Marii datornici la Fiscul local

   

Fosta Regie de Termoficare figureaza ca ar avea de plata sase milioane de lei catre Directia de Impozite si Taxe, dar nu vrea sa plateasca pentru ca terenurile sunt ale primariei. Surprinzator este si faptul ca primaria a constatat ca firma care colecteaza deseurile din Craiova, Eco Sud SRL, ar administra o suprafata de teren la Mofleni mult mai mare decat cea trecuta in acte. Ambele cazuri sunt "transate" in instanta.

Persoanele juridice isi platesc cu greu impozitele pe cladiri si terenuri. Fiscul local, cum i se mai spune Directiei de Impozite si Taxe din cadrul Primariei Craiova, are in evidente 33 de cazuri de firme cu restante de peste 50.000 de lei fiecare. Suma totala ce trebuie recuperata depaseste 13 milioane de lei vechi, potrivit datelor de la Directia respectiva. Directorul Directiei, Ionel Petrescu, spune ca o mare parte dintre firmele care au sume mari de plata catre municipalitate au contestat in instanta deciziile de impunere:

"In toate cele 33 de cazuri s-au intreprins toate masurile de executare silita stabilite de lege, de la somatie, pana la blocarea conturilor si alte masuri de executare, dar multe dintre firmele datornice au contestat in instanta deciziile noastre. Or, pana la hotararea definitiva a instantelor, nu putem face nimic".

Exista agenti economici care au acumulat debite de milioane de lei catre autoritatile locale, reprezentand impozite pe terenuri si pe cladiri neachitate in termen.

Primaria Craiova, in proces cu... Primaria Craiova

Restanta cea mai mare cu care figureaza un agent economic in evidentele Directiei de Impozite si Taxe este cea de sase milioane de lei, a SC Termo SRL (fosta Regie de Termoficare). In acest caz, municipalitatea se judeca cu firma Termoficarii, societate care este tot in subordinea Primariei Craiova.

Directorul SC Termo SRL, Nicolae Degeratu, sustine ca exista un proces de durata si ca nu trebuie sa plateasca Termo impozit pe terenurile primariei: "Suntem in proces cu primaria de multa vreme si, probabil, de aceea figuram cu acea datorie la Impozite si Taxe. Este vorba despre taxele si impozitele pentru terenurile pe care se afla amplasate punctele termice. Dar acele terenuri sunt ale primariei. De ce sa platesc eu impozit pentru terenurile primariei? In rest, impozitele si taxele locale ale noastre sunt platite la zi". Degeratu a mai spus ca, in urma cu cativa ani, exista o hotarare de guvern care exonera de la plata Regia pentru terenurile de sub punctele termice, dar, ulterior, acea hotarare a fost abrogata, astfel ca impozitele pe terenurile pe care se afla punctele termice din Craiova sunt "transate" in instanta.

Eco Sud SRL ar folosi o suprafata mai mare la Mofleni decat cea din acte

Printre persoanele juridice care figureaza cu cele mai mari sume in evidentele Directiei de Impozite si Taxe se numara si Eco Sud SRL, firma care se ocupa de gestionarea gropii ecologice de la Mofleni, unde se depun deseurile din Craiova si de prin imprejurimi. Eco Sud figureaza cu aproape un milion de lei de plata catre municipalitate, suma, de altfel, contestata in instanta. Eco Sud ar gestiona in realitate o suprafata mult mai mare decat ar avea in acte.

Compania neaga faptul ca ar avea vreo datorie catre Primaria Craiova, si mentioneaza ca autoritatile locale au calculat impozitul la o suprafata mai mare de teren "dintr-o regretabila eroare". "SC Eco Sud SRL are achitate datoriile catre Directia Taxe si Impozite Craiova la zi, asa cum rezulta din Certificatul de atestare fiscala nr. 79672/20/06/2012. Dintr-o regretabila eroare, autoritatile locale au calculat impozitul raportat la o alta suprafata de teren decat cea gestionata de societatea noastra. Urmeaza a se face regularizarile in privinta stabilirii corecte a taxei pe teren", au declarat, pentru GdS, reprezentantii Eco Sud Bucuresti.

In schimb, directorul Directiei Impozite si Taxe din cadrul Primariei Craiova, Ionel Petrescu, a declarat ca Eco Sud SRL figureaza in evidente "cu o datorie de 993.606 lei, suma stabilita in urma unei inspectii fiscale realizate la firma respectiva. Firma a contestat decizia de impunere, dar noi ne mentinem punctul de vedere. Suntem in litigiu cu ei si instanta va decide mai departe". Invocand secretul fiscal, seful Fiscului local nu a putut da mai multe detalii despre litigiul dintre municipalitate si Eco Sud.

Surse din cadrul autoritatii locale spun, insa, ca inspectia fiscala efectuata la firma respectiva a scos la iveala faptul ca Eco Sud, desi se prevaleaza de faptul ca in asocierea cu primaria gestioneaza o anumita suprafata de teren, in realitate, compania foloseste o suprafata de teren mult mai mare la depozitul ecologic de la Mofleni (circa 44 de hectare), aproape dublu fata de cat sustine firma ca ar gestiona.

Eco Sud, o firma profitabila

Potrivit datelor din bilantul contabil depus pe 2011 si publicat de Ministerul Finantelor Publice, Eco Sud SRL din Bucuresti a avut o cifra de afaceri de 28,7 milioane de lei si un profit urias, de 1,624 milioane de lei. Numarul mediu de angajati ai societatii era de 101 persoane, la vremea respectiva. In plus, Eco Sud SRL preia gunoiul din Banie la tarife care sunt printre cele mai mari din tara. Firma percepe 21 de euro pe tona de gunoi ce se depune la depozitul ecologic de la Mofleni.

Majorari de intarziere de 2% pe luna

Fiscul local stabileste majorari de intarziere de 2% pe fiecare luna de intarziere pentru cei care nu isi achita la termen impozitele si taxele pe proprietate (terenuri, cladiri, masini). Chiar daca debitul se achita partial catre autoritatile locale, majorarile de intarziere tot se aplica la sold si cresc in functie de perioada de intarziere la plata.
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 06:10
Sursa: Gazeta de Sud

Articol citit de 196 ori


Gazeta de Sud

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook