Craiova, centru de pregatire in chirurgia laparoscopica

   

In Banie se fac interventii chirurgicale cu laparoscopul din 1996, pionierii acestui tip de operatii fiind medicii de la Clinica I Chirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta. Ca o recunoastere a activitatii in acest domeniu, ministerul a pus Craiova pe lista centrelor de pregatire in chirurgia laparoscopica.

Chirurgia este una dintre specialitatile cu care scoala craioveana de medicina se mandreste. Prof. dr. Ion Georgescu, seful Clinicii Chirurgie I din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Craiova, considerat printre primii zece chirurgi din tara, afirma intr-un interviu acordat recent pentru GdS ca Bania tine pasul cu noutatea in materie de chirurgie si ca medicii tineri care vin din spate sunt foarte bine pregatiti. O latura a chirurgiei moderne este si laparoscopia, specialitate care s-a dezvoltat foarte bine la Craiova si in care pionieri au fost medicii de la Clinica I Chirurgie a Spitalului Judetean.
Laparoscopia la Clinica I Chirurgie a inceput in urma cu 16 ani, iar primele interventii au avut loc sub indrumarea unei echipe de medici din Cluj. "Chirurgie laparoscopica se face la Craiova din noiembrie 1996. Noi am fost primii care am inceput cu acest tip de interventii chirurgicale, iar cei care ne-au initiat au fost colegii chirurgi de la Clinica III Chirurgie din Cluj, condusi de regretatul profesor Sergiu Duca. Timp de cativa ani, Clinica I Chirurgie a fost singura din oras in care se practicau interventii laparoscopice, dupa care au inceput treptat si celelalte clinici de chirurgie din Craiova. Am mers initial doar pe colecistectomii laparoscopice, adica scoaterea vezicii biliare cu ajutorul laparoscopului. In primul an am efectuat circa o suta de astfel de interventii, apoi numarul lor a crescut de la an la an. Cu timpul, am extins indicatiile si paleta de interventii in conformitate cu standardele internationale si nationale. In ultimii ani, numarul de interventii laparoscopice a ajuns la peste 300 pe an", afirma dr. Valeriu Surlin, sef de lucrari la Clinica I Chirurgie.
Acesta sustine ca in urma pregatirii din tara si strainatate de care au beneficiat medicii de aici, la Clinica I Chirurgie au putut fi abordate interventii laparoscopice din ce in ce mai variate. "De ajutor, pe parcursul timpului, ne-a fost mai intai dotarea cu echipamente moderne pe care ne-a oferit-o Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova in 2002, iar apoi programul national din 2008, de dotare a spitalelor din tara cu echipamente pentru videolaparoscopie, in cadrul caruia clinica noastra a primit o noua linie de laparoscopie, impreuna cu instrumentarul pentru interventii de baza", mai spune dr. Valeriu Surlin.

UMF, intre cele mai bune din tara

Seful de lucrari de la Clinica I Chirurgie a enumerat si cateva dintre interventiile laparoscopice care se fac aici: "In ceea ce priveste interventiile chirurgicale pe care le abordam, in afara de litiaza veziculara si apendicectomie, care deja au devenit tehnici de baza, facand parte din curricula de pregatire in chirurgie a rezidentilor, practicam operatii care se inscriu in sfera interventiilor avansate din punct de vedere laparoscopic: hernia hiatala, cancerul de colon, ulcerul perforat, splenectomiile pentru purpura trombocitopenica idiopatica, chisturile hidatice hepatice, biopsiile ganglionare peritoneale pentru bolile sistemului limfoproliferativ etc".
"Ne-am implicat activ si in activitatea de training, organizand periodic cursuri de pregatire in chirurgia laparoscopica pentru toate categoriile de medici chirurgi- rezidenti, specialisti, primarii, oricine si-a manifestat dorinta sa invete a fost primit cu caldura. Am fost tot timpul deschisi catre colaborarea cu alte sectii din spital si asa s-a dezvoltat laparoscopia la Urologie, la Ginecologie, Chirurgie pediatrica. Acum, clinicile de ginecologie si de chirurgie pediatrica au obtinut linii de laparoscopie complete si efectueaza deja multe interventii chirurgicale pe cale laparoscopica", a adaugat dr. Valeriu Surlin. Acesta considera ca "prin ceea ce s-a realizat pana acum in clinicile craiovene in care se efectueaza chirurgie laparoscopica, Universitatea de Medicina din Craiova se numara printre cele mai bune centre de laparoscopie din tara, dupa universitatile traditionale din Bucuresti, Cluj si Iasi".
De altfel, ca o recunoastere a activitatii in acest domeniu, orasul Craiova a fost propus de minister drept centru de pregatire in chirurgia laparoscopica, pentru obtinerea atestatelor de pregatire in chirurgia laparoscopica nivel I tehnici de baza) si nivelul II tehnici avansate), responsabil de acest centru urmand sa fie seful Clinicii I Chirurgie, prof. univ. dr. Ion Georgescu.

Avantajele laparoscopiei

Avantajele laparoscopiei ar fi urmatoarele: instrumentarul de inalta tehnicitate folosit, care scurteaza durata interventiei chirurgicale; bolnavul se recupereaza mai repede si isi reia in scurt timp alimentatia si tranzitul intestinal; complicatiile postoperatorii legate de plaga sau de deschiderea abdomenului sunt minime; aspectul estetic este superior; imunitatea postoperatorie a pacientului este mai bine pastrata, infectiile fiind in proportie mult mai mica decat dupa chirurgia deschisa.
Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 04:35
Sursa: Gazeta de Sud

Articol citit de 346 ori


Gazeta de Sud

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook