Vanatoare de terenuri pentru retrocedare

   

Prefectura Dolj a dat in urmarire generala terenurile libere din judet, vizate pentru retrocedare pe legile fondului funciar. Fostii proprietari au castigat definitiv si irevocabil in instanta peste 1.800 de hectare de teren, insa primarii sustin ca nu mai au la dispozitie decat 336 de hectare.

Prefectura a decis sa infiinteze o comisie formata din reprezentanti ai administratiei judetene si ai institutiilor care pot identifica suprafetele libere: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI).

"Incepand cu 12 decembrie, vom chema la comisie primarii si secretarii de primarii din judet, pentru a inventaria terenurile libere si necesarul de retrocedat. In prima faza, vrem sa rezolvam hotararile definitive si irevocabile. Din cauza retrocedarilor haotice din anii '90, unii fosti proprietari nu pot primi teren pe vechile amplasamente. O parte din hotararile judecatoresti cer administratiei retrocedarea pe vechile amplasamente. Eu nu cred ca nu mai sunt terenuri disponibile, ramane sa le inventariem. Daca gasim o medie de 20 de hectare de teren libere pe fiecare comuna, rezolvam aceasta problema. Prefectura Mures a avut conturile blocate din aceasta cauza, iar eu nu vreau sa ajung in aceasta situatie", a declarat prefectul de Dolj, Marius Deca. Prefectura doljeana a facut o solicitare catre Agentia Domeniilor Statului (ADS) pentru repartizarea unor rezerve de teren, dar aceasta operatiune se va face numai dupa inventarierea terenurilor, libere, mai spune prefectul.

Afacerile imobiliare din jurul Craiovei - un cartof fierbinte

De o atentie deosebita se bucura comunele limitrofe Craiovei, unde interesul imobiliar in anii 2005 - 2009 a fost urias. Mare parte din terenuri introduse in intravilanul localitatilor au produs milioane de euro, facand loc cartierelor de locuinte. Cu toate acestea insa, sute de oameni asteapta sa le fie retrocedate terenurile solicitate.

Prima care ar putea finaliza retrocedarile este Carcea: are 423 de hectare de la Statiunea Didactica "Banu Maracine", terenuri care au fost castigate in instanta. Pamantul a fost luat de Comisia Judeteana de Aplicare a Legilor Fondului Funciar, condusa de fostul prefect Silviu Dumitru, si dat comunei Carcea pentru a-l retroceda. Statiunea a contestat decizia in instanta, dar a pierdut, iar terenurile au ramas in ograda Primariei Carcea. Pentru a fi impartit oamenilor, terenul trebuie mai intai parcelat, iar solicitantii sa fie de acord cu amplasamentul. Chiar daca intreg procesul va mai dura, Carcea se poate declara multumita ca are pamant de impartit.

Situatia este diametral opusa in comuna Malu Mare. Desi fostii proprietari sau mostenitorii acestora isi cer terenul inapoi, conducerea primariei a declarat ca nu mai are nici un metru patrat de pamant liber. Ca sa fie convingatori, edilii din Malu Mare au facut mai multe demersuri de-a lungul timpului catre Prefectura Dolj, prin care cereau sa li se atribuie mai multe terenuri, printre care si cel de la Penitenciarul cu Regim Semideschis Pelendava, in suprafata de 231 de hectare. In total, Malu Mare are nevoie de peste 300 de hectare pentru retrocedari, fie ca este vorba de solicitari pe Legea nr. 247/2005, fie ca este vorba de hotarari judecatoresti. Intrebat daca ii crede pe primarii care se plang de lipsa terenului, prefectul Deca a dat de inteles ca ar fi multe de spus pe aceasta tema. "S-ar putea ca aceste terenuri sa existe, dar, din interes, sa zici ca nu mai ai. Daca ma voi duce la APIA, poate descopar ca aceste terenuri poate sunt muncite. Oricum, vreau sa intreb si la APIA, pentru ca este una dintre cheile in care poate afla situatia reala. Multi mi-au zis ca retrocedarile sunt un cartof fierbinte si sa nu ma bag. Dar, in trei luni, as vrea sa rezolvam situatia celor care au hotarari judecatoresti", a spus Deca.

Ite incurcate la statiuni

Despre statiuni, prefectul a spus ca lucrurile sunt incurcate. "Din zece oameni care stau la masa, sunt 11 pareri", a precizat el. Spre deosebire de cazul Statiunii Banu Maracine, care a fost hacuita pentru a-i indestula cu teren pe revendicatori, Statiunea Simnic ramane stapana pe terenul administrat. GdS a scris pe larg despre acest subiect. In mare, Comisia Judeteana, condusa de acelasi prefect la vremea aceea, Silviu Dumitru, a decis prin hotarare sa preia terenurile de la statiune si sa le dea comunei Simnic pentru retrocedare. Dupa procese care au durat cativa ani, statiunea a castigat definitiv si irevocabil si si-a pastrat terenurile. Numai ca, spre uimirea tuturor, statiunea, alaturi de mai multe comisii de retrocedare, a fost data in judecata tocmai de institutia in subordinea careia se afla, Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Ionescu-Sisesti", care revendica 250 de hectare de teren, pe care le vrea retrocedate in incinta statiunii Simnic.

Revenind la comunele din jurul Craiovei, trebuie sa amintim si de Cosoveni, acolo unde primaria a raportat ca are la dispozitie doar 40 de hectare, dar solicitarile sunt de 440 de hectare. "Primarul de acolo mi-a spus ca sunt 900 de persoane care revendica terenuri si ca mai bine nu i le dau decat sa-i sara oamenii in cap pentru ca rezolva doar cativa", a explicat Deca. Si in Craiova sunt revendicari, prefectul mentionand 21 de revolutionari care solicita cate un hectar de teren.
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 04:35
Sursa: Gazeta de Sud

Articol citit de 278 ori


Gazeta de Sud

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook