"Scorpionii Rosii" pleaca in Afganistan

   

Aproape 600 de militari din cadrul Bata-lionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab" din Craiova pleaca de saptamana viitoare, pentru sase luni, in teatrul de operatiuni din Afganistan. "Scorpionii Rosii" olteni ii vor inlocui pe infanteristii din Batalionul 812 "Soimii Carpatilor" de la Bistrita.

Potrivit ordinului MApN, principalele sarcini ale militarilor Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab" vor fi: mentinerea libertatii de miscare pe autostrada A1 din Afganistan, reducerea infiltrarii fortelor insurgente pe rutele de acces, descoperirea si distrugerea depozitelor de armament si munitie ale insurgentilor, influentarea pozitiva a populatiei civile si participarea la actiuni de sprijin umanitar.
Deplasarea in teatrul de operatiuni se va face esalonat, in perioada 20 ianuarie - 13 februarie 2011, atat cu aeronavele C 130 Hercules ale armatei romane, cat si cu avioanele C 17 ale partenerilor americani.
Ultima misiune externa a "Scorpionilor Rosii" a fost in 2009, cand peste 300 de militari ai acestei unitati au petrecut sase luni in Irak, intr-o misiune de mentinere a pacii.
La sfarsitul anului trecut, si Batalionul 20 Infanterie "Scorpionii Negri" din Craiova a trimis in Afganistan 664 de militari romani, printre care si 16 femei.

"Nu va fi o misiune usoara"

Cu ocazia plecarii in aceasta misiune internationala, "Scorpionii Rosii" au organizat vineri o ceremonie de bun ramas, la care au luat parte familiile si prieteni ai militarilor, veterani de razboi, reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale, dar si ai autoritatilor centrale si locale.
In cadrul apelului solemn au fost comemorati cei doi militari cazuti la datorie in teatrele de operatii: sublocotenentii post-mortem Valentin Leoveanu, decedat in 1996 in Angola, si Emanoil Ciobanu, cazut in 2002, in Kosovo. Nu au fost insa mentionati cei trei militari care si-au pierdut viata pe 23 noiembrie 2010, in timpul aplicatiei de la Cincu - este vorba despre caporalii Marin Costea, Constantin Buica si Viorel Cristinel Antonie. A urmat o slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti, in fruntea carora s-a aflat chiar IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.
"Veti participa la misiuni specifice intr-un teatru de operatii dificil, schimbator si inselator, in care exista pericole la tot pasul. Cunoasteti amploarea riscurilor si de aceea tot timpul trebuie sa fiti vigilenti in actiunile de patrulare de-a lungul autostrazii, in misiunile de recunoastere si in cele in care interactionati cu populatia. Va cer sa va puneti in valoare calitatile de luptator, si sa nu uitati ca secretul reusitei este intotdeauna actiunea in echipa", le-a transmis ministrul apararii, Gabriel Oprea, prin mesajul caruia i-a dat citire seful Statului Major General, gen. mr. Stefan Danila.
"Este a 12-a misiune peste hotare, din care a 5-a in Afganistan. Nu va fi o misiune usoara - o stim cu totii si suntem constienti de asta - dar suntem cu totii pregatiti sa o ducem la indeplinire si sa ne intoarcem acasa", a promis comandantul "Scorpionilor Rosii", lt. col. dr. Dan Ionescu.
Ziaristii, pusi in tarc

Festivitatea a fost umbrita de o secretomanie nemaiintalnita. Daca "Scorpionii Negri" - la festivitatea similara organizata de ei in noiembrie 2010 - au fost chiar bucurosi sa le permita jurnalistilor sa stea de vorba cu militarii care pleaca in misiune internationala, nu acelasi lucru s-a intamplat vineri la "Scorpionii Rosii". Aici, reporterii au fost preluati de la poarta sub paza armata si condusi intr-un tarc, unde au fost din nou paziti sa nu iasa pana la sfarsitul festivitatilor. Atunci au fost "manati" de cativa militari pana in fata comandamentului, pentru a asista la defilare, apoi ofiterul de presa al unitatii i-a "concediat" pe jurnalisti cu un "Va multumesc ca ati venit!", refuzand sa dea orice fel de declaratii, ba chiar nedorind sa divulge nici numarul militarilor care pleaca in aceasta misiune externa. Sa fi fost aceasta secretomanie justificata de pastrarea unor secrete militare? Ori a fost vorba doar de o lipsa de bun-simt din partea organizatorilor?
Citeste mai multe despreScorpionii Rosii pleaca Afganistan
Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 04:01
Sursa: Gazeta de Sud

Articol citit de 796 ori


Gazeta de Sud

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook