Cum mi-a intrat Craciunul in suflet - Cozmin Gusa a fost la colindat in haine de fata

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 13:21
2457 citiri
Cum mi-a intrat Craciunul in suflet - Cozmin Gusa a fost la colindat in haine de fata
Foto: Arhiva

Cand auziti de sarbatorile de iarna, la ce va ganditi prima data? La cadouri si carnati de porc sau la familie, colinde si miros de brad? Ziare.com si-a propus sa afle ce este si ce ar trebui sa fie, de fapt, spiritul Craciunului.

Cozmin Gusa spune ca pentru el Craciunul inseamna un moment special, al colindelor cantate cu familia si prietenii.

"Pentru generatia mea (am 41 de ani), si pentru mine ca ardelean, mai inseamna inca momentul colindelor cantate/ascultate cu familia si prietenii; din pacate departarea ne face sa ne organizam in convorbiri de grup, gen teleconferinte, si sa cantam impreuna asa; tin minte ca anul trecut m-au prins intr-un restaurant din Austria si, timp de circa 20 de minute, cei din incinta au trebuit sa ma suporte cantand colinde romanesti la telefon; la final m-au aplaudat, dar cred ca era doar din politete :-).

Apoi, Craciunul mai este inca momentul special pentru familiile cu copii, care asociaza intr-un fel nasterea Domnului cu bucuria de a avea copii la randul lor", a declarat Cozmin Gusa pentru Ziare.com.

Analistul politic ne-a marturisit ca copiii lui au crescut in spiritul traditiilor de Craciun si nu cad in "capcana materiala" a sarbatorilor de iarna.

"Copiii mei (Andi de 14 ani si Daria de 8 ani) au crescut in spiritul traditiilor de Craciun, de la taiatul porcului (obligatoriu in Ardeal, sau cel putin cu porcul si maestrul macelar din zona!), pana la cantatul colindelor impreuna. Cadourile nu ocupa un rol important in perioada Craciunului, ne bucuram cel mai tare ca suntem impreuna, si-ntotdeauna pe partiile de schi in aceasta perioada; raspunsul vine de la sine, in sensul ca punand in prim plan petrecerea sarbatorilor in atmosfera calda a familiei, latura materiala paleste in mod natural", a mai explicat acesta.

Cozmin Gusa a mai spus ca nu ii place sa primeasca cadouri si prefera sa petreaca sarbatorile de iarna in Romania, desi asta nu se intampla prea des, din cauza ca nu sunt partii bune de schi la noi.

"O sa va divulg un secret: nu-mi place sa primesc cadouri! De asemenea nu doresc sa impun altora gusturile mele in materie de cadouri, si-atunci cei apropiati din familie, inclusiv bunicii, fie isi fac singuri cadourile, fie accepta (de-obicei!) gusturile sotiei mele in materie de cadouri.

Bineinteles fara limite de buget din partea mea, aici ma bazez pe cumpatarea lor, si pana acum n-am gresit :-)! Prefer sa le petrec (sarbatorile de iarna - n.red.) in Romania, dar asta nu s-a mai intamplat de vreo 10-11 ani, din pricina pasiunii noastre pentru schi, si a imposibilitatii practicarii acestui sport intr-un mod civilizat in tara noastra. Asa ca patria adoptiva pentru sarbatorile noastre a fost Austria!

Cu o singura exceptie, sa nu mint, sarbatorile din 2004, cand dupa victoria lui Traian Basescu in alegeri, am ramas in tara cu treburi legate de "administrarea victoriei", iar Revelionul 2004-2005 l-am petrecut la Predeal impreuna cu proaspatul presedinte si un grup de prieteni apropiati", ne-a mai declarat Gusa.

Provocat sa ne spuna o povestire de Craciun, pe care nu o va uita niciodata, Cozmin Gusa ne-a relatat despre prima data cand a fost lasat sa mearga la colindat.

"Daaa! Pe la 8 ani, am capatat pentru prima oara permisiunea sa merg la colindat in satul bunicilor mei impreuna cu gasca de copii mai mari, pregatindu-ma pentru asta cu vocalizele de rigoare, invatatul temeinic a 5-6 colinde si un set de haine noi, printre care o bunditza alba, de care eram tare mandru.

Nemaiavand rabdare, pe la 5 dupa-amiaza, am iesit din casa sa ma mai plimb pe drumurile desfundate ale satului (a fost un Craciun ploios), o autofurgoneta a trecut in viteza pe langa mine si m-a noroit din cap pana-n picioare, si parca n-ar fi fost de-ajuns, in goana mea catre casa, scaldata-n lacrimi de ciuda, m-am impiedicat si-am cazut pe burta. Dezastru total!

Bineinteles ca mama m-a certat, eu nu mai vroiam sa ies din casa nemaiavand hainele potrivite... pana la urma, la insistentele gastii de colindatori, am acceptat sa merg totusi, imbracat insa cu un set de haine de-mprumut (unele de la verisoarele mele, deci haine de fete!!!)... Nu mi-a parut insa rau, a fost un colindat pe cinste!", ne-a mai povestit acesta.

Cozmin Gusa a marturisit ca isi doreste sa primeasca de la prieteni urari calde si vrea ca 2012 sa ii aduca "nimic in plus fata de ceea ce are".

"Ceea ce si primesc: urari calde si sincere de la familie si prieteni! Nimic in plus fata de ceea ce am! Adica sa ma lase cu toate bucuriile, placerile si satisfactiile pe care le am si azi, credeti-ma, e suficient. Sarbatori fericite tuturor!", a mai urat Cozmin Gusa.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Cozmin Gusa Craciun, #Craciun traditii Sarbatori Iarna , #stiri Cozmin Gusa