Prezidentiabilul fata in fata cu criza

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 23:58
2423 citiri
Prezidentiabilul fata in fata cu criza

Oamenii politici mai au de traversat anul acesta doua campanii electorale, dintre care una cruciala pentru viitorul liderilor principalelor trei partide politice, ceea ce nu este de bun augur pentru Romania.

Discursul despre coruptie, cu care s-au rasturnat doua guvernari in ultimii 5 ani, nu o sa mai tina capul de afis in aceste campanii, calul de bataie urmand sa devina criza economica si bunastarea romanilor.

De ce criza economica? Simplu. Pentru ca poti sa faci ca lucrurile sa para grave si situatia dezastruoasa, fara ca electoratul sa-si dea seama ca nu ai habar despre ce vorbesti. Este suficient sa spui o singura data ca numarul somerilor va depasi un milion pana la sfarsitul anului pe fondul agravarii crizei la nivel european si electoratul va incepe sa-si faca griji cu privire la pastrarea propriului loc de munca.

Dupa sase luni din momentul in care au fost speriati ca ar putea ramane someri, cand vor vedea ca nimic rau nu li s-a intamplat, prea putini se vor intreba daca ministrul Muncii a mintit sau nu in ianuarie, cei mai multi urmand sa-l creada pe acel reprezentant al Guvernului care va spune: "masurile pe care le-am adoptat i-au ajutat pe angajati sa-si pastreze locurile de munca".

Pe de alta parte, a face predictii economice nu-i la indemana oricui, ceea ce se poate constitui in scuza perfecta atunci cand nimic din ce ai prevestit nu s-a intamplat. Ca dovada, prea putini sunt cei care l-au condamnat pe Traian Basescu atunci cand a prezentat scuze in numele clasei politice pentru lipsa de viziune economica.

Reactia opiniei publice a reprezentat, atat pentru seful statului, cat si pentru ceilalti lideri politici semnalul ca pot spune orice despre criza economica si efectele sale, caci electoratul va intelege, imediat dupa alegeri, ca omul pe care l-a investit cu increderea sa nu a gresit dupa capul sau, ci dupa capul analistilor economici de talie internationala care n-au fost nici ei in stare sa prevada gravitatea problemelor.

Ca dovada, politicienii angrenati in lupta electorala au inceput deja sa vorbeasca despre prosperitatea economica ce va sa vina cu mult mai devreme decat anticipeaza analistii economici. Asa cum nimic nu i-a putut opri in toamna, cand toata lumea prevedea adancirea crizei economice, sa sustina ca Romania este o insula, intr-un ocean zguduit de furtuna, in care nu bate deloc vantul globalizarii, nici de data aceasta nu o sa-i impiedice nimic sa vorbeasca cu nonsalanta despre alte realitati.

In campaniile electorale de la noi se vorbeste despre intarirea credibilitatii externe in sistemul financiar al Romaniei, desi toata presa internationala scrie in fiecare zi despre pericolul reprezentat de expunerile forte mari ale bancilor Occidentale in Europa de Est sau despre incetinirea considerabila a ritmului de crestere a somajului, desi peste tot in Europa somajul este in crestere.

Pentru cine se fac promisiunile populiste?

In conditiile in care aproape jumatate din electoratul captiv al fiecarui din cele trei partide politice importante este reprezentant de pensionari (47% PSD-PC; 42% PNL; 40% PD-L - potrivit studiilor recente), poate parea ciudat ca politicienii aleg sa vorbeasca mai mult despre relansarea creditarii si mai putin despre pensii si compensarea medicamentelor.

Important nu este ceea ce promiti propriului electorat, ci impresia pe care o lasi acestora ca ai solutii la toate problemele celor din jurul lor. Mircea Geoana nu a vorbit inutil in campania electorala precedenta de acordarea unor sume fabuloase de bani pentru romanii care se vor intoarce din strainatate.

Sondajul Centrului de Studii Sociocomportamentale Avangarde, dat publicitatii marti, ne-a dezvaluit un lucru pe care liderul PSD il stia de mult: 86% dintre alegatorii devotati ai PSD-PC nu au lucrat niciodata in strainatate, iar 61% nici n-au rude plecate la munca peste granite.

Electoratul fidel lui Mircea Geoana a ramas cu perceptia ca acesta a vrut sa-i ajute pe toti. Mai departe, faptul ca nu s-a dat nici macar un leu romanilor care s-au intors acasa din cauza crizei economice din Occident nu mai conteaza, caci pe ei oricum nu-i afecteaza.

Pe de alta parte, doar 42% din votantii fideli lui Traian Basescu il mai asociaza pe acesta cu PD-L. Ce ar putea insemna asta? In primul rand, Traian Basescu ar putea adopta un alt discurs economic decat PD-L, poate chiar unul critic la adresa finantistilor din partid care s-au dovedit lipsiti de "viziune" si pricepere in gestionarea crizei economice.

Niciunul dintre cei trei prezidentiabili nu se va prezenta in campanie cu un discurs prin care sa atraga noi simpatizanti, ci vor spune exact ceea ce vor sa auda sustinatorii sai infocati.

Unii vor sa auda povesti despre cat de rau ne-au adancit fostii guvernanti in criza si le vor auzi; altii vor sa auda povesti despre cat de incapabili sunt cei care se afla la putere sa ne scoata la liman si le vor auzi, iar altii vor sa stie ca Romania va fi mandra si prospera chiar in 2009 si o sa se lase convinsi de asta.

In concluzie, putem fi siguri ca leul se va stabiliza, creditarea se va relua, ne vom lua din nou vile si masini de lux in rate platibile pana la venerabila varsta de 90 de ani, inflatia va reveni in tintele stabilite de BNR si rata somajul se va tempera doar atunci cand alegerile vor fi trecute.

Numai ca, toate aceste lucruri se vor intampla la timpul lor, mult dupa alegeri si, in niciun caz pentru ca au fost promise de un politician sau altul in campanie electorala. Cate voturi vor mai aduna promisiunile electorale populiste, ramane de vazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#Traian Basescu, #Mircea Geoana, #Crin Antonescu, #criza economica, #campanie prezidentiale , #Mircea Geoana
Comentarii