Gusa, despre viitorul politic: Videanu sef la un PDL putred de bogat, MRU cu partidul lui

Vineri, 30 Martie 2012, ora 23:15
4972 citiri
Gusa, despre viitorul politic: Videanu sef la un PDL putred de bogat, MRU cu partidul lui
Foto: Arhiva

Analistul politic Cozmin Gusa a declarat vineri, ca "in scurt timp", conducerea PDL va fi preluata de unul dintre "greii" partidului, Adriean Videanu, iar PDL va ajunge "un partid mic spre mediu, cu oameni foarte bogati".

"Convingerea mea este ca PDL-ul va fi preluat in scurt timp chiar de catre un greu al PDL, si il vad in poll position ca principal candidat pe Adriean Videanu, nu pe Vasile Blaga, cel care a fost astazi inclusiv la intalnirea cu Basescu. Dar argumentul meu este altul: PDL-ul de cand este la putere si de cand este protejat de umbra lui Basescu la Cotroceni, a capatat actori politici foarte bogati. Sunt oameni care s-au imbogatit din 2005 incoace. In mod normal, in viitor, nu vad PDL-ul decat condus de un om recomandat de aceasta bogatie, cum este Adriean Videanu, un om de dreapta", a explicat Gusa la Tvr Info.

"Cred ca si Adriean Videanu a inteles ca a venit momentul sa faca un pas in fata si sa candideze", a mai explicat analistul politic, punctand ca oricum acuzele de coruptie nu mai au validare publica.

El a subliniat ca PDL, un partid pe care-l coteaza la o intentie de vot intre 7% si maximum 10%, "va fi un partid mic spre mediu, cu oameni foarte bogati, foarte bine reprezentati de catre un presedinte ca si Adriean Videanu, care este dintre ei". "Deci greii PDL-ului cred ca vor avea loc in aceasta constructie condusa de un Adriean Videanu sigur, decat dintr-o constructie viitoare pe care e posibil s-o conduca Mihai Razvan Ungureanu", a spus Gusa.

Prigoana este doar un candidat "surogat"

Gusa a sustinut ca Silviu Prigoana este doar un candidat "surogat", iar solutiile PDL ar fi fost un candidat idependent - ideal Raed Arafat, cu care "au negociat prost" - sau o candidatura a Elenei Udrea.

El a precizat ca, in ceea ce-l priveste, nu a fost contactat, ci doar au fost "foarte multe zvonuri" privind candidatura la Capitala. "Nu mi s-a facut nicio propunere nici de la PDL, nici de la Udrea, nici de la Basescu, de niciunde. Probabil ca as fi refuzat", a adaugat el.

Intrebat daca Adriean Videanu si-ar asuma o candidatura la Primaria Capitalei, Gusa a replicat ca, in opinia sa, ar face-o "doar la pachet cu presedintia PDL-ului". "Eu il vad pe Adriean Videaniu in acest moment sa-si asume acest rol doar daca i se sa presedintia PDL-ului si asta ar fi o revansa intersanta pentru un Adriean Videanu care in urma cu cativa ani se visa noul Bill Clinton al Romaniei, chiar se uita in oglinda si i se parea ca seamana fizic (...) O candidatura simpla a luiVideanu fara sa i se ofere si presedintia partidului, exclus, din punctul meu de vedere", a comentat el.

Gusa a subliniat ca este de parere ca un astfel de scenariu este "singura solutie". "Basescu este indraznet in momente de criza", a adaugat analistul.

Dintr-o viitoare miscare politica a lui Ungureanu nu o sa faca parte un PDL cu greii sai

Analistul a adaugat ca se simte nevoia unei noi miscari politice din toamna si a completat ca, in ceea ce-l priveste pe Mihai Razvan Ungureanu, nu-l vede intr-o constructie care sa preia un PDL cu tot cu greii sai, care reprezinta un balast.

In opinia lui Gusa, daca va construi o noua miscare politica, atunci plecarea lui Sorin Frunzaverde are sens.

Pe de alta parte, Gusa a subliniat ca nu-l vede pe Mihai Razvan Ungureanu "un actor fruntas al unei miscari politice care sa preia greii PDL-ului, pentru ca ei, oricat ar fi de grei, raman cu acel balast, sunt grei din cauza balastului pe care-l au in viata politica".

"Ori, un om din noua generatie politica, un intelectual veritabil, cu o practica pe care trebuie sa o valideze, ca Mihai Razvan Ungureanu, nu cred ca poata sa aiba vreo legatura intr-un viitor partid cu acesti grei ai PDL", a mentionat el.

Potrivit lui Gusa, "in niciun caz, dintr-o viitoare miscare politica a lui Mihai Razvan Ungureanu nu o sa faca parte un PDL cu acesti grei, care au balast". "Daca se salveaza intr-o miscare viitoare popular-liberala, se salveaza doar cei care se califica, oameni din noua generatie politica, oameni care sunt netarati. Altfel, e ca la o nacela, este foarte greu sa iei inaltime cu foarte multi saci de nisip in nacela", a explicat el.

Intrebat cand s-ar putea lansa o astfel de miscare, Gusa a subliniat ca scena politica romaneasca are nevoie de o asemenea noua constructie. "Daca scena politica, pe acest cvasi-faliment al PDL-ului se va debalansa puternic dupa alegerile locale, este evidenta nevoia unei miscari politice noi din toamna, pentru ca slabiciunea coalitiei de la putere a generat un fenomen pervers la nivelul USL. Riscam sa avem un USL gonflat, care s-a gonflat fara sa se fi reformat, ceea ce este dramatic pentru situatia politica din Romania", a completat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Gusa Videanu lider PDL, #Videanu candidat Primarie Bucuresti, #miscare politica Ungureanu PDL , #stiri Cozmin Gusa