Tinerii din Dolj dau navala la tara

   

Reprezentantii Camerei Agricole Dolj au anuntat ieri ca, dupa incheierea sesiunii de depunere de proiecte din luna iulie pentru Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri", Camera doljeana a fost prima la nivel national, cu 200 de proiecte, in valoare totala de 3.509.000 de euro.

"Numarul de proiecte intocmite de Camera Agricola Dolj a depasit numai la aceasta sesiune cifra de 145 de proiecte intocmite in anul 2010 la cele doua sesiuni. Prin acest program, tinerii fermieri pot primi finantare de pana la 25.000 de euro. De asemenea, valoarea veniturilor proprii ale Camerei Agricole Dolj din acordarea serviciilor de intocmire proiecte s-a dublat fata de anul precedent. Pentru aceasta sesiune de depunere de proiecte au fost alocate 50 de milioane de euro prin Programul National de Dezvoltare Rurala, buget care a fost depasit de valoarea proiectelor depuse de tinerii fermieri, aceasta ajungand la valoarea de aproximativ 83,5 milioane de euro. Au fost depuse 4.083 de proiecte conforme la nivel national si pentru prima data proiectele depuse vor intra intr-un proces de selectie pe baza punctajelor obtinute", a declarat directorul Camerei, Laurentiu Ivanovici.

Urmatoarea sesiune pentru depunerea proiectelor va avea loc in perioada 1 - 30 noiembrie 2011. Pentru aceasta sesiune, potentialii beneficiari ar putea obtine un sprijin financiar crescut, cuprins intre 12.000 si 40.000 de euro/exploatatie agricola. Datorita acestei posibile cresteri a finantarii, multi fermieri au amanat depunerea proiectelor pentru a beneficia de un sprijin mai mare, a mai spus Ivanovici. Directorul Camerei a anuntat ca sesiunea din octombrie pentru finantarea fermelor de subzistenta pe Masura 141 a fost amanata pentru anul viitor, 20.000 de astfel de ferme din Dolj incadrandu-se in criteriile de eligibilitate. Acest lucru este posibil ca urmare a faptului ca, inainte de demararea Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, 31 de localitati din Dolj sunt declarate ca fiind din zone defavorizate de conditii naturale specifice. Localitatile din aceasta categorie prezinta vaste suprafete nisipoase, conducand astfel rapid la aparitia secetei edafice si afectand astfel recoltele. Ariditatea edafica se manifesta prin uscarea excesiv de prelungita a profilului de sol, prafuirea si distrugerea structurii stratului arat. Aproape jumatate din suprafata Romaniei este incadrata intr-o zona defavorizata.
Joi, 11 August 2011, ora 04:10
Sursa: Gazeta de Sud

Articol citit de 257 ori


Gazeta de Sud

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook