Procesul Posta Romana - Cozmin Gusa, amanat

Vineri, 01 Februarie 2008, ora 13:34
1563 citiri
Procesul Posta Romana - Cozmin Gusa, amanat

Judecatoria Sectorului 1 a amanat, vineri, pentru 14 martie, procesul in care Compania Nationala Posta Romana (CNPR) l-a in judecata pe liderului Partidului Initiativa Nationala (PIN), Cozmin Gusa, in urma unor afirmatii la adresa companiei, legate de transferul unor terenuri din domeniul public, anunta NewsIn.

La termenul de vineri, avocatul lui Cozmin Gusa a cerut amanarea procesului pentru a pregati apararea. Doi martori propusi de compania Posta Romana au fost citati de instanta pentru termenul de vineri, dar magistratii au amanat audierea lor pentru data de 14 martie.

CNPR a anuntat pe 19 noiembrie ca il da in judecata pe Cozmin Gusa, in urma unor afirmatii la adresa companiei care ar fi cauzat acesteia grave prejudicii.

"Cozmin Gusa in spiritul dreptatii, porneste o investigatie si sesizeaza lucruri care n-au nicio legatura cu realitatea, lucruri pe care apoi incepe sa le valorifice. Dumnealui spune ca terenuri din domeniul public sunt date unor firme fara licitatie si subevaluate. Acestea sunt acuze foarte grave.

Valoarea cladirii era cu minus privind costurile de demolare si nu cum a zis Cozmin Gusa, ca era subevaluata. Ca dovada exista raportul de evaluare", a declarat directorul CNPR, Mihai Toader.

Reprezentantii companiei au mai spus ca CNPR a avut in proprietate Palatul Postelor din Calea Victoriei 112, imobil care nu a mai fost retrocedat, iar guvernantii au facut un act corect in 1996, cand, printr-o hotarare de guvern au dat in administrare Postei, imobilul, pentru ca la acea vreme compania opera ca regie autonoma. In 1998, toate proprietatile au trecut in administrarea Postei Romane, inclusiv aceasta proprietate.

"Niciodata CNPR nu a avut sub administrare bunuri din domeniul public si aici ma refer la titlurile de proprietate. In 1998, 1999 si chiar 2001 acest bun era in cadrul companiei private Posta Romana. In 2005, conducerea executiva a continuat un demers ce a inceput din 2001, cand s-a decis ca alaturi de alte bunuri, cladirea va face obiectul unei valorificari. Astfel, in 2004, pe baza unei hotarari AGA s-a organizat o licitatie", a spus Toader.

El a adaugat ca pentru a avea certitudinea ca aceasta licitattie va fi mai mult decat corecta, s-a adresat lui Radu Timofe de la SRI si lui Gheorghe Fulga. In plus, cladirea din Calea Victoriei 133 - 135 reprezenta un risc enorm in cazul unui cutremur, a mai spus Toader.

Conform unui studiu, proiectul imobiliar va aduce Companiei Nationale Posta Romana 200 milioane euro, iar statului ii va aduce taxe si impozite de un milion euro pe an, pe lana alte profituri, au mai spus reprezentantii CNPR.

"Acest teren care are un statut atat de clar a fost obiectul unei licitatii publice cu preselectie in doua faze, fiind aleasa cea mai buna oferta. Sunt deranjat ca acest demers managerial este vehicul pentru un scandal politic. In plus, Cozmin Gusa a mentionat ca nu doreste sa obtina avantaje economice, ci este vorba despre alte increngaturi. Suspectez ca in spatele acestei presiuni mediate sunt de fapte acte politice", a mai spus Toader.

Reprezentantii Postei Romane au mai spus ca Procema, actionar majoritar la Imopost Developments, care are si drept de constructie in cadrul proiectului rezidential a garantat 1.100 euro/mp, fiind si compania care, conform licitatiei, a asigurat din punct de vedere juridic Posta Romana, ca va suporta din resursele proprii intreaga suma pentru finalizarea proiectului din calea Victoriei 133 - 135.

Gusa declara pe 9 in septembrie, ca ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, este cercetat de DNA pentru o fapta pe care a savarsit-o in aprilie 2007.

El sustinea ca este vorba de o asociere ilegala a Postei Romane, pe baza unui ansamblu imobiliar, care s-a facut fara licitatie publica si care s-a facut in conditiile in care acel ansamblu avea calitatea de proprietate publica a statului si nu putea intra in asocieri patrimoniale.

In plus, Gusa a mai spus ca acel ansamblu, situat in Calea Victoriei, a fost subevaluat de circa douazeci de ori.

DNA a anuntat la scurt timp dupa declaratiile lui Cozmin Gusa, pe 18 septembrie, ca a cerut aviz de la Cotroceni pentru inceperea urmaririi penale a ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu si a fostului ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, in dosarul vizand imprejurarile in care Compania Posta Romana a intrat in posesia unui imobil.

Imopost Developments SA are sediul in Calea Grivitei numarul 136 si a fost inregistrata la data de 1 august 2005. Anul trecut compania - care are ca obiect principal de activitate dezvoltare (promovare) imobiliara - avea doi angajati, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).

Potrivit procurorilor anticoruptie, investigatiile in acest dosar vizeaza verificarea imprejurarilor emiterii H.G. 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Ministerul Justitiei, precum si a documentatiei si avizelor necesare.

Avand in vedere stadiul cercetarilor, in acest moment nu se pot furniza alte detalii in legatura cu acest dosar, in conformitate cu art. 12 lit. e-f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

DNA a mai precizat ca, in cadrul acestui dosar, in cursul lunii aprilie 2007, ca urmare a unei stiri aparute la 25 aprilie 2007 pe postul de televiziune "The Money Channel" legata de asocierea Postei Romane cu doua societati comerciale pe actiuni, procurorii au extins verificarile cu privire la modul in care, imobilul situat in Bucuresti, Calea Victoriei nr. 133 - 135, definit ca fiind proprietate publica a statului, conform H.G. 550/1996 si H.G. 1034/2001, a fost constituit de catre Compania Nationala Posta Romana ca aport la capitalul social al unei firme private S.C. Imopost Developments S.A.

Actionarul majoritar al Imopost este Procema - Institut De Cercetare, Proiectare si Productie Experimentala in Domeniul Constructiilor si al materialelor de Constructii SA - cu 59,09% din capitalul social. Compania Nationala Posta Romana are 40,3% din capitalul social, in timp ce Comnord SA detine 0,59%.

Marilena Simona Creteanu si Geanina Poenaru detin, ca persoane fizice, aproximativ 0.0001%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
ÎCCJ va judeca, marţi, 23 aprilie, conflictul între instanţe privind competenţa de soluţionare a cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care...
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
#proces, #Posta Romana, #Cozmin Gusa, #amanat , #PIN