Casele si amenintarile lui Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 02 Martie 2012, ora 18:43
6792 citiri
Casele si amenintarile lui Antonescu (Opinii)
Foto: Arhiva (Reuters)

Presa nu e o treaba prea iubita. Nu a fost iubita niciodata de politicieni, fie ei de la Putere sau din Opozitie. Pentru dubla masura de care da dovada de multe ori, breasla jurnalistilor nu e indragita mai ales de persoanele al caror orgoliu depaseste limita suportabilitii.

Cat despre ticalosi, si dintr-o parte si din cealalta, ei sfarsesc de cele mai multe ori intr-un razboi autodistructiv.

Un caz recent. Cotidianul Evenimentul Zilei publica, intr-un mod care nu are nicio legatura cu jurnalismul, o asa-zisa bomba de presa - Crin Antonescu si-a luat o casa "de milioane" si enumara nesfarsitele camere, bucatarii, balcoane si debarale pe care le-ar cuprinde constructia, incat ai fi crezut ca e vorba despre furtul unui palat care se intinde pe mii si mii de metri patrati.

Cand colo, un apartament normal, cumparat legal, nu dat, nici primit, ci doar netrecut inca in declaratia de avere. Daca a fost sau nu depasit termenul legal in care ar fi putut sa faca asta, iata o problema de competenta ANI, nu a comentatorilor isterici.

La inceput am crezut ca e vorba despre o alta casa din strada Mihaileanu, pe care Antonescu si-ar fi dat-o singur, dar "dezvaluirile" jurnalistice ale baietilor de la EVZ nu aduceau, totusi, probe noi despre afacerea primarului Traian Basescu si scheletul sau din debaraua din Mihaileanu. Nu prezentau nicio ancheta despre modul in care se efectuasera "vanzarile anterioare" ale Ioanei Basescu, care ar fi dus intr-un final fericit la acumularea a aproape a unui milion de euro cu care fiica presedintelui si-a achizitionat cu adevarat un penthouse de dimensiuni faraonice.

Nu era vorba nici despre casele lui Oprea, nici despre cum si-a achizitionat Videanu, de la Biserica Ortodoxa Romana, terenul pentru palatul de la Snagov. Nu, nimic din toate astea, doar inca o dovada despre cum liderii Opozitiei fura si praduiesc tara.

Pana si aceasta manipulare josnica are un rol benefic din punct de vedere jurnalistic. Si e foarte bine ca in presa au aparut informatii despre ultimele achizitii imobiliare ale politicienilor, indiferent de locul lor de activitate.

Pentru ca la noi, dupa cate ne demonstreaza istoria ultimelor decenii, singura obsesie si grija constanta a politicieilor, unica lor performanta care nu a fost niciodata ratata si ambitia lor cea mai adanca sunt toate strans legate doar de satisfacerea gustului imobiliar.

Niciun politician nu a trecut pana acum de pragul casei, toti s-au impiedicat de cate unul ori au dat cu capul la trecerea lui.

Insa, acum, nu asta pare sa fie problema la Crin Antonescu, desi intarzierea cu care a raspuns acuzatiilor e cel putin bizara.

"Spuneti celor de la EVZ ca, dupa ce intarca balaia, dupa cum se zice in popor, s-ar putea sa isi mai doreasca sa fie jurnalisti, adica este o profesie pe care trebuie sa o respecti" - Crin Antonescu, printre retardele explicatii in legatura cu casa de pe malul lacului Floreasca.

Abia asta e adevarata problema a lui Crin Antomescu. Stiu ca nici presedintele liberalilor nu se da in vant dupa jurnalistii care il critica, desi mai ales pe astia ar trebui sa-i simpatizezi cel mai mult, dar nu inteleg nicicum lejeritatea cu care ajunge sa-i ameninte cat se poate de direct.

Pai daca acum, cand inca e in Opozitie, domnul Antonescu incepe cu astfel de trimiteri si aluzii, ma intreb cum si ce-o sa mai dicteze dupa (si mai ales daca) va ajunge la putere. Ori poate atunci va renunta sa mai spuna public si va trece direct la actiuni impotriva celor care il vor critica, despre care vom afla, ca si astazi, cand va fi deja prea tarziu.

Boala asta de a nu suporta sa fii criticat e, dupa cate se pare, mai grea si mai pacatoasa pana si decat obsesia maladiv imobiliara.

Si e putin caraghios, ca sa nu spun chiar tampit, sa te plangi de dictatura, de pumnul in gura presei dat de actuala Putere, chiar in timp ce tu blestemi si ameninti pe fata aceiasi jurnalisti. Stiu, nu sunt chiar aceiasi, sunt doar dintr-o alta tabara, din cealalta echipa, care nu scrie decat despre Opozitie (de rau) si lauda mereu Puterea. Dar e foarte bine si asa.

De ce sa le doresti moartea? Ar trebui chiar sa te rogi sa le dea Dumnezeu multa putere de munca si o viata cat mai lunga. Si, mai ales, puterea de a nu isi schimba niciodata opiniile. Cat de interesant, onest si de apreciat ar fi, daca si dupa ce rolurile politice se vor fi inversat, isi vor fi pastrat "verticalitatea" pozitiilor jurnalistice!

Pentru ca si presa sufera prea mult de pacatul usurintei cu care isi reevalueaza opiniile si viziunile deontologice. Evident, mereu in functie de cum bate vantul puterii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Crin Antonescu casa, #Antonescu jurnalisti casa, #Antonescu casa Mihaileanu , #PNL