Gusa: UNPR s-ar putea alia cu PSD pentru a forma noua majoritate parlamentara

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 17:05
5509 citiri
Gusa: UNPR s-ar putea alia cu PSD pentru a forma noua majoritate parlamentara
Foto: Arhiva

Analistul politic Cozmin Gusa a declarat pentru Ziare.com ca anul 2012 ar putea aduce pe scena politica o noua alianta de stanga, formata din PSD si UNPR, care ar urma sa obtina majoritatea parlamentara, intr-o Romanie afectata de criza si saracie.

"Potentiala surpriza pe care o vad in acest moment si care ar putea sa schimbe total jocul politic in 2012 ar fi o mare alianta de stanga intre PSD si UNPR, lucru care ar transa practic in acest moment partea majoritara in alegeri, pentru ca intr-o tara in criza cum este Romania, cu oameni saraci si disperati, fortele de stanga mai populiste intotdeuna vor fi votate in defavoarea celor de dreapta, mai ales ca in acest moment guvernarea este de dreapta, UNPR-ul fiind sa spunem minoritar, daca nu chiar nesemnificativ in exercitiul guvernarii si neocupand un minister care sa influenteze viata sociala a romanilor", a declarat fostul strateg al campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana, din 2009.

Cozmin Gusa mai dezvaluie ca niciunul din actualii lideri ai celor doua formatiuni politice nu vor conduce noua formatiune de stanga, ci o alta persoana, fara a da insa un nume.

"Insa ca sa se intample acest lucru niciunul din actualii lideri ai UNPR si nici Victor Ponta nu ar putea sa fie liderul viitoarei formatiuni de stanga, ci o alta personaliate care ar fi intr-o relatie pozitiva si cu unii si cu ceilalti, un om validat de stanga.

Acesta este primul factor pro realizarea acestei aliante, iar factorul declansator ar putea sa fie continuarea scaderii in sondaje a USL-ului pe durata lunilor ianuarie - februarie si martie, ceea ce ar declansa in mare parte nemultumirea profunda a pesedistilor care isi vor vedea nu doar injumatatite locurile, ci mult mai putine ca inainte, dar chiar si liberalilor care la ultimele alegeri au fost la aproape de 20%, iar un USL care merge in continuare in jos si scade sub 40% intr-o perspectiva si un joc electoral din acest an nu mai este atractiva pentru ei.

Exista cel putin o persoana care ar avea aceasta vocatie si probabil cativa dintre cititorii dumneavoastra, la fel ca si mine, cunosc aceasta persoana.

Sunt pasi care s-au vazut in ultima luna si daca se vor analiza cu atentie anumite semne din viata publica, o sa va dati seama ca ce spun eu este posibil", a mai explicat analistul politic.

Cozmin Gusa mai crede ca in cazul unui scenariu PSD - UNPR, PDL ar putea sa se alieze din nou cu PNL.

"Pe de alta parte, sigur ca o asemenea miscare ar insemna bipolarizarea scenei politice din Romania dintre stanga si dreapta, iar pe partea dreapta s-ar putea intampla si miscari spectaculoase in conditiile in care Crin Antonescu in urma destramarii USL nu ar mai reusi sa isi mentina presedintia PNL.

Aici ma refer la o apropiere intre PDL si PNL sau ar putea sa fie un traseu politic pe partea dreapta pe doua voci distincte: una de centru - dreapta - crestin democrata a PDL si liberala a PNL-ului, formata din actualele formule de conducere ale partidului, dar bineinteles asa cum arata lucrurile astazi daca o asemenea miscare concurenta cu prima s-ar intampla, in mod evident majoritatea la finalul anului in Parlament ar apartine acestei forte reunite de stanga.

Ce rol va avea mass media in campania electorala

Cozmin Gusa a mai declarat ca in actualul context UDMR va intampina dificultati in a obtine scorul necesar la alegeri pentru a depasi pragul de 5%, atat cat prevede legea pentru ca o formatiune politica sa intre in Parlament.

"In mod evident nu stim ce o sa fie pe buletinele de vot pentru ca, pe langa formatiunile principale pe care le-am mentionat, PSD si UNPR sau PDL si PNL, va mai exista UDMR-ul cu inca cel putin doi sateliti ai minoritatii maghiare care vor ingreuna foarte mult demersul Uniunii de a depasi un prag de 5% si poate se vor multumi cu acea reprezentare de baza de deputati si senatori din cateva colegii, s-ar putea sa fie redesenata harta.

Si apropo de reprezentarea minoritatii maghiare si ofensiva domnului Tokes, precum si disperarea cu care domnul Hunor Kelemen cere aprobarea statutului minoritatilor tocmai pentru a creste aderenta electoratului maghiar la UDMR sau tot pentru a asigura niste locuri de reprezentare in viitorul Parlament cultural, pe care il tot viseaza ei de cinci ani de zile, in conditiile in care UDMR nu va mai reusi sa aiba grupuri parlamentare si o reprezentare consistenta.

Este evident ca liderii UDMR se gandesc la un asemenea scenariu pentru ca 2012 va fi un an foarte complicat, foarte sofisticat in strategii foarte greu de prezis asupra rezultatului final, pentru ca de la o zi la alta anumite miscari pot sa reazimuteze spectrul politic cu largul concurs al mass media", a mai spus acesta.

Cozmin Gusa a mai explicat ca "puzderia de canale de stiri care au inceput sa apara au rol de a influenta atitudinea vectorilor de opinie".

"Pentru ca puzderia de canale de stiri care au inceput sa apara nu au alt rol in acest moment decat sa directioneze la nivelul vectorilor de opinie anumite atitudini de la o zi la alta, ele neinfluentand in mare masura consistenta electoratului, ci influentand atitudinea vectorilor de opinie cu rol in miscarile politice de la nivel national si local.

Va fi un an interesant in care ce e astazi nu e maine, iar apropo de asta chiar si surpriza anului 2011, aici ma refer la Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu, in conditiile in care va ramane la fel de prost organizat ca in acest moment nu va reusi sa isi culeaga voturile probabil in niciun colegiu, pentru ca voturile se impart intre majori, iar proasta organizare si lipsa aliantelor politice o sa ii faca sa nu poata sa isi stranga zestrea de simpatie cifrata acum undeva peste 5%", a mai mentionat analistul politic.

Un alt scenariu: aliante PDL - UNPR pentru alegerile locale

Cozmin Gusa mai crede ca in cazul in care UNPR nu se aliaza cu PSD va face aliante cu PDL pentru alegerile locale, cel putin in marile orase din Romania.

"Daca aceste miscari pe care le-am mentionat pe partea stanga nu se intampla si ramane formatul politic in care suntem azi, in mod evident in multe din marile orase se va forma o alianta pentru primarie intre PDL si UNPR, un candidat comun, dupa modelul Bucurestiului.

In Capitala, practic UNPR este azi partidul cel mai bine reprezentat, are doi primari care ies sigur: Piedone si Ontanu, iar celelalte doua partide sunt reprezentate cu siguranta cu viitori primari: PDL la sectorul 3 (s-au facut proiectii care arata ca orice primar propus de Negoita ar obtine 70%) si PNL la sectorul 1.

Deja patru sectoare sunt destul de bine consolidate la nivelul Bucurestiului, in timp ce PSD practic nu are nicio optiune pentru primar. Marian Vanghelie, in functie de jocul din interiorul partidului el fiind si cu scoruri mai jos decat ceilalti patru primari, ar putea sa piarda in cazul unei dezlipiri de partid voturile PSD-ului, iar social democratii vor pierde voturile lui Marian Vanghelie, daca propun un alt candidat.

Sectorul 5 este un sector care in acest moment tremura in functie de lupta dintre Vanghelie si Ponta, care este una evidenta.

Iar in sectorul 6 este evident din toate sondajele ca actualul primar are cel mai slab scor si acolo lupta este deschisa. Din nefericire pentru ele, partidele nu au candidat consistent pentru acest sector, acolo va fi o lupta pe cinste", a mai explicat analistul politic.

Cozmin Gusa a mai mentionat ca "puzderia" de candidati care au inceput sa apara pentru primarii nu fac decat o "afacere", adica isi vor da voturile candidatului care ii va da cei mai multi bani.

"Dar dupa modelul Bucurestiului in foarte multe localitati vor fi ganditi candidati la primarii care sa reuseasca sa securizeze cateva procente, pe care, insa, pentru prima data in istorie, le vor livra inainte de alegeri, pentru ca alegerile din acest an sunt intr-un singur tur si atunci nu o sa mai fie pe obiceiul clasic: in turul doi vezi cui dai voturile.

Iar puzderia de candidati, de la Bucuresti de exemplu, pe care ii vedeti acum sunt oameni care doresc sa isi negocieze inaintea alegerilor, cele 1-2-3-4%, in functie de cat va realiza fiecare, cu unul dintre candidatii care va plati mai bine, ca asta e obiceiul romanesc. Asta va marca practic alegerile locale.

Pe de alta parte, concomitenta alegerilor va genera un rol mult sporit al primarilor in a tracta parlamentarii la nivel de simpatie, iar pe de alta parte va genera imposibilitatea de a dicta asupra candidatilor dupa obiceiul de pana acum al baronilor locali, care isi castigau mandatul in vara si apoi la alegerile parlamentare puneau pe cine doreau ei in colegii sau pe liste", a conchis Gusa.

Sebastian Lazaroiu: Va veni la putere o mare coalitie intre stanga si dreapta Interviu Ziare.com

Un alt scenariu pentru 2012 a fost oferit de fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu, care a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com ca sfarsitul anului 2012 va aduce la putere o mare coalitie intre stanga si dreapta cu maximum trei componente care va avea ca principal obiectiv pentru primul an de guvernare revizuirea Constitutiei cu tot ce presupune asta.

In ceea ce priveste noul premier al Romaniei, Lazaroiu spune ca sigur acesta nu va fi Victor Ponta dar, afirma el, pot fi multe surprize.

"Nu vad insa un premier tehnocrat decat daca contextul international se va degrada extrem de tare. Altfel nume precum Tanasescu, chiar un Adrian Nastase reabilitat pot fi plauzibile", a precizat Sebastian Lazaroiu pentru Ziare.com.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Cozmin Gusa alegeri 2012, #alianta stanga PSD UNPR , #stiri Cozmin Gusa
Comentarii
Poza Jerome
Jerome
rank 5
Gusa pentru noi este Lazaroiu 2
Poza bum
bum
rank 5
securistii din PSD la discretie marionetele din UNPR !