SOCANT: Caini morti in adapostul de la Facai

   

ONG-urile, politia si presa au fost ieri la adapostul canin de la Facai.

Un cadavru de caine a fost fotografiat in incinta, iar alte trei au fost gasite pe camp.

Doi saci cu continut incert au disparut inainte sa apara politia. DSV Dolj nu a venit la sesizare, iar Salubritate SRL neaga ca in incinta se aflau cadavre in descompunere.

In dimineata zilei de ieri, ONG-urile pentru protectia animalelor au sesizat redactia GdS ca in incinta adapostului canin de la Facai se afla mai multe cadavre de caini in putrefactie. Impreuna cu redactorii GdS, la fata locului au mers Aurelia Loaca, presedinta Asociatiei "Viata animalelor", si Oana Popescu, presedinta Asociatiei "Speranta pentru animale". In scurt imp, in zona a sosit si un echipaj al Sectiei nr. 2 Politie, care a purtat tratative cu paza stabilimentului, pentru a putea intra in incinta si a verifica reclamatiile. La deschiderea blocului operator, in zona s-a imprastiat un puternic miros de cadavru in descompunere. Politistii au zabovit inauntru cateva zeci de minute, au intocmit un proces-verbal, dar nu au vrut sa declare nimic presei, recomandandu-ne sa luam legatura cu purtatorul de cuvant al IPJ Dolj. "In blocul operator din interiorul adapostului a fost gasit cadavrul unui caine, aflat pe masa de operatie. Din primele verificari, efectuate in interiorul adapostului, a reiesit ca acel caine era sub tratament medicamentos si a fost gasit decedat in dimineata zilei de astazi (ieri - n.r.), cand angajatii s-au prezentat la serviciu. Se efectueaza verificari in acest sens, urmand ca dupa efectuarea necropsiei sa fie comunicate rezultatele oficiale ale decesului acestui caine", a declarat Adrian Capraru, purtatorul de cuvant al IPJ Dolj. Reporterii GdS au intrat in posesia unor fotografii facute ieri-dimineata in incinta blocului operator. In acele fotografii apar un caine mort si doi saci sigilati de culoare galbena, al caror continut nu se cunoaste. Sacii s-au "evaporat" pana la sosirea politistilor. "Nu s-a gasit nici un sac in incinta", ne-a precizat purtatorul de cuvant al IPJ Dolj.

Misteriosii saci galbeni

SC Salubritate Craiova SRL a reactionat dupa ce imaginile socante au fost publicate pe editia on-line a GdS. "In fotografiile facute in stabilimentul tranzitoriu de la Facai apare un singur caine. Acesta a decedat din cauze necunoscute, in aceasta dimineata (ieri - n.r.), in jurul orei 6.30, cand in adapost se afla doar persoana responsabila cu paza cladirii. In mod evident, cadavrul prezentat in imagini nu este in putrefactie, acesta fiind autopsiat in jurul orei 9.00. In prezent, a fost incheiata necropsia animalului, urmand ca medicul veterinar cu care Salubritate Craiova SRL are incheiat contract de prestari servicii sa stabileasca posibila cauza a mortii", au spus reprezentantii Salubritate SRL. Acestia au propria explicatie pentru misteriosii saci de culoare galbena. "In ce priveste punga sigilata care apare in imagini, aceasta nu contine un cadavru de caine, ci resturi sanitar-veterinare rezultate din operatiile de sterilizare realizate in stabiliment", se mai spune in comunicatul Salubritate SRL.
Desi au fost sesizati de ONG-uri, reprezentantii Directiei Sanitare-Veterinare (DSV) Dolj nu s-au deplasat la fata locului. "La fata locului nu am fost pentru ca am avut sedinta cu medicii, dar m-am interesat si nu este vorba decat de un singur caine. A fost politia la fata locului", a declarat pentru GdS dr. Costica Retea, purtatorul de cuvant al institutiei. In timp ce reprezentantii Salubritate SRL fugeau de explicatii si politia purta tratative pentru a putea patrunde in incinta, un pui de caine agoniza sub ochii ziaristilor. Patrupedul a fost luat de reprezentantii ONG-urilor si dus la un cabinet veterinar, dar nu a mai putut fi salvat.
"I s-a facut un test de jigodie si avea creierul afectat. Procesul este ireversibil. De comun acord cu medicul, am decis sa fie eutanasiat, pentru a-i curma suferinta", ne-a spus Oana Popescu, presedinta Asociatiei "Speranta pentru animale". Reprezentantii ONG-urilor au cautat pe camp langa adapostul canin, unde au gasit alte trei cadavre, pe care le-au fotografiat. "Cred ca au murit in aceleasi conditii ca si puiul pe care l-am luat. Cred ca au fost in sacii galbeni si (cei de la adapost - n.r.) au scapat de cadavre pe camp", ne-a mai declarat Oana Popescu.
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 04:14
Sursa: Gazeta de Sud

Articol citit de 141 ori


Gazeta de Sud

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook