Cozmin Gusa: Basescu, neinspirat si neasistat in campanie, dar revine la Cotroceni - Interviu

Sambata, 28 Iulie 2012, ora 12:40
13011 citiri
Cozmin Gusa: Basescu, neinspirat si neasistat in campanie, dar revine la Cotroceni - Interviu
Foto: Arhiva

Analistul politic Cozmin Gusa este convins ca pragul de 50% plus unu prezenta la referendum nu va fi atins, astfel incat Traian Basescu va reveni la Cotroceni. Pe de alta parte, el estimeaza ca Basescu va obtine doar 20% din voturile exprimate in favoarea sa.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Cozmin Gusa vorbeste despre strategiile si gafele principalilor actori politici in campania pentru referendum, despre viata politica post-referendum si cam care sunt sansele lui Victor Ponta de a supravietui scandalului de plagiat.

- Cum apreciati comportamentul principalilor actori politici, Traian Basescu, Victor Ponta si Crin Antonescu, in aceasta campanie? Au reusit sa convinga, au facut gafe majore, este ceva de remarcat in mod deosebit?

S-a mimat o precampanie pentru parlamentare de fapt, asa cum m-asteptam. Referitor la actorii politici mentionati de catre dvs, remarc slaba prestatie a lui Traian Basescu, ce mi-a parut nu doar neinspirat, dar si neasistat; a preferat sa vorbeasca despre un viitor ipotetic sumbru, neargumentand convingator, cand in realitate trebuia sa discute doar despre mandatul sau si de ce-ar trebui romanii sa-i mai acorde o sansa. Si a facut un lucru nepermis: si-a mandatat camarila sa denigreze actuala putere in plan international, cu pretul distrugerii pe termen mediu a fragilului prestigiu de care ne bucuram totusi la nivelul Uniunii Europene.

Referitor la Victor Ponta si Crin Antonescu, n-au facut vreun gest major de campanie, preferand varianta calduta de a se supune programului de precampanie al USL. Din aceasta pricina, nici nu cred ca vor reusi sa "incalzeasca" temperatura pana la nivelul de participare de 50% + 1, necesar pentru validare.

Daca este sa vorbim despre gafe, au fost destule, prea multe chiar, ceea ce arata de fapt nivelul precar al organizatiilor politice. Totusi, niciuna dintre aceste gafe n-o intrece pe cea a lui Traian Basescu, de a emite public posibilitatea de boicot, si-asta abia la sfarsitul campaniei, cand a sesizat trendul sondajelor ce-l dezavantajeaza. Si-a dinamitat in acest fel mare parte din potentialul electoral pe care-l mai detinea, si care se baza pe calitatile lui de luptator redutabil in conditii dificile. A preferat neaosa strategie bazata de "fuga-i rusinoasa, dar e sanatoasa", fapt ce-l va elimina cu certitudine din viata politica. Si mai repede decat va-nchipuiti!

- Banuiesc ca ati citit stenogramele PNL. Cum apreciati strategiile USL?

Amatoristice. Dar, la asa clasa politica, asa consultanti, asa strategii, asa rezultate.

Stenograme PNL: Fenechiu - Cu presa noastra focusam pe demiterea lui Basescu (Video)

- Credeti ca va fi depasit pragul la referendum? Riscati un pronostic privind rezultatul?

Nu cred, dupa cum spuneam mai sus. Risc si-un pronostic: nu se va depasi pragul de 40 la suta, iar Traian Basescu va fi invins net, nereusind mai mult de 20 la suta din voturi in favoarea sa.

- Ce credeti ca se va intampla prin politica noastra, in eventualitatea ca Traian Basescu va reveni la Cotroceni? La ce ar mai putea recurge USL?

Daca va avea proasta inspiratie sa revina (si il vad suficient de speriat, ca sa faca asta!), cred ca va fi doar pe termen scurt. Sa nu uitam ca lozinca "iesi afara, javra ordinara!" a fost scandata chiar in fata zidurilor Cotroceniului, si nu de catre oricine, ci de catre angajatii MAI. In momentul in care acest strigat va fi amplificat, si nu vad vreun motiv sa nu fie, atata timp cat Traian Basescu se mai bucura in mod real doar de sustinerea unui numar mic de beneficiari reali ai mandatului sau (printre care si celebrii "intelectuali sinecuristi", ce s-au capatuit in mandatul lui Traian Basescu), el va fi obligat sa plece.

USL are o problema majora, cauzata de declaratia de plecare din politica a lui Crin Antonescu, in cazul nevalidarii referendumului si intoarcerii lui Traian Basescu. Ma astept s-o rezolve tot in strada, dar printr-o miscare inversa, prin care, "mase largi de oameni ai muncii", sa-l implore sa-si revizuiasca parerea si sa nu-i abandoneze. Nu e nimic original, a facut si Traian Basescu acelasi lucru in 2007, la precedenta suspendare, cand i s-a organizat un miting in Piata Universitatii, unde cateva mii de oameni l-au rugat sa nu demisioneze in 5 minute. Si n-a mai demisionat!

- In eventualitatea ca Traian Basescu va fi demis, pe cine vedeti in cursa pentru Cotroceni? Pe langa previzibilii Crin Antonescu si MRU, ar mai putea aparea si un Sorin Oprescu sau altcineva cu sanse?

Singurul candidat ce-ar putea pune probleme lui Crin Antonescu ar fi un candidat al stangii, lucru posibil doar in cazul ruperii USL, fapt posibil, dar cotat cu o mica probabilitate azi.

- Acuzele de plagiat vor afecta cariera lui Victor Ponta? Credeti ca va depasi acest episod cu bine sau, dimpotriva, il va trimite pe linie moarta?

Vor afecta, dar fara sa-l darame. In plan personal e o lovitura grea, atenuata insa de statutul de baiat inteligent de care el se bucura nu doar la nivel public, dar si la nivelul profesionistilor din domeniu. In plan politic, lovitura a avut un "bad timing" pentru adversarii sai, pentru ca a fost plasata in contextul luptei politice, fapt ce i-a permis lui Victor Ponta s-o diverteze destul de usor.

- Cu cine mai lucrati, cui ii mai acordati consultanta?

Oricarui prieten care cred eu ca merita, insa doar ocazional si fara angajament. Lucrez la proiectele personale, ce cuprind o noua carte de geopolitica, dar si-un proiect de constructie in domeniul business-ului strategic.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Cozmin Gusa referendum Basescu, #Cozmin Gusa plagiat Ponta, #Cozmin Gusa Traian Basescu, #Cozmin Gusa Crin Antonescu , #Traian Basescu
Comentarii
Poza TZUTZU
TZUTZU
rank 5
Nu mergem la votare !.... BOICOTAM referendumul sarlatanilor USL !