Regal de pasari si animale mici la Craiova

   

Pasari de curte de categorie grea sau pitica, de decor, porumbei, pauni, papagali, canari, dar si iepuri de diverse rase si dimensiuni pot fi admirati si chiar cumparati, in acest weekend, la Centrul Transfrontalier din Craiova, unde se desfasoara cea de a IV-a editie a Expozitiei nationale de pasari de agrement.

Expozitia contine peste 1.800 de exemplare ale celor mai renumiti crescatori din tara, unii detinatori de campioni europeni, care pot fi admirate pe cele doua etaje ale Centrului Transfrontalier din str. Calea Severinului nr. 21A, in spatele RAT. Parterul se deschide cu zeci de exemplare de iepuri de talie mica, mijlocie, mare si uriasa, printre care se numara rase mai putin cunoscute, dar spectaculoase ca aspect precum "berbecul pitic" sau "cap de leu" dar si "neozeelandezul" alb si rosu sau "marele alb".

Majoritare in expozitie sunt insa pasarile: 1.200 de exemplare de gaini, de diverse rase brahma, dar si motata olandeza sau gaina de matase. In mijlocul lor se afla si cateva exemplare de paun. Nu lipsesc nici porumbeii, categorie la care se pot intalni voiajori, frizatul sau plutitorul egiptean. Vizitatorii se pot bucura si de prezenta exotica a papagalilor sau canarilor. "Expozitia va fi deschisa publicului sambata, de la 10.00 la 18.30, duminica, de la 8.30 la 14.00, iar intrarea se va face pe baza de bilet in valoare de cinci lei pentru adulti si trei lei pentru copii", a precizat Florin Gatejescu, reprezentant al Asociatiei crescatorilor de pasari si animalelor mici de rasa din Romania, organizatorul evenimentului.

Concurenta campionilor

Participarea la expozitii nu reprezinta doar o ocazie de parada, ci si un bun prilej de a stabili un nou clasament intre crescatori, prin arbitraj. La Craiova, arbitrajul a fost facut vineri de patru specialisti din Slovacia, alaturi de care au fost si arbitri din Romania, astfel incat odata ce va fi deschisa expozitia publicului larg, vizitatorii sa admire si campionii acesteia. Pentru pasarile de curte, arbitrajul va fi dupa normele europene. "Acestea au fost stabilite la Bruxelles si traduse din limba germana in romana. Se va tine cont astfel de caracteristicile gainii. Trebuie sa fie pura genetic. Noi nu ne ocupam de cresterea gainilor de comert pe scara larga. Pentru a deveni campioana, o pasare trebuie sa obtina 96-97 de puncte la rubrica avantaje care iau in calcul penajul, culoarea, pozitia corpului si capul. Nu trebuie sa aiba multe puncte la defecte, unde se urmaresc deformarile genetice ca, de exemplu, ciocul stramb sau picioarele in X", a precizat Dan Boitos, crescator de pasari brahma din Lugoj.

Premiul impune pretul

Conform clasamentului specific arbitrajului din expozitii, un exemplar este declarat "campion" daca obtine 97 de puncte din 100, "exceptional" pentru 96 de puncte, "foarte bun" daca are 93 si 95 de puncte si "bun" intre 90 si 93 de puncte. Premiul primit influenteaza si pretul, spun crescatorii. "Cei care obtin titlul de campioni primesc o cupa si o diploma. Nu sunt recompensati cu premii in bani, dar sunt cautati de cumparatori specialisti pentru oua si pui. O pasare buna porneste de la 50 de euro", a precizat crescatorul Dan Boitos. Acelasi pret de pornire il au si porumbeii. Pentru iepuri, se cere de la 70-80 de lei pentru un pui de neozeelandez, iar pentru uriasul alb, pretul porneste de la 130 de lei si poate creste in functie de oferte. Cel mai scump este papagalul "Marele Alexander", cunoscut drept papagalul care vorbeste si porneste de la 2.000 de lei bucata.

Crescatori din hobby

Cresterea de pasari si animale mici de rasa nu reprezinta o afacere pentru cei care se ocupa de asta, ci mai mult un hobby, care presupune si cheltuieli pe masura. "Pentru iepuri, de exemplu, anual trebuie luate noi exemplare pentru improspatarea sangelui pentru ca nu se pot imprechea daca sunt rude. De altfel, aceste animale sufera cel mai mult de pe urma caldurii vara si au nevoie de ventilatie speciala, care sa le ofere aer proaspat. Cheltuielile ajung astfel pana la 700 - 800 de euro pe an", precizeaza Alin Jurculet din Bihor. Altii nici nu vor sa mai calculeze.

"Cresc pasari de cand ma stiu. Am fost cu ele la competitii in Europa. Tot ce stiu este ca investitiile incep din luna decembrie, odata cu recoltarea oualor pe care le punem apoi la incubator. Pana in februarie scoatem puii, care, la randul lor, trebuie crescuti la caldura. Se adauga apoi si tratamentul, care incepe din prima zi de viata a puilor cu vaccinul pentru *boala mare*, apoi la noua zile se face cel pentru pesta si la 14 zile cel pentru burseta infectioasa. Urmeaza tratamentele pentru bronsita, laringotraheita infectioasa. Ocazional, se aplica vitaminizare si antibiotice", a spus Dan Boitos, crescator de pasari de curte de 40 de ani. Pentru fiecare specie exista si secrete pe care craiovenii le pot afla chiar de la crescatori daca vor trece pragul expozitiei din acest weekend.
Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 04:13
Sursa: Gazeta de Sud

Articol citit de 201 ori


Gazeta de Sud

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook