Referendum cu dosare penale in Dolj

   

Mai multi primari, aproape 20 de presedinti de sectii de votare, membri ai birourilor sectiilor de votare, dar si mai multi craioveni si doljeni sunt cercetati pentru diferite incalcari ale legii dupa referendumul de duminica

Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Dolj a facut ieri un bilant al neregulilor sesizate de-a lungul referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei, politistii numarand 32 de incidente in legatura cu procesul de vot, multe dintre ele fiind de natura penala.
Cele mai multe sesizari au vizat primari sau presedinti ai sectiilor de votare care au aprobat pe banda rulanta cereri pentru urna mobila depuse de persoane care nu aveau dreptul sau chiar de persoane care votasera deja. Nu au lipsit cazurile de persoane care au incercat sa voteze, desi nu aveau dreptul, dar si incercarile de a indesa urnele cu mult mai multe buletine de vot.

Urna mobila, prea... incapatoare

Astfel, potrivit politistilor IPJ Dolj, duminica au fost sesizate nu mai putin de 19 incidente in care au fost implicati tot atatia presedinti de sectii de votare care au aprobat cereri pentru urna mobila pentru persoane care nu aveau probleme de sanatate si puteau merge sa voteze.
Alti patru presedinti de sectii de votare sunt cercetati pentru ca au aprobat cereri pentru urna mobila depuse de persoane care votasera inainte in sectia de votare.
De exemplu, presedintele Sectiei de votare nr. 385 din Maglavit este cercetat penal pentru ca a aprobat deplasarea urnei mobile la Dumitru Ignat, din localitate, desi acesta votase anterior la sectia de votare.
O sesizare asemanatoare a venit din comuna doljeana Leu. Presedintele Sectiei de votare nr. 378 din Leu s-a ales cu un dosar penal pentru ca a aprobat cererile pentru urna mobila venite din partea mai multor persoane care votasera anterior in sectia de votare. Daca "ingineria" ar fi reusit, aceste persoane ar fi votat de doua ori, in acest caz fiind vorba de introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate, fapta pedepsita cu inchisoarea de la doi la sapte ani. Cum nu a reusit, presedintele sectiei de votare este cercetat acum pentru tentativa la comiterea acestei infractiuni.

O bunica a votat de doua ori

Un alt caz a fost inregistat in comuna Mischii, unde un barbat a descoperit cu stupoare ca bunica sa, in varsta de aproape 100 de ani, imobilizata la pat, se dusese inaintea sa la sectia de votare pentru a stampila buletinul de vot.
Astfel, duminica, politistii au fost sesizati de Marian Gherasim despre faptul ca pe lista suplimentara de la Sectia de votare nr. 397 Mischii figureaza ca a votat si Gheorghita Dinca, de 97 de ani, bunica sa, care nu a iesit insa din casa.
Din cercetarile politistilor s-a stabilit ca, fiind imobilizata la pat, batrana a solicitat urna mobila, insa membrii comisiei sectiei de votare nu au ajuns acasa la ea cu urna. Dupa ce au verificat la Sectia nr. 397, politistii au vazut ca, intr-adevar, batrana ar fi votat pe lista suplimentara, desi pe buletin nu avea aplicat autocolantul. Cei doi membri ai biroului sectiei de votare care au plimbat urna mobila prin comuna - Ioana Ciocan, din Mischii, si Stefan Vintila, din Craiova, sunt suspectati ca, in acest fel, au facut ca batrana de 97 de ani sa voteze de doua ori, desi urna mobila nu a ajuns la ea si nici ea la sectia de votare. Pe numele celor doi a fost intocmit un dosar penal pentru introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori.

Trei primari la... Parchet

Alte plangeri privind unele incalcari ale legii privind organizarea si desfasurarea referendumului, dar si ale Codului Penal nu au mai trecut pe la IPJ Dolj, ci au fost depuse de reprezentantii PDL Dolj direct la Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova.
Astfel, duminica dimineata, PDL Dolj a anuntat ca a fost depusa o plangere penala impotriva primarilor din Marsani, Dabuleni si Bistret, respectiv impotriva lui Constantin Ghencioiu, Nicolae Dragoi si a Cristianei Antonie. Plangerea penala cu numarul 1/28.07.2012 a fost depusa si inregistrata la Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova.
Mai exact, conducerea PDL a reclamat faptul ca cei trei primari USL au "aranjat" primirea a mult mai multe cereri pentru urna mobila fata de alegerile locale din iunie, in toate cele trei cazuri fiind vorba de o frauda. De exemplu, numai la Dabuleni ar fi fost primite 600 de cereri pentru urna mobila. Nicolae Dragoi, primarul din Dabuleni, a precizat duminica pentru GdS ca nu este vorba de nici un fel de ilegalitate, din moment ce legea nu mai cere ca aceia care solicita urna mobila sa o faca in baza unei adeverinte medicale. Potrivit edilului din Dabuleni, pana in jurul pranzului se inregistrasera aproximativ 120 de cereri pentru urna mobila, "mai multe fata de alegerile trecute". Mai in gluma, mai in serios, edilul din Dabuleni a afirmat ca numarul solicitarilor pentru urna mobila ar putea creste, pentru ca oamenii "poate se mai imbolnavesc pana diseara".

Turismul electoral a fost si nu prea

Desi, in cursul zilei de duminica, PDL Dolj a anuntat ca a sesizat politia in legatura cu faptul ca reprezentantii USL fac "turism electoral" cu mai multe autocare, IPJ Dolj nu a confirmat acest lucru. Astfel, duminica, PDL Dolj a comunicat ca "turismul electoral" se face in Dolj cu mai multe autocare inmatriculate in Dolj, Ilfov, Olt, Gorj si Bucuresti si au facut publice numerele de inmatriculare ale acestora. In plus, PDL Dolj a explicat ca autocarele cu care s-a facut turism electoral au plecat din zonele Hanul Doctorului, Consul si Selgros din Craiova, dar si din Bulzesti, Simnic, Cernele, Mofleni si Isalnita.
Cu toate acestea, politistii de la IPJ Dolj au declarat ieri ca la ei nu a ajuns nici o astfel de sesizare. Ba mai mult, reprezentantii IPJ Dolj au explicat ca in cursul zilei de duminica nu au fost primite sesizari cu privire la activitati care sa poata fi considerate ca "turism electoral". Nici politistii aflati in cele 17 filtre rutiere nu au identificat mijloace de transport persoane care sa se fi aflat in afara rutei de transport sau in afara orarului prestabilit si nici care sa prezinte suspiciuni ca ar intreprinde actiuni de "turism electoral".

La vot fara... drept

Alte patru persoane s-au ales cu dosare penale dupa ce, la referendumul de duminica, au incercat sa voteze, desi acest drept le fusese interzis de instantele de judecata. Georgeta Mihai, de 43 de ani, din Craiova, s-a prezentat la Sectia de votare nr. 33 din localitate pentru a vota, insa in urma verificarilor facute de jandarmi s-a constatat ca acest drept ii fusese interzis printr-o hotarare a Judecatoriei Craiova.
Tot duminica, jandarmii de la Sectia nr. 68 Craiova au fost anuntati de catre presedintele sectiei ca Grigore Pobirci, de 38 de ani, din localitate, a venit si a cerut sa voteze, insa acest drept i-a fost interzis printr-o hotarare a Judecatoriei Calafat.
De asemenea, un craiovean a reusit duminica "performanta" de a fi cercetat atat pentru ca a votat fara drept, dar si pentru tentativa de vot fara drept. Astfel, presedintele Sectiei nr. 35 din Craiova a anuntat jandarmii ca s-a prezentat pentru a vota Niculae Fistogeanu, de 50 de ani, din localitate, care nu mai avea insa acest drept. In urma verificarilor facute de jandarmi s-a stabilit ca dreptul de a vota ii fusese interzis barbatului intre anii 2006 si 2012 printr-o hotarare a Judecatoriei Craiova. Cu toate acestea, jandarmii au gasit pe spatele cartii sale de identitate autocolantul care indica faptul ca a votat si pe 10 iunie 2012, la alegerile locale. Barbatul este cercetat acum atat pentru ca a votat fara drept, dar si pentru tentativa de vot fara drept.
Un incident inedit a avut loc la Ostroveni, la Sectia nr. 419. Georgeta Mina, de 33 de ani, din localitate, s-a prezentat in sectie pentru a vota cu... doua carti de identitate. Luata la intrebari, femeia a explicat ca celalalt buletin este al soacrei sale, care trebuie sa vina si ea sa voteze. Membrii biroului sectiei de votare nu au crezut-o si i-au retinut cartile de identitate, cazul fiind preluat de politistii din Bechet. Georgeta Mina este cercetata pentru tentativa de vot multiplu.

Impiedicarea dreptului de vot
Reprezentantii IPJ Dolj au precizat ca, duminica, au fost primite trei sesizari care au avut ca obiect presupuse incercari de a impiedica oamenii sa isi exprime dreptul la vot de catre persoane publice din localitatile Daneti, Gogosu si Izvoare. In urma cercetarilor facute de politisti, nu s-a stabilit existenta unei fapte penale in vreunul din cazuri.
La Craiova, o femeie a anuntat politia ca presedinta Sectiei nr. 142 a refuzat sa trimita urna mobila pentru mama sa, care nu se poate deplasa. Dupa un scurt scandal si telefoane date la politie, cererea femeii a fost acceptata.

Forte de ordine la referendum
2.600 de angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor au pazit duminica sectiile de votare din judetul Dolj, toti avand rolul de a asigurarea ordinea, dar si de a verifica sesizarile primite. Dintre acestia, 1.600 au fost politisti ai IPJ Dolj, 220 de jandarmi de la IJJ Dolj si 400 de la GJMb Craiova, 215 politisti de frontiera si 288 de lucratori ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dolj.
Marti, 31 Iulie 2012, ora 04:14
Sursa: Gazeta de Sud

Articol citit de 238 ori


Gazeta de Sud

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook