Cu repartitor, fara repartitor

   

Tot mai multi dintre craiovenii care au optat cu ani in urma pentru montarea repartitoarelor, in speranta ca vor putea face economii la incalzire, renunta acum la aceste aparate, constatand ca au platit la intretinere mai mult decat cei fara repartitoare.

Chiar daca in factura suma este mai mica, daca pun cap la cap taxele pentru citirea repartitoarelor si calculul consumului, plus problemele aparute cu camerele neincalzite, tot acolo ajung, la costurile de la pausal. "Noi am facut un calcul la asociatie si este clar ca platesc mai mult cei cu repartitoare. Ei inchid caldura si poate platesc 200 de lei comparativ cu cei de la pausal, care platesc 400 de lei, dar costul acesta este pentru o singura camera in care are caldura. In plus, cu siguranta, confortul termic este diferit intr-o locuinta incalzita fata de una in care proprietarul inchide robinetii de la calorifere", este de parere Marcel Cumpanasu, presedintele Asociatiei 3 Sarari-Siloz. Plata caldurii este mai putin costisitoare la cei cu repartitoare, numai ca acestia tremura de frig in propriile locuinte deoarece, din cele doua-trei camere ale apartamentului, incalzesc doar una. "In asociatia noastra au renuntat foarte multi proprietari la repartitoare. Le-au tinut un an, pana s-au convins si le-au dat jos. Au ramas putine blocuri pe repartitoare", spune presedintele Asociatiei de proprietari 16 Rovine II, Dan Remus. Acelasi lucru s-a intamplat si la Asociatia 5 - 1 Mai si Asociatia 5 Nicolae Titulescu.
In alte asociatii, inca se mai poarta discutii pro si contra repartitoare, cum este cazul Asociatiei de proprietari 1 Mircesti sau blocul B 34 din cartierul George Enescu.

Intre repartitoare si pausal

Craiovenii care si-au montat repartitoare sunt acum legati prin aceasta modalitate de calcul a caldurii consumate. Chiar daca vor sa renunte, cu siguranta se gaseste pe scara macar un singur vecin care se opune si in acest fel nu au de ales. "Eu am repartitor. Pe de o parte este bine, ca platesc mai putin, pe de alta e rau, ca este cam frig. Eu as vrea sa renunt, dar am inteles ca daca le dau jos platesc mai mult cu un anume procent decat este cea mai mare factura. Eu si maine le-as da jos, dar nu se pun toti de acord. Mai bine stau intr-o camera cu caldura. Tot blocul este rece ca toti inchid. Inainte erau tevile calde, dar acum daca le inchid si nu circula caldura sunt reci. Asa ca si iarna aceasta stam tot pe repartitor. Este avantajos pentru cei care sunt singuri, pentru cei care pleaca, nu pentru cel care are o familie, copii", spune Vasile Bancescu, proprietar in blocul 44 Sarari.
In schimb, proprietarii din blocurile fara repartitoare spun ca nu si-ar pune repartitoare in conditiile actuale. "Este mai bine, avem caldura. Vecinii cu repartitoare platesc tot atat ca noi si, in plus, ingheata de frig. Nu mi-as pune niciodata repartitoare, nici pe vecini nu i-am auzit ca-si doresc acest lucru", afirma Eugenia Cicalsteu, proprietar in blocul 55, scara 2, cartier Sarari.
Locatarii spun ca diferenta de costuri este mica intre factura la caldura a celor cu repartitoare si a celor de la pausal. Chiar daca platesc ceva mai mult, au caldura pe masura, sustin proprietarii.

Taxat cu coeficientul de corectie

Conform art. 1, alin. 7, din Norma Tehnica pentru aplicarea Ordinului nr. 343 din 2010, daca in perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este indeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative in vigoare, ca urmare a renuntarii unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spatii se considera necontorizate (fara repartitoare), unitatile de consum alocate pentru aceste spatii calculandu-se conform articolului 7 din aceasta norma tehnica astfel: se afla consumul maxim pe un metru patrat suprafata radianta, realizat de un calorifer cu repartitor, al unui apartament contorizat din condominiul (blocul) respectiv. Acesta se ia ca referinta in calcul. Se inmulteste acest consum maxim cu suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzire din spatiul fara repartitoare, la care se adauga 10% (coeficientul de corectie pentru apartamente este 1,1). Unitatile de consum alocate se corecteaza si cu factorii de amplasare.
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 04:14
Sursa: Gazeta de Sud

Articol citit de 115 ori


Gazeta de Sud

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook