De la Arabela la Costel: Minunile vietii de telespectator in Romania

Sambata, 19 Aprilie 2008, ora 19:45
3160 citiri
De la Arabela la Costel: Minunile vietii de telespectator in Romania

Viata de telespectator in Romania, ca aproape orice pe la noi, se imparte in "cum era inainte de Revolutie" si "dupa Revolutie".

Viata la televizor, inainte de 89, era scurta si neplacuta, daca te uitai la postul national. Scapai ieftin de stresul catodic, in doua ore incapeau fix imnul, de doua ori, si "Traim decenii de impliniri marete". Duminica se prelungea placerea de telespectator, cu "Lumea copiilor", dimineata, si ceva Cascadori ai rasului dupa-amiaza, cu selectie din clasicii comediei. Arabela si inelul ei fermecat erau si ele minunile de duminica.

La bulgari, insa, ori la sarbi si la unguri, dupa regiunea unde locuiai, distractia putea dura toata ziua. Iar la Studio X, un pic si noaptea!

"Prinzi bulgarii ? Da. Da-mi si mie un bulgar"

Traind in sudul tarii, eram, evident, telespectatoare de "bulgari 1" si "bulgari 2". Antenele cu pricina erau o afacere serioasa pentru mesterii oraselor. Cine avea antena de bulgari 2 era smecherul cartierului si povestea, in conferinta de presa in fata blocului, ce fusese cu o seara inainte la televizor.

Incepusem deja sa o rupem binisor in bulgara, fredonam "Lecanush detza" si ne strigam "Birzu-birzu".

Bulgarii dadeau Eurovisionul si meciuri din campionatele straine, in timp ce la noi luxul suprem era prelungirea programului de muzica populara, cand ne vizita vreun ministru est-german.

24 h din 24 h, 7 zile din 7

Dupa Revolutie, a venit vremea sa ne luam portia de uitat la televizor in doze inepuizabile. Ne-am imbogatit si vocabularul de telespectator: tv tuner, zapping, crawl, plasma...

Televizorul color era un lux inainte de Revolutie, acum se schimba la cativa ani si ne dorim sa avem cate unul in fiecare camera sau pentru fiecare membru al familiei. Acum le aruncam pe alea vechi, in programe pur si simplu guvernamentale.

Avem sute de canale si adormim cu televizorul, mancam de seara cu televizorul dat la maxim, vorbim despre vedetele tv ca despre rudele noastre, le stim numele copiilor si cariera in televiziune.

Cunosc oameni care sufereau sincer, cu lacrimi, daca Mariana (personajul unei telenovele de prin 93) trecea prin chinuri si nedreptati.

Plansul pentru altul, identificarea cu eroii de la televizor este ceea ce specialistii media numesc "trairea prin procura": ce nu poti trai tu insuti, real, traieste personajul din film in locul tau.

Si eroii scenei politice au devenit ceea ce sunt tot prin efectul de televizor. Prin supraexpunere, au devenit notorii, prin notorietate au devenit familiari, iar de aici, simplu si usor, credibili. In cazuri mai grave, unii chiar simpatici.

Pe primii nostri eroi politici i-am cunoscut, sau i-am facut, la televizor. Ii urmaream in nopti albe, de copilarie a libertatilor, la inceputul lui 90, cand vedeam pana spre zori sedintele CPUN.

Cand s-au mai inmultit televiziunile, cariera de telespectatori ne-au "imbogatit-o" show-urile politice de la miezul noptii, divertismentul cu ironii politice si transmisiile de la evenimente politice.

Am experimentat de toate, in viata noastra de telespectator. Un personaj odios din George Orwell a devenit numele unui show voyeurist: Big Brother, Fratele Cel Mare, era la Orwell dictatorul ale carui mesaje la televizor si la radio nu puteau fi oprite, pentru ca aparatele nu se puteau inchide. In emisiunile tv, telespectatorii sunt niste frati mari de care cei urmariti nu pot scapa nicicum.

De la tinerete pan' la batranete

Dupa 18 ani, trecem usor de adolescenta si ne pregatim, cu vreo trei ecrane pe langa noi, de prima tinerete de telespectator.

Acum cautam foarte pretentios doar ce ne place, nu mai acceptam ore pierdute, vrem ca orice sfert de ora de program tv sa ne aduca placere.

Canalele de sport, de stiinta si de filme sunt vedetele momentului, iar cu pas cadentat incerca sa tina ritmul si televiziunile de stiri.

In meniul nostru de telespectator avem de toate, inclusiv un post unde subiectele citite inainte de Revolutie in revista Militiei, Pentru Patrie, adica violuri, crime, mame pierdute, copii regasiti, iubiri tradate, jaful secolului etc., se dezbat acum in direct, in grup si in mii de ore.

Noua vedeta a muzicii, a mandriei si a diasporei romanesti, Costel Busuioc, a ajuns celebru si bogat dupa ce a castigat un concurs de televiziune, in Spania. El a devenit modelul de succes in viata al romanilor care muncesc in strainatate, telespectatori de telenovele sau nu.

Inainte de aparitia Internetului (pentru cititorii nostri mai tineri: a existat viata si inainte de Internet - n.r.), cele mai cumparate produse de presa scrisa, la nivel mondial, erau programele tv. Sa nu se supere colegii din presa scrisa, dar asta aratau statisticile.

Va doresc vizionare placuta !

Momentul când turnul de televiziune din Harkov se rupe în două, în urma unui atac cu rachetă al rușilor VIDEO/FOTO
Momentul când turnul de televiziune din Harkov se rupe în două, în urma unui atac cu rachetă al rușilor VIDEO/FOTO
Turnul de televiziune de 240 de metri din oraşul ucrainean Harkov, nord-est, s-a rupt în două, iar partea sa superioară a căzut la pământ, arată imagini obţinute de Reuters, după ceea ce...
Doliu în presa sportivă din România. A murit la 45 de ani unul dintre cei mai talentați fotografi
Doliu în presa sportivă din România. A murit la 45 de ani unul dintre cei mai talentați fotografi
O veste tristă a lovit presa sportivă din România, fostul fotograf Alexandru Hojda decedând la vârsta de 45 de ani. Alex Hojda a fost considerat unul dintre cei mai talentați fotoreporteri...
#presa, #Costel Busuioc, #televiziune, #televizor, #audiovizual, #revolutie , #stiri Costel Busuioc