Spitalul de nebuni de la consiliul judetean

   

Sedintele Consiliului Judetean Dolj devin din ce in ce mai tensionate. Ultimul subiect de discutii aprinse intre pesedisti si pedelisti a fost un proiect de hotarare referitor la construirea unui spital de elita la Craiova in parteneriat public-privat.

Consilierii judeteni de la PDL nu au ratat oportunitatea de a specula neclaritatile din proiectul prin care conducerea PSD a Consiliului Judetean (CJ) Dolj anunta, cu trei saptamani in urma, ca firma Vamed va construi din fonduri proprii un spital de elita care ar urma sa intre in reteaua celebrului spital AKH din Viena. Asa cum au procedat si in cazul intentiei firmei cehe de a investi intr-un centru logistic langa aeroport, consilierii PDL nu au fost de acord cu proiectul de realizare a spitalului. Dupa ce initial au fost vehementi, consilierii PDL si-au inmuiat tonul si au cerut o reformulare a proiectului pentru a respecta intru totul litera legii.

"Acum doua luni am aprobat sa se faca un spital la Pielesti din fonduri de la minister. Acum vine un investitor tot acolo. Noi nu ne opunem investitiilor, dar vrem sa votam in cunostinta de cauza. Saptamana trecuta venea AKH la Craiova, acum nu mai vine. De ce sa cheltuim banii pe studii de oportunitate? Vrem sa delegam un reprezentant la intalnirile cu acesti presupusi investitori", a deschis tirul intrebarilor Marcel Marcea de la PDL.

"Stimate coleg, si acest spital este o investitie. Dumneavoastra sunteti bineveniti la orice discutie. Legea parteneriatului public-privat prevede mai multe etape ale unei astfel de investitii, iar pana la stabilirea firmei castigatoare mai sunt multe etape. Nimeni nu plateste nici un ban. Temerile dumneavoastra sunt adevarate, dar exista aceasta oportunitate. Acum votam doar oportunitatea investitiei, nu cine va construi spitalul. Asa ne cere legea. Daca nu procedam asa, vom pierde totul", i-a explicat presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, consilierului Marcea.
O, ce veste minunata!

Ca sa-si sustina seful de partid, consilierul PSD, doctorul Corneliu Sabetay, s-a lansat intr-o oda la adresa conducerii CJ Dolj, care in cele din urma l-a plictisit pana si pe Prioteasa. "Aceasta veste mare este extraordinara pentru medici si pentru fiecare dintre noi. Spitalul Judetean nu dispune de multe specialitati", a spus Sabetay. Si ar mai fi spus el multe, dar a fost oprit de seful CJ. Pedelistii, la randul lor, nu s-au dat batuti si, desi pareau ca inteleg ca nu se voteaza decat oportunitatea demararii procedurii de investitie, au continuat sa toace proiectul.

"Am plecat cu stangul in acest proiect. Ne dorim un spital ca acela de la Viena, dar convingeti-ne cine il va face. Spitalul Judetean de Urgenta este cel mai prost clasificat spital de aceasta marime din tara din cauza noastra, pentru ca ne-am opus infiintarii unor sectii acolo. Din aceasta cauza, spitalul a pierdut o suta de milioane de lei de la CAS", a spus Ileana Serban, consilier judetean PDL. Vicepresedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, i-a raspuns ca nu pot spune ce firma va construi spitalul, deoarece ea trebuie stabilita prin licitatie. "Pot exista multe temeri, cine il va face si daca are capacitatea sa-l construiasca. Eu ma asteptam sa ne dam mana pentru acest obiectiv. Trebuie sa respectam pasii impusi de lege", a spus Iovan.

Reticenti pana la capat

In discutie a intrat un alt consilier PDL, Cosmin Rosulescu. Acesta a spus ca, daca tot se vorbeste de lege, atunci ar trebui modificata exprimarea din proiect. "In loc de se aproba realizarea obiectivului, sa scriem se aproba demararea procedurii. Investitia este oportuna", a spus el. Ca sa le alunge temerile, secretarul judetului, Gheorghe Barbarasa, a precizat ca tot ei vor fi cei care vor vota ceea ce doresc de la investitor.

"Prin votul de azi nu se creeaza obligatii. Nu ascunde nimeni nimic. Acum nu exista un partener, ci doar o idee", a declarat Barbarasa. In ciuda seriei de intrebari si raspunsuri, consilierii PDL s-au abtinut de la vot, cu exceptia lui Gheorghe Popa, care a votat pentru. In felul acesta, prima etapa a proiectului a fost aprobata, dar greul abia incepe deoarece, la un moment dat, va fi nevoie de votul a doua treimi dintre consilieri in problemele de patrimoniu, lucru putin probabil dupa opozitia PDL de ieri.
Joi, 28 Iulie 2011, ora 04:10
Sursa: Gazeta de Sud

Articol citit de 227 ori


Gazeta de Sud

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook