ca medie romanii sunt suficient de inteligenți incat să rezolve astfel de probleme. Chestia este că la varf s-au adunat prea mulți habarniști, piloși, politruci, nătăfleți, gură-cască, trandavi, iresponsabili, amatori de jocuri pe calculator la serviciu etc. incapabili și neinteresați să rezolve aspecte elementare ale vieții de zi cu zi. Păi, de ce nu s-ar putea recicla gunoiul? Ia să ia statul trei sute de măsuri punctuale și treaba se va rezolva. Adică, imi dau și eu cu presupusul, că nu mă costă nimic: 3 – 4 coșulețe de gunoi in fiecare apartament pentru clasarea gunoiului la sursă (cei la casă, 3 – 4 pubele), dispariția ghenelor de bloc (prin sudare), containere diferențiate pentru gunoi supravegheate video in apropierea blocurilor, amenzi uriașe pentru locatarii care nu se conformează și pun in pericol sănătatea publică, transport săptămanal al deșeurilor supradimensionate, interzicerea totală a pungilor de plastic, reciclarea peturilor contra unei sume tentante (eventual, subvenționată), salarii mai mari pentru cei care lucrează in salubrizare, transportul gunoiului, inclusiv pentru cei care iși desfășoară activitatea la gropile de gunoi, inspectori de mediu care să-și bage nasul peste tot, secondați de poliția comunitară, verificarea tuturor firmelor și intreprinderilor dpdv al situației gunoiului, crearea unei mase importante de voluntari care să se ocupe de problemă, modificări legislative nemiloase in sprijinul mediului, campanii de conștientizarea a publicului asupra gravității problematicii mediului, studierea experienței in domeniu din alte țări, eventual apel la sprijinul unor experți străini, defalcarea și precizarea sarcinilor pe luni, săptămani, zile, hai, că mi-ajunge.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor