De ce prefera firmele angajatii cu 2-4 ore pe zi

   

In Dolj, exista 2.800 de firme care au mai mult de trei angajati, fiecare salariat avand contract de munca pe timp partial de lucru. In 40% dintre firmele verificate timpul de lucru si salariul sunt diminuate doar pe hartie.

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj a demarat verificarile in randul firmelor care au mai mult de trei persoane angajate cu timp partial de lucru, adica doua, patru ore pe zi, si nu cu norma intreaga, de opt ore. "Am verificat 300 de firme dintre cele care au mai multi angajati cu timp partial de lucru. In 40% dintre firmele verificate au fost constatate deficiente, adica existau angajati care lucrau efectiv mai mult decat orele declarate in acte", a precizat inspectorul-sef al ITM Dolj, Catalin Mohora. La nivelul judetului Dolj exista 2.800 de firme care au mai mult de trei angajati cu contracte de munca cu timp partial de lucru, iar, teoretic, toate ar putea fi controlate de ITM.
Cocosati de taxe, contributii si impozite, angajatorii aleg aceasta forma de munca "la gri", in sensul ca angajatii au contracte de munca, dar timpul de lucru nu corespunde cu cel din realitate. Cum controalele au demonstrat-o, exista si firme corecte, care se respecta, iar angajatii chiar lucreaza part-time, pentru ca atata timp are nevoie societatea de ei.

"Complicitate a angajatului cu angajatorul"

Disperati, oamenii accepta sa li se diminueze timpul de lucru doar in acte, in timp ce unii dintre ei nici nu stiau ca nu mai erau angajati cu norma intreaga, ci aveau in acte jumatate de norma (patru ore pe zi) sau chiar mai putin. Seful ITM Dolj sustine ca "exista o complicitate a angajatului cu angajatorul, pentru a nu-si pierde locul de munca. Acesta accepta sa semneze un act aditional la contractul de munca, prin care ii este diminuat timpul de lucru si salariul, fara sa stie ce consecinte poate avea asupra lui un astfel de gest". Mohora a explicat ca, pe langa protectia sociala scazuta, angajatul care accepta sa figureze cu doua-patru ore pe zi in acte, cand, de fapt, muncesc mai mult "nu pot avea siguranta salariului, pentru ca principalul motiv pentru care angajatorul ii face contract pe doua ore este acela de a-i diminua salariul, pentru a nu plati la stat contributii mari".

O noua moda...

Catalin Mohora a mai dezvaluit ca printre firmele cu multi angajati cu timp partial de lucru verificate recent s-a descoperit o noua moda de a atrage angajatii sa accepte diminuarea salariului in documentele oficiale, in corespondenta cu reducerea timpului de lucru evidentiat de la opt ore la mult mai putine. "Se incheie un acord intre angajator si angajat, prin care firma ii promite angajatului ca ii da in plus la salariu inca 50 de lei, daca accepta sa ii fie modificat contractul de munca si sa ii fie trecute doua ore pe zi, fata de opt ore initial", a aratat inspectorul-sef al ITM Dolj.
Firmele care practica fenomenul muncii "la gri" risca sa plateasca intre 1.000 si 5.000 de lei, mergand pana la 10.000 de lei pentru firmele care nu inregistreaza in REVISAL contractele de munca modificate (pentru a nu se vedea timpul de lucru evidentiat in acte). Inspectorul-sef al ITM Dolj sustine ca din verificarile pe luna iulie, firmele depistate cu angajati care lucrau mai mult timp decat aveau in acte au fost amendate cu sume ce totalizeaza aproximativ 100.000 de lei. Seful institutiei a mentionat ca amenzile de 10.000 de lei se aplica firmelor care, desi le modifica angajatilor contractele individuale de munca, astfel incat in evidentele contabile sunt corect inregistrate, darile sunt retinute si virate la stat corect, nu introduc in REVISAL noul act aditional la contract, tocmai pentru a nu fi evidentiat timpul de lucru diminuat.

Ce spun angajatorii

Firmele au vazut ca o portita de a micsora presiunea fiscala asupra firmei aceasta posibilitate de reducere a salariilor din acte, prin introducerea unor contracte part-time. In ideea ca "decat sa dam 400 de lei lunar la stat pentru un contract de opt ore pe zi, mai bine platim 200 de lei la stat, pe un contract cu timp de lucru diminuat", calculele sunt facute la salariul minim pe economie. Un angajator din Craiova spune ca prefera angajatii care accepta contract cu timp partial de lucru. El a explicat de ce doreste astfel de angajati: "Decat sa dau bani la stat pentru contributii si impozite, mai bine ii dau omului in mana acei bani sa se foloseasca de ei. Ca... statul nu ma ajuta cu nimic. Si cu contract part-time, angajatii sunt asigurati, li se platesc darile la Sanatate, la pensii etc.".
Firmele mari au externalizat multe dintre serviciile lor, astfel ca multi specialisti, necesari firmei doar cateva zile pe luna sau cateva ore pe zi, sunt angajati din start cu astfel de contracte pe doua, trei sau patru ore pe zi.

Ce trebuie sa stie angajatii:

- patronii nu pot sa le diminueze timpul de lucru fara sa-i instiinteze pe angajati;
- angajatii trebuie sa semneze actul aditional la contractul de munca prin care li se diminueaza timpul de lucru (fara semnatura lor, contractul nu este valabil);
- atunci cand ai contract de munca pe patru ore pe zi, timpul de lucru trebuie sa fie dublu decat in cazul unei persoane angajate cu norma intreaga, pentru a beneficia de ajutor de somaj (cine e angajat cu patru ore pe zi trebuie sa fi lucrat 24 de luni in ultimii ani pentru a beneficia de somaj. La norma intreaga, trebuie sa fi lucrat 12 luni in ultimii doi ani pentru a beneficia de somaj);
- chiar daca au un contract cu mai putin de opt ore pe zi, angajatii sunt asigurati la Sanatate si in sistemul public de pensii.
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 06:13
Sursa: Gazeta de Sud

Articol citit de 452 ori


Gazeta de Sud

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook