Trei pentru Cotroceni

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 24 Martie 2009, ora 12:17
4754 citiri
Trei pentru Cotroceni

Linia de start a prezidentialelor e, practic, definitivata: Traian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu alcatuiesc tripleta grea careia i se vor adauga, probabil, aventurierii politici care cauta ceva popularitate pentru ei insisi si/sau pentru partidele lor de buzunar.

Este aproape imposibil ca urmatoarele luni sa aduca vreun candidat surpriza. Un outsider nu ar mai avea timp, pana in toamna, sa-si castige absolut necesara notorietate, mai ales in mediul rural.

Desi figurile sunt, de fapt, vechi, pentru ca niciunul dintre cei trei nu este vreo "prospatura" a politicii romanesti, campania se anunta interesanta prin prisma pozitionarii celor trei candidati.

Primul tur: Antonescu vs Geoana, pe viata si pe moarte

In primul tur de scrutin, batalia cea apriga nu va fi a lui Traian Basescu, a carui prezenta in runda finala este aproape certa. Mircea Geoana si Crin Antonescu trebuie sa se lupte pe viata si pe moarte pentru calificarea in finala de care depinde inclusiv pozitia lor in propriul partid.

De-o parte, vom avea un candidat ajuns in fruntea PNL pe baza unui apel la valorile autentice ale liberalismului care, in Romania si cam numai in Romania, este de dreapta. Mesajul de dreapta, daca-l va respecta, este insa dezavantajat de criza. In schimb, Crin Antonescu ar fi singurul candidat din opozitie cu acte in regula, asa ca poate ataca nestingherit in directia guvernarii.

Cat despre decontarea guvernarii precedente, tot mai apasatoare, Crin Antonescu are avantajul de a nu fi facut parte din Executiv si poate reusi o distantare, incorecta, dar eficienta, de cabinetul Tariceanu.

Marele sau handicap este scorul partidului, peste care el nu se poate avanta cine stie ce, chiar daca va reusi sa antreneze din masa de nehotarati. La asta se adauga lipsa de consistenta politica, pe care oamenii o miros dupa cum s-a vazut la parlamentantare, cand a iesit pe locul al doilea, in urma lui Ionut Popescu, in colegiul uninominal.

Mircea Geoana este candidatul de stanga, deci cu un discurs mult mai potrivit pentru criza, dar are dezavantajul de a fi la guvernare. Incercarile lui de a sta cu un picior inauntru si cu unul afara, ca un fel de opozitie din interior, nu tine in fata unui atac frontal, pentru ca sugereaza o imensa ipocrizie.

O varianta sa scape de acest handicap ar fi ca pana la prezidentiale Mircea Geoana sa rupa coalitia.

O varianta fundamental gresita, insa, pentru ca si-ar ridica in cap baronii locali, nu pe deplin multumiti de ceea ce au acum, dar, oricum, mai multumiti sa fie la putere decat in opozitie. In plus, daca ar rupe Guvernul, Mircea Geoana si-ar pune pe frunte stampila celui care a aruncat tara in instabilitate politica tocmai la vreme de criza, ceea ce ar fi un dezastru.

Pozitia lui Mircea Geoana este cu mult mai ingrata decat a lui Crin Antonescu. Are insa in spate scorul propriului partid, dublu fata de cel al liberalilor, si o mai mare notorietate decat candidatul liberal in mediul rural, disciplinat la vot, ceea ce il face favorit pentru intrarea in turul al doilea.

Turul al doilea: cartelul cu dus si intors

In turul al doilea il vom avea, cel mai probabil, pe Traian Basescu impotriva unuia dintre cei doi. In ambele cazuri se profileaza un cartel anti-Basescu, care insa, paradoxal, are toate sansele mai mult sa-i foloseasca decat sa-i dauneze actualului presedinte, un beneficiar net al politicii singur impotriva tuturor.

Poporul iubeste victimele, iubeste luptatorii solitari, este de partea celui incoltit. S-a vazut la referendum ca o astfel de coalizare nu-i foloseste decat lui Traian Basescu, insa obsesia bate ratiunea. In plus, ce alt argument in afara antibasescianismului ar avea Antonescu si Geoana sa-si transfere voturile din turul I?

Liberalul Antonescu, revendicat din dreapta cea mai dreapta, nu poate sustine din alt motiv un candidat din stanga cea mai stanga pe care l-a si demonizat in turul I ca sa obtina un scor onorabil. Complicat!

De ce altceva decat in virtutea obsesiei comune sa sustina Mircea Geoana, la randul sau, un candidat de dreapta pe care si el l-a demonizat in primul tur? Si-apoi, daca tot ai in turul al doilea pe candidatul partenerilor de guvernare, nu e oare logic sa mergi inspre el? Ce te poate impiedica? Obsesia si nu da bine.

Armament antibasescian

Daca in turul al doilea va ajunge Crin Antonescu, el are impotriva lui Traian Basescu argumentul crizei pe care poate pedala la maximum, avand in vedere ca presedintele si-a asumat guvernarea si actioneaza ca un premier.

Daca insa actuala coalitie va tine pana la prezidentiale, Antonescu nu poate invoca scandalurile din fosta guvernare, care, in aceste conditii, ar parea mai degraba imputabile liberalilor. Un Traian Basescu rabdator si conciliant nu-i convine deloc, dar deloc, lui Crin Antonescu.

Verbul lui ascutit l-ar putea deranja mai tare pe Basescu decat ghioceii lui Geoana, dar lipsa de consistenta i-ar putea juca feste in orice moment, asa cum a patit si avantatul Geoana cu Magurele, intr-o alta campanie impotriva lui Traian Basescu.

Iar daca nu insaileaza rapid un proiect politic propriu nici nu prea are cu ce sa se prezinte, pentru ca in intreaga sa cariera nu avut asa ceva, spre imensa deosebire de Barack Obama cu care ii tot place sa se compare.

Mircea Geoana are o pozitie si mai delicata in turul al doilea. Pe criza nu poate pedala, pentru ca este parte a guvernarii, pe spirit dezbinator si natura conflictuala nu-l poate ataca pe Traian Basescu cat timp si-a asumat tocmai el rolul celui care ataca agresiv din interior.

In discurs isi pune mereu, cu mana lui, o multime de capcane, de tipul centurii de castitate, care Traian Basescu doar le ridica si i le arunca fix in fata.

Adversarii lui Traian Basescu

Cat despre Traian Basescu, el are doi adversari puternici si cu adevarat periculosi. Unul este el insusi, dar se pare ca a reusit sa-l ia sub control. S-a reinventat, a invatat sa taca, sa astepte, sa para impaciuitor.

Si-a luat imaginea de parinte al natiunii care, iata, a reusit coalitia imposibila aducand la aceeasi masa PSD si PD-L. Daca natura sa conflictuala nu va prelua din nou controlul si aceasta imagine se va consolida, Traian Basescu va reusi sa-si elimine una din marile vulnerabilitati.

Ce va face in al doilea mandat, cum va recupera, cu varf si indesat, abstinenta de acum, este alta poveste.

Al doilea mare adversar, mai mare chiar pentru ca nu tine de el, este criza a carei gestionare si-a asumat-o cu subiect si predicat. Mesajul este: eu sunt tatal natiunii, eu va conduc inspre liman. In functie de impactul crizei va fi si judecat. Daca iese bine, nimic nu-l poate invinge in toamna. Daca iese prost, furia populara l-ar putea matura fara niciun merit autentic din partea invingatorului.

Din pacate, marile intrebari, referitoare la abandonarea anticoruptiei si a celorlalte principii asumate in 2004, la tradarea electoratului care l-a votat impotriva sistemului ticalosit, nu ii vor fi puse, pentru ca acest abandon convine de minune clasei politice si intereseaza prea putin marea masa a electoratului.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#candidati Cotroceni, #Basescu Antonescu Geoana , #Mircea Geoana