S-a infiintat Institutul GeoPOL. Despre Romania, in context regional si global

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 11:40
4334 citiri
S-a infiintat Institutul GeoPOL. Despre Romania, in context regional si global

In data de 15 ianuarie 2012, s-a infiintat Institutul de Analiza, Strategie si Prognoza "GeoPOL", o institutie privata care isi propune sa furnizeaza expertiza si consultanta geopolitica si geoeconomica.

Printre membrii bordului Institutului GeoPOL se afla Dorel Abraham (sociologie-sondaje), Sorin Antohi (istoria ideilor), Iosif Boda (politica interna), Dan Dungaciu (relatii internationale), Cozmin Gusa (geopolitica), Marian Preda (asistenta si protectie sociala). Director executiv este Lucian Dumitrescu.

Potrivit unui comunicat de presa, Institutul GeoPOL va furniza expertiza si consultanta in domenii precum geopolitica si geoeconomie, strategii politice si marketing electoral, relatii internationale si studii de securitate.

Institutul GeoPOL va publica lunar rapoarte, analize si sondaje de opinie focalizate preponderent pe evolutiile din Romania, Republica Moldova si Balcanii de Vest, precum si interactiunile spatiilor mentionate cu UE, Rusia, SUA si China.

Subiectul principal al sintezelor Institutului va fi legat de conectarea Romaniei la agenda globala si pozitionarea in noua configuratie europeana, euroatlantica si eurasiatica.

Potrivit comunicatului, "GeoPOL considera ca integrarea Romaniei in structurile euroatlantice a marcat implinirea singurului proiect (geo)politic coerent pe care clasa politica si populatia l-au avut in solidar in perioada postcomunista. Dupa cinci ani de la integrarea Romaniei in structurile europene, concluzia clara este lipsa unui proiect post-aderare al tarii noastre.

In fapt, Romania a stiut ca trebuie sa se integreze, dar nu a stiut sa implementeze formalismul integrarii. In particular, spatiul romanesc a ramas mai degraba consumator de politici europene si nu furnizor, statut de neaceptat pentru o tara de frontiera a spatiului euroatlantic".

In context, GeoPOL crede ca datele geopolitice ale Romaniei - dubla frontiera a spatiului euroatlantic, comunalitati evidente si unice in spatiul european cu R. Moldova, vecin al Marii Negre, stat aflat in zona de contact cu potentialul geopolitic emergent al Ucrainei si Serbiei, beneficiind de o relatie constructiva cu Turcia, de o populatie romaneasca consistenta in jurul frontierelor, precum si legaturile perene cu spatiul eurasiatic - recomanda statul roman sa devina pilon strategic in spatiul rasaritean si regiunea extinsa a Marii Negre.

In consecinta, GeoPOL constata ca actuala criza politico-financiara este una sistemica, ce va genera o reconfigurare a structurilor mondiale, cu o magnitudine fara precedent pe timp de pace.

Astfel, nu doar realitatile, dar si conceptele se vor modifica substantial in urmatorii ani, de aceea una dintre sarcinile GeoPOL va fi sa conceptualizeze si sa decripteze consecintele ce vor fi deopotriva (geo)politice si epistemologice.

Initiatorii GeoPOL considera ca mobilizarea si coagularea gruparilor intelectuale si de expertiza ca fiind determinante in atari conditii.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Institutul GeoPOL, #GeoPOL Cozmin Gusa , #stiri Cozmin Gusa