Cernea: Antonescu, prea timid sa semneze legea privind parteneriatul civil

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 16:54
1387 citiri
Cernea: Antonescu, prea timid sa semneze legea privind parteneriatul civil
Foto: Arhiva

Deputatul Remus Cernea i-a cerut miercuri lui Crin Antonescu sa fie primul care isi pune semnatura pe legea privind parteneriatul civil intre persoane de acelasi sex.

De fata cu presa, insa, sustine Cernea pe contul sau de Facebook, presedintele Senatului a refuzat sa isi puna iscalitura, argumentand ca este "timid".

"In urma cu cateva minute i-am propus, la Parlament, domnului Crin Antonescu sa fie primul care imi ofera semnatura pentru legea privind parteneriatul civil. Domnia sa afirmase recent ca nu sustine casatoria intre persoane de acelasi sex, dar ca este de acord cu parteneriatul civil.

Din pacate, impresia pe care mi-a lasat-o a fost aceea ca incearca sa se eschiveze, intrucat a afirmat, de fata cu presa ca se considera prea timid pentru a semna primul aceasta lege. I-am oferit insa un exemplar din lege si imi voi relua rugamintea fata de domnia sa marti, cand vor avea loc sedinte de plen ale Camerei Deputatilor si Senatului. Cu sau fara semnatura domnului Crin Antonescu, voi depune legea la Parlament pana la finalul actualei sesiuni parlamentare", noteaza Cernea.

Basescu, despre casatoriile gay: Interzicerea prin Constitutie este o greseala

Legea, spune Cernea, va fi utila pentru "zeci de mii poate sute de mii de cupluri care traiesc impreuna fara a se casatori", si care vor putea beneficia de prevederile acesteia, fara nici un fel de discriminare, inclusiv cea bazata pe orientarea sexuala.

"In esenta, legea ofera o serie de facilitati de ordin fiscal, patrimonial si de sanatate, celor care vor incheia acest parteneriat civil in fata notarului: cei doi vor putea insuma veniturile proprii pentru a obtine credite, isi vor putea lasa reciproc mostenire, vor beneficia de pensie de urmas, vor putea beneficia de asigurarea de sanatate a partenerului. O astfel de reglementare este importanta, necesara si fireasca pentru cupluri care traiesc impreuna ani de zile, dar care nu se casatoresc. In Europa deja sunt 16 tari care au legislatii in acest sens, inclusiv tari din fostul bloc comunist, precum Ungaria sau Croatia...", conchide deputatul.

Antonescu lamureste cum e cu familia in Constitutie si spune ca nu asculta de BOR

Antonescu a vorbit, pe 9 iunie, despre controversatul amendament privind reglementarea, prin Constitutie, a familiei rezultate din casatoria "intre un barbat si o femeie".

"Revizuirea Constitutiei nu e una care ingradeste sau pune in paranteza drepturi, ci le sporeste. In acest spirit s-au facut amendamente, printre care unul, absolut corect, pe care l-am sustinut, cel legat de discriminare, de ceea ce trebuie sa faca statul impotriva discriminarii. Era firesc ca in Constitutie sa fie inclusa si orientarea sexuala.

In acest context, colegii au ridicat problema: da, suntem de acord ca orientarea sexuala sa fie trecuta printre criteriile fundamentale pentru a nu fi discriminat, dar sa nu fie interpretata ca ulterior sa se ajunga la casatoriile gay si dupa aceea la adoptii pentru acest cupluri. Cred ca nu e preocuparea statului ce orientare si comportament intim trebuie sa aiba cetatenii, dar trebuie sa fie preocuparea statului sa reglementeze drepturile familiei. Pot exista cupluri care convietuiesc, impart tot ce au de impartit, dar nu in forma familiei", a explicat la acea vreme liderul PNL.

Ulterior, comisia de revizuire a Constitutiei a revenit asupra amendamentului prin care se definea, in legea fundamentala, casatoria ca relatie dintre un barbat si o femeie

Astfel, amendamentul, care avea forma "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, edicatia si instruiorea copiilor", a fost respins, in momentul in care Comisia de revizuire a revenit la votul asupra acestuia.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Antonescu timid parteneriat civil, #Cernea lege parteneriat civil , #PNL